کارشناس مسائل بین الملل گفت: طرح صلح هرمز علاوه بر مسائل امنیتی بر موضوعاتی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هم تاثیرگذار است.


در حالعباس مقتدایی کارشناس مسائل بین الملل در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با طرح صلح هرمز، اظهار کرد: ائتلاف صلح هرمز که توسط رئیس جمهور کشورمان در هفتاد و چهارمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد به عنوان یک پیشنهاد مطرح شد، زمینه‌هایی در منشور ملل متحد نیز دارد، چراکه منشور ملل متحد ائتلاف‌هایی در جهت دستیابی به صلح و امنیت بین‌المللی کشور‌ها را به رسمیت شناخته است.

او افزود: منشور ملل متحد حتی ترکیبات امنیتی که امروزه در دنیا در حال فعالیت است نظیر سازمان ناتو یا برخی دیگر از ترتیبات منطقه‌ای که در قالب‌های مختلف امنیتی، اطلاعاتی و اقتصادی شکل گرفته همگی ریشه در حفظ صلح و امنیت بین المللی و ارتقای آن دارد که به عنوان وظیفه‌ تک تک کشور‌هاست، همچنین به صورت جمعی می‌توانند این‌گونه فعالیت‌ها را سازماندهی کنند.

مقتدایی تصریح کرد: «طرح صلح هرمز» اتکا به درون منطقه برای حفظ صلح، امنیت منطقه، ائتلاف، هماهنگی و همکاری کشور‌های درون منطقه مورد توجه قرار گرفته است. در سال‌های گذشته تعدادی از کشور‌های این منطقه به خصوص کشور‌های جنوب خلیج فارس به دنبال خرید امنیت بودند به این معنا که با توسل به قدرت‌های فرامنطقه‌ای و به خصوص ایالات متحده آمریکا و تا حدی اتحادیه اروپا تلاش می‌کردند تا امنیت را برای خود بخرند در حالی که عملا چنین اتفاقی یا رخ نمی‌داد یا کمتر اتفاق می‌افتاد.

کارشناس مسائل بین الملل اضافه کرد: اتکا به برون سبب می‌شد که تا حدی از نا امنی و بی ثباتی در این کشور‌ها وجود داشته باشد، به عبارت دیگر جمهوری اسلامی ایران به دنبال آن است تا بتواند با ایجاد یک هماهنگی میان کشور‌های منطقه عملا به حد بالاتری از ترتیبات امنیتی و همکاری کشور‌ها در این منطقه دست یابد.

او خاطر نشان کرد: طرح آقای رئیس جمهوری طرحی است که اگرچه ظرفیت‌های خوبی دارد، اما به نظر می‌رسد که تا رسیدن به نقطه‌ای که بتواند عملیاتی شود راه درازی در پیش دارد، زیرا بخشی از مفاهیم مطرح شده توسط رئیس جمهور کشورمان همچنان در حد کلیات باقی مانده است و برخی از ابهامات نیز وجود دارد.

مقتدایی ادامه داد: مشارکت دادن همه کشور و قدرت‌های عضو دائم شورای امنیت و باز کردن راه برای حضور آن‌ها خود نکته‌ای است که باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد، چراکه در حال حاضر هم این قدرت‌ها تمایل زیادی برای یکه تازی در منطقه دارند، آیا طرح هرمز می‌تواند جلوی یکه تازی‌ها را بگیرد و در چارچوب تعاملات سازنده، بر اساس منافع مردم منطقه و کشور‌های حاشیه خلیج فارس اقدام کند؟ یا اینکه مجدد تولید قدرت برای نظام سلطه خواهد کرد؟

کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: اگرچه طرح ائتلاف امید زمینه‌های اولیه برای جدی گرفتن را دارد، ولی رایزنی‌های بعدی، توضیحات تشریحات و ایجاد تعامل برای و اتفاق نظر بین کشور اصلی که باید در این ائتلاف حضور داشته باشند از نکاتی است که به موفقیت یا عدم موفقیت طرح تاثیر گذار خواهد بود.

او خاطر نشان کرد: طرح صلح هرمز می‌تواند ابعاد امنیتی داشته و بر اقتصاد، اجتماعی و فرهنگی کشور‌های منطقه تاثیر گذار باشد. این موضوع بی سابقه نیست و در ادوار مختلف بین ایران، ترکیه و پاکستان یا بین برخی کشور‌های حوزه خلیج فارس ائتلاف‌هایی شکل گرفته است، اما به نظر می‌رسد تمرکز طرح رئیس جمهور بر حفظ و ثبات امنیت در منطقه تنگه هرمز است.


بیشتر بخوانید: پاسخ ما به مذاکره تحت تحریم، نه است/ برجام، حداقل بود؛ اگر بیشتر می‌خواهید، باید بیشتر بپردازید/ دعوت همه کشورهای متاثر از تحولات خلیج فارس و تنگه هرمز به «ائتلافِ امید» 


آقای روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران در هفتاد و چهارمین مجمع عمومی سازمان ملل طرح «ائتلاف امید» تامین امنیتی مستقل از سوی کشورهای پیرامون منطقه خلیج فارس را مطرح کرد.

هدف «ائتلاف امید» ارتقای صلح، ثبات، پیشرفت و رفاه تمام ساکنان حوزه تنگه هرمز و تفاهم متقابل و روابط صلح آمیز و دوستانه میان آن هاست. این ابتکار حوزه‌های مختلف همکاری مانند تأمین همگانی امنیت انرژی، آزادی کشتیرانی و انتقال آزادانه نفت و سایر منابع نسبت به کشورهای حوزه تنگه هرمز و فراتر از آن را در بر می‌گیرد.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار