به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، چای یکی از محبوبترین نوشیدنیها در جهان است. این نوشیدنی نه تنها خوشمزه، آرامش بخش و شاداب کننده است، بلکه فواید سلامت بالقوه بسیاری نیز ارائه میکند.
تاننها گروهی از ترکیبات موجود در چای هستند. آنها به واسطه عطر و طعم متمایز و خواص شیمیایی جالب توجه خود شناخته شده هستند و ممکن است برخی فواید سلامت را ارائه کنند.
تاننها چه هستند؟
تاننها نوعی ترکیب شیمیایی متعلق به گروهی بزرگتر از ترکیبات به نام پلیفنولها هستند. مولکولهای آنها معمولا بزرگتر از آنهایی است که در انواع دیگر پلیفنولها وجود دارند و دارای توانایی منحصر به فرد ترکیب آسان با مولکولهای دیگر، مانند پروتئینها و مواد معدنی هستند.
تاننها به طور طبیعی در انواع مختلفی از گیاهان خوراکی و غیرخوراکی وجود دارند که از آن جمله میتوان به پوست درخت، برگ ها، ادویه ها، مغزدانه ها، میوهها و حبوبات اشاره کرد. گیاهان تاننها را به عنوان یک دفاع طبیعی در برابر آفات تولید میکنند. همچنین، تاننها از عوامل ایجاد رنگ و عطر و طعم مواد غذایی گیاهی هستند.
از جمله شایعترین و غنیترین منابع غذایی تاننها میتوان به چای، قهوه، و شکلات اشاره کرد.
عطر و طعم تلخ و گس که از ویژگیهای این مواد غذایی و نوشیدنیها هستند، معمولا ناشی از محتوای تانن فراوان است.
سطوح تاننها بین انواع مختلف چای متفاوت است
اگرچه چای به طور کلی منبعی غنی از تاننها در نظر گرفته میشود، انواع مختلف این نوشیدنی میتوانند دارای مقادیر متفاوت از این ترکیبات باشند.
چهار نوع اصلی چای شامل سفید، سیاه، سبز و اولانگ، همگی از برگ گیاهی به نام کاملیا سیننسیس (Camellia Sinensis) تهیه میشوند.
هر نوع چای حاوی تاننها است، اما غلظت آن به طور قابل توجهی تحت تاثیر روش تولید و مدت زمان دم کشیدن چای قرار میگیرد.
به گفته برخی منابع، چای سیاه بیشترین میزان غلظت تانن را دارد، در شرایطی که چای سبز اغلب به عنوان نوعی با کمترین میزان تاننها شناخته میشود.
چایهای سفید و اولانگ بین این دو قرار میگیرند، اما محتوای تانن هر نوع میتواند با توجه به روش تولید بسیار متفاوت باشد.
به طور کلی، چایهایی با کیفیت پایینتر معمولا سطوح بالاتری از تاننها را دارا هستند و هرچه زمان دم کشیدن چای طولانیتر باشد، غلظت تاننها در فنجان یا لیوان شما بیشتر خواهد بود.
فواید سلامت بالقوه
انواع مختلفی از تاننها در چای وجود دارند و این که چگونه بر بدن انسان تاثیر میگذارند همچنان به طور کامل مورد مطالعه قرار نگرفته است.
با این وجود، پژوهشهای اولیه نشان داده اند که برخی انواع تانن دارای ویژگیهای مشابه با پلیفنولهای دیگر هستند و به واسطه ارائه فواید آنتی اکسیدانی و ضد میکروب به پیشگیری از بیماری کمک میکنند.
اپیگالوکاتچین گالات
اپیگالوکاتچین گالات (EGCG) یکی از تاننهای اصلی و شناخته شده موجود در چای سبز است.
اپیگالوکاتچین گالات به گروهی از ترکیبات به نام کاتچینها تعلق دارد. تصور بر این است که این نوع از تاننها یکی از دلایل در پس فواید سلامت مرتبط با چای سبز هستند.
مطالعات آزمایشگاهی و با حضور سوژههای حیوانی نشان داده اند که اپیگالوکاتچین گالات ممکن است در کاهش التهاب و محافظت در برابر آسیب سلولی و برخی بیماریهای مزمن، مانند بیماری قلبی و سرطان نقش داشته باشد.
با این وجود، به پژوهشهای بیشتری برای بررسی فواید سلامت اپیگالوکاتچین گالات بر سلامت انسان نیاز است.
تیفلاوینها و تیروبیگینها
چای حاوی دو گروه دیگر از تاننها به نامهای تیفلاوینها (Theaflavins) و تیروبیگینها (Thearubigins) است. به طور خاص، چای سیاه حاوی سطوح بالایی از این تاننها است و همجنین آنها به عنوان عامل رنگ تیره متمایز این نوع از چای شناخته میشوند.
