محمدرضا سلمانی عبیات پژوهشگر تاریخ اسلام در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، عمار یاسر را یکی از پیشگامان پذیرش دین اسلام عنوان کرد و گفت: او از جمله کسانی محسوب میشود که خداوند بزرگ در قرآن کریم درباره آنها میفرماید: " وَالسَّابِقُونَ السَّابِقُونَ، أُولئِک الْمُقَرَّبُونَ" پیشگامان در اسلام به راستی که مقرب درگاه خداوند هستند.
او با بیان اینکه عمار یاسر دارای اصالتی یمنی است، افزود: بنابر گفته علامه مامقانی در کتاب تنقیح المقال، جلد ۲، صفحه ۳۲۰ یاسر، پدر عمّار، اهل یمن بود که همراه ۲ برادرش به مکه آمدند و مقیم آن شهر شدند، یاسر سالها بعد با سمیّه ازدواج کرد و عمّار ثمره این ازدواج بود.
عبیات با اشاره به اینکه والدین عمار یاسر، مثالی ارزشمند برای استقامت در دین هستند، اظهار داشت: پس از بعثت پیامبر خدا (ص) یاسر و سمیّه از پیشگامان پذیرش اسلام بودند و در آن دوران سخت در مکه شدیدترین شکنجهها را به خاطر توحید و مسلمانى تحمل کردند و سرانجام زیر شکنجه هاى طاقت فرساى مشرکان قریش شهید شدند.
این پژوهشگر تاریخ اسلام تصریح کرد: عمار با وساطتت برخی از بزرگان از دست مشرکان آزاد شد و با قلبى مالامال از عشق به اسلام و حضرت محمد (ص) آن دوران سخت را پشت سر گذاشت و همراه اولین گروه از مسلمانان که به سرپرستى جعفر بن ابى طالب به حبشه هجرت کرد.
او ادامه داد: بنابر آنچه سید محسن امین در جلد ۸ صفحه ۳۷۳ کتاب اعیان الشیعه و جواد محدثی در کتاب الگوها و اسوهها ذکر کرده اند، عمار پس از هجرت رسول خدا (ص) به مدینه، به آن حضرت پیوست و همه توان خود را در خدمت به اسلام و قرآن و در رکاب پیامبر اسلام به کار گرفت.
محمدرضا سلمانی عبیات اذعان داشت: پس از رحلت پیامبر (ص), عمار همچنان در راه دفاع از حق و ولایت و اهل بیت استوار ماند و دچار انحرافات سیاسى یا دنیاطلبى هاى شیطانى و جاه طلبى نشد و چون شاهد نادیده گرفته شدن توصیه هاى روشن رسول خدا (ص) درباره اهل بیت (ع) و امیرالمؤمنین (ع) بود.
او عمار را مؤمنى جان بر کف و مدافع اسلام و ولایت و امامت به على (علیه السلام) و شیعه اى مخلص و استوار بود توصیف کرد و گفت: روایات مختلفی بر حق گرایی و حق طلبی عمار یاسر تاکید دارند، همانگونه که طبرانی در کتاب المعجم الکبیر، ج ۱۰، ص ۹۵، ح ۱۰۰۷۱ از رسول خدا (ص) آورده است که ایشان فرمود: زمانی که مردم دچار اختلاف شدند، پسر سمیه بر حق است.
محمدرضا عبیات با بیان اینکه در نبرد صفین، حماسه آفرینى هاى عمار در دفاع از جبهه حق و رسوا کردن نیروهاى باطل بسیار چشمگیر بود، افزود: او در میدان نبرد خطبه هاى شورانگیزی مى خواند و رزمندگان را به پیکار بى امان با متجاوزان و پیمان شکنان دعوت مى کرد.
این نویسنده تاریخ اسلام با تاکید بر اینکه عمار یاسر در سال ۳۸ هجری و در سن ۹۳ سالگى در حالی که دلاورانه در جنگ صفین به نبرد مشغول بود به شهادت رسید، بیان کرد: حاکم نیشابوری محدث بزرگاسلامی در کتاب خود المستدرک علی الصحیحین، جلد ۲، صفحه ۱۶۲، حدیث شماره ۲۶۵۲ و محمد بن اسماعیل بخاری در کتاب صحیح البخاری، جلد ۱، صفحه ۱۷۲، حدیث ۴۳ آورده اند که رسول خدا همواره میفرمود،ای عمار! تو هرگز نمیمیری، مگر این که گروه نابکار که از (صراط مستقیم) خارج هستند، تو را میکشند.
او با اشاره به اینکه شهادت عمار یاسر، گرچه در حضرت امیر و یارانش شدیداً اثر گذاشت و آنان را غمگین ساخت، ولى در تزلزل روحیه سپاه شام و رسوا نمودن معاویه هم بسیار مؤثر بود، اظهار داشت: ترس و رعب ایجاد شده در میان صفوف لشگر شام بسیار نمایان شده بود به گونهای که حتی عمرو عوض که از مهمترین عناصر این لشگر بود، دچار ترس و نا امیدی شد.
سلمانی عبیات با عنوان اینکه معاویه طبق عادت همیشگی سعی در استدلال برای رفع این نگرانی شدید لشگر برآمد و گفت: احمد بن حنبل در کتاب مسند جلد ۴ صفحه ۱۹۹ آورده است که معاویه گفت: مگر ما او را کشته ایم، عمار را علی و یارانش کشتند که او را همراه خویش وادار به جنگ کردند و او را بین نیزهها و شمشیرهای ما قرار دادند.
انتهای پیام/گ