بیماری پوکی استخوان به عنوان یکی از بیماری‌های شایع دوران سالمندی شناخته می‌شود که می‌بایست اقدامات پیشگیرانه را از نوجوانی افراد اجرا کرد تا بتوان از شدت عوارض آن در سنین بالاتر، کاست.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، بیماری پوکی استخوان به عنوان یکی از بیماری‌های شایع دوران سالمندی شناخته می‌شود که می‌بایست اقدامات پیشگیرانه را از نوجوانی افراد اجرا کرد تا بتوان از شدت عوارض آن در سنین بالاتر، کاست.

استخوان‌هایی که آسان می‌شکند/وضعیت پوکی استخوان در زنان و مردان/گلی

 جمعیت سالمند کشور رو به افزایش است و اگر نخواهیم از همین امروز به فکر سلامت افراد جوان و میانسال باشیم، قطعا با سالمندانی آسیب دیده در آینده مواجه خواهیم شد که هزینه‌های مراقبت و درمان این افراد، بسیار سنگین‌تر از اعتباراتی خواهد بود که می‌توان امروز برای سلامت جامعه هزینه کرد. از همین رو، لازم است که برنامه‌های پیشگیرانه خود را هرچه زودتر عملیاتی کنیم.

زهرا وهابی معاون آموزشی گروه طب سالمندی دانشگاه علوم پزشکی تهران، با تاکید بر ضرورت توجه به سلامت سالمندان، تصریح کرد: متاسفانه افراد بالای ۶۰ سال در جامعه به فراموشی سپرده می‌شوند.

این متخصص مغز و اعصاب با تاکید بر اینکه جامعه باید به سمت رویکرد دوستار سالمند حرکت کند، گفت: خانواده‌ها باید به کاردرمانی و گفتار درمانی سالمندان تشویق شوند. ضمن اینکه نیاز داریم که جامعه علمی و دانشگاهی را با جمعیت سالمند و مشکلات روحی و جسمی آن‌ها بیشتر آشنا کنیم.

وهابی با بیان اینکه ۹.۳ درصد از جمعیت ایران یعنی ۷.۵ میلیون نفر سالمند هستند، افزود: طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی در کشور‌های در حال توسعه به افراد بالای ۶۰ سال سالمند اطلاق می‌شود و با توجه به اینکه جمعیت ایران نیز رو به سالمندی پیش می‌رود، باید سالمند آزاری را که شامل طیف‌های مختلفی از رفتار‌ها است، شناخت و با آموزش جامعه پزشکی و تغییر نگرش نسبت به جمعیت سالمند، خود سالمند و خانواده‌های آن‌ها را با جزئیات روش تشخیصی مشکلات سالمندان آشنا کنیم و بدانیم که برنامه درمانی سالمندان شامل در نظرگرفتن فاکتور‌های مختلفی است.

احمدرضا جمشیدی رئیس انجمن روماتولوژی ایران، در گفتگو با خبرنگار مهر، به سن ابتلا به پوکی استخوان در زنان و مردان اشاره کرد و گفت: این عارضه در زنان بعد از دوران یائسگی و ۱۰ سال اول این دوران می‌تواند بروز کند. از همین رو، لازم است که زنان بالای ۳۵ سال، به فکر باشند و سلامت خود را مورد ارزیابی قرار دهند.

وی در ارتباط با شیوع پوکی استخوان در مردان، افزود: این عارضه بعد از ۶۵ سالگی در آقایان شایع است. از همین رو، لازم است که اقدامات پیشگیرانه را قبل از آغاز دوران سالمندی شروع کرد.

جمشیدی، در پاسخ به این سئوال که آیا سن ابتلا به پوکی استخوان در کشورمان کاهش یافته است یا خیر، گفت: نمی‌توان به صراحت عنوان کرد که دهه سنی ابتلا به پوکی استخوان در کشور ما نسبت به میانگین جهانی پایین آمده است یا اینکه میزان شیوع این بیماری بیشتر است. اما، آنچه مسلم است، میزان ویتامین D در جمعیت ایران، کم است و این ویتامین در تشدید این عارضه موثر است.

رئیس انجمن روماتولوژی ایران، در خصوص ضرورت غربالگری پوکی استخوان در کشور، اظهار داشت: غربالگری پوکی استخوان مقرون به صرفه نیست، اما باید اقدامات پیشگیرانه در زنان را باید قبل از دوران یائسگی آغاز کرد که بیشتر از مردان در معرض تهدید پوکی استخوان قرار دارند.

یکی از مشکلات دوران سالمندی، مواجهه با سالمندان افسرده است که بیشتر از دیگر سالمندان در معرض انواع بیماری‌ها قرار دارند. سالمندان افسرده، دچار پوکی استخوان هستند و گرفتار شکستگی‌های مکرر می‌شوند.

زهرا عبداللهی مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، با بیان اینکه ۳۰ تا ۵۰ درصد جمعیت کلی در کشور با کمبود ویتامین D مواجه هستند، گفت: بیشترین میزان شیوع کمبود ویتامین D، در سالمندان، زنان در سنین باروری و کودکان مشاهده می‌شود.

بنابر تعریف سازمان جهانی بهداشت، افراد بالای ۶۰ سال به عنوان سالمند معرفی می‌شوند، اما مطالعات و شواهد حاکی از آن است که سن تقویمی لزوما تعیین کننده سطح توانایی یا ناتوانی افراد نیست و بسیاری از افرادی که سن ۶۰ سال و بالاتر دارند به خوبی قادرند فعالیت‌های فیزیکی و شناختی موثری در جامعه داشته باشند، حتی افرادی که در گروه‌های سنی بالاتر سالمندی قرار دارند، مانند افراد ۷۵ ساله تا ۸۵ ساله نیز به رغم برخی محدودیت‌ها می‌توانند در جامعه نقش آفرین باشند؛ بنابراین برنامه‌ریزی مناسب برای استفاده از توان سالمندان در جامعه و پرهیز از نادیده گرفتن توانایی‌های آن‌ها هم از جهت سلامت سالمندان و هم از جهت برخورداری جامعه از تجربه و مشارکت آنها، حائز اهمیت است.

منبع : مهر

انتهای پیام/

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.