در حال حاضر، اطلاعات ما درباره تیفلاوینها و تیروبیگینها بسیار اندک است. با این وجود، پژوهشهای اولیه نشان داده اند که آنها به عنوان آنتی اکسیدانهایی قدرتمند عمل میکنند و ممکن است محافظت در برابر آسیب سلولی ناشی از فعالیت رادیکالهای آزاد را ارائه کنند.
بیشتر شواهد درباره تیفلاوینها و تیروبیگینها به مطالعات آزمایشگاهی و با حضور سوژههای حیوانی محدود میشوند و درباره اثر آنها بر سلامت انسان به پژوهشهای بیشتری نیاز است.
الاگیتانن
چای حاوی سطوح بالایی از تاننها به نام الاگیتانن (Ellagitannin) است. مطالعات اولیه نشان داده اند که این نوع از تانن ممکن است رشد و فعالیت باکتریهای مفید روده را افزایش دهد، اما همچنان به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است.
همچنین، الاگیتانن به واسطه اثر بالقوه خود بر درمان سرطان و پیشگیری از این بیماری نیز مورد توجه قرار گرفته است.
همانند انواع دیگر پلیفنولهای غذایی، الاگیتانن آثار قوی آنتی اکسیدانی و ضد التهاب را نشان داده است. مطالعات آزمایشگاهی نشان داده اند که این ترکیب ممکن است در کاهش رشد و گسترش سلولهای سرطانی نقش داشته باشد.
نتایج مطالعات فعلی امیدوارکننده هستند. با این وجود، به مطالعات بیشتر برای تایید آثار ضد سرطان الاگیتانن و چگونگی استفاده از آن در پیشگیری یا درمان سرطان در انسان نیاز است.
عوارض جانبی بالقوه
اگرچه تاننهای موجود در چای فواید سلامت مختلفی را ارائه میکنند، مصرف بیش از حد آنها میتواند به بروز برخی عوارض جانبی منفی نیز منجر شود.
تاننها به واسطه توانایی منحصر به فرد خود در پیوند آسان با ترکیبات دیگر شناخته شده هستند. این ویژگی عطر و طعمی تلخ و گس به چای میبخشد، اما میتواند در برخی فرآیندهای گوارشی نیز اختلال ایجاد کند.
کاهش جذب آهن
توانایی بالقوه تاننها در جلوگیری از جذب آهن یکی از بزرگترین نگرانیها درباره آنها است.
در دستگاه گوارش، تاننها میتوانند به راحتی با آهن موجود در غذاهای گیاهی پیوند تشکیل داده و در جذب این ماده معدنی اختلال ایجاد کنند.
پژوهشها نشان داده اند که این اثر احتمالا آسیب چشمگیری بر افرادی با سطوح سالم آهن ایجاد نمیکند، اما میتواند برای افرادی که به کمبود آهن مبتلا هستند، مسالهساز باشد.
اگر سطوح آهن بدن شما پایین است، اما به مصرف چای علاقه دارید، این نوشیدنی را میتوانید برای محدود کردن خطر همراه با غذاهای سرشار از آهن مصرف نکنید. در عوض، مصرف چای بین وعدههای غذایی را مد نظر قرار دهید.
حالت تهوع
در صورت مصرف با معده خالی، سطوح بالای تاننها در چای ممکن است به بروز حالت تهوع منجر شود. این شرایط به ویژه افرادی که دارای دستگاه گوارش حساستر هستند را تحت تاثیر قرار میدهد.
شما میتوانید با مصرف چای صبحگاهی خود همراه با مقداری غذا یا افزودن شیر به آن از بروز این شرایط پرهیز کنید. پروتئینها و کربوهیدراتهای غذا میتوانند با مقداری از تاننها پیوند تشکیل داده و توانایی آنها برای تحریک دستگاه گوارش را به حداقل برسانند.
همچنین، محدود کردن تعداد فنجانهای چای مصرفی در یک وعده را مد نظر قرار دهید.
سخن پایانی
تاننها ترکیباتی شیمیایی موجود در انواع مختلف مواد غذایی و نوشیدنیهای گیاهی، از جمله چای هستند.
آنها مسئول عطر و طعم گس و تلخ چای هستند و همچنین عامل رنگ برخی انواع چای محسوب میشوند.
پژوهشهای اولیه نشان داده اند که تاننها ممکن است به واسطه خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهاب خود برخی فواید سلامت را ارائه کنند. با این وجود، به پژوهشهای بیشتری نیاز است.
تاننهای چای ممکن است موجب حالت تهوع شوند، به ویژه اگر با معده خالی مصرف شوند. همچنین، آنها ممکن است توانایی بدن برای جذب آهن از برخی غذاها را مختل کنند.
برای کسب بیشترین فواید از چای سرشار از تانن، آن را با فاصله از غذاهای حاوی آهن مصرف کنید و حد اعتدال را در مصرف این نوشیدنی رعایت کنید.
منبع: عصر ایران
انتهای پیام/