به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز، شیخ اجل سعدی شیرین سخن و خواجه حافظ اهل راز دو ستاره درخشان آسمان شعر و ادب فارسی هستند که محبوبیت ویژهای در نزد مردم دارند. حافظیه و سعدیه شیراز را میتوان دو جلوه مهم گردشگری – تاریخی ایران برشمرد که همیشه مورد توجه گردشگران بوده و هست.
بانویی در آرامگاه حافظ مشغول معرفی این بنای تاریخی بود. طوری که هر کسی فکر میکرد او یکی از راهنمایان گردشگری است، اما خودش را «زهرا احمدی» دانشجوی تاریخ، اهل شیراز معرفی کرد و گفت: از دوستداران حافظ و سعدی است و یکی از مفیدترین و لذت بخشترین کارهایی که انجام میدهد این است که با افتخار مهمانها یا دوستان خانوادگی شان که از شهر یا کشور دیگر میآیند را به حافظیه و سعدیه میآورد و به خودش میبالد که همشهری حافظ و سعدی است.
به نظر این دوستدار سعدی و حافظ، آنها همچون ادیبان معاصری هستند که در بین مردم زندگی میکنند و نقد بررسی مداوم آثارشان دلیلی بر بی اثر بودن گرد و غبار فراموشی زمان بر روی آنها است و برای دیگر گردشگرانی که از سایر نقاط ایران آمده اند هم دیدن آرامگاه این دو چهره محبوب ادب فارسی برایشان لذت بخش است.
مرد جوانی که راهنمای گردشگران بود و همراه پدرش از توس، گردشگر به شیراز میآورد، گفت: من برای هفدهمین بار است که از توس به شیراز سفر میکنم و هر هفده بار از سعدیه و حافظیه دیدن کردم، چون میدانم همان طور که بازدید از این مکانها برای خودم لذت بخش است برای گردشگراتی که از توس به اینجا میآورم لذت بخش است.
تاثیر این علاقه در فرهنگ مردمی هم بسیار ملموس است. سعدی را همگان میشناسند و احساس میکنند او حکایتهای پندآموز گلستانش را همنشینی و همجواری با مردم نوشته است که شخصیتهای قصه هایش پیر و جوان، همسایه، بازرگان، دزد و عطار شد. آثارش با تار و پود زندگی مردم چنان گره خورده که بسیاری از مثلهای رایج بین مردم همچون نابرده رنج گنج میسر نمیشود***مزد آن گرفت جان برادر که کار کرد و یا مشک آن است که خود ببوید نه آنکه عطار بگوید ، برگرفته از آثار سعدی شیرین سخن است.
دیوان حافظ هم سالها است جایگاه ویژهای در نزد مردم دارد گویی مردم حافظ را به عنوان همدم و مشاوری آگاه میشناسند، اوست که در اوج نا امیدیها از امید میگوید. هر چند خودش در یکی از تلخترین و سختترین دوران تاریخ ایران یعنی در میان دو حمله تیمور گورکانی و چنگیز مغول زیسته با این حال با باور لطف الهی گفته است:
هان مشو نومید، چون واقف نهای از سر غیب ***باشد اندر پرده بازیهای پنهان غم مخور
محمودی عضو هیات علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شیراز درباره تاثیر آثار سعدی و حافظ بر فرهنگ مردم در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز ، گفت: این تاثیر چنان عمیق است که بیشتر ضرب المثل و اصطلاحهای رایج زبان و ادبیات فارسی برگرفته از آثار این دو ستاره درخشان ادب فارسی است. بنا به تحقیقات صورت گرفته بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ مثل رایج برگرفته از آثار سعدی که حدود یک هزار و ۵۰۰ مثل برگرفته از گلستان و ۷۸۰ مثل و اصطلاح فارسی برگرفته از دیوان حافظ است. مانند:
آسایش دو گیتی تفسیر این دوحرف است ***با دوستان مروت با دشمنان مروت
ما ز یاران چشم یاری داشتیم *** خود غلط آنچه میپنداشتیم
این استاد دانشگاه شیراز در تکمیل صحبت خود ویژگی بارز آثار سعدی و حافظ را چنین شرح داد: مردم کلامی را به عنوان ضرب المثل به کار میبرند که موجز، پرمعنا و دارای فنون ادبی و دلنشین باشد و این ویژگیها را میتوان در آثار این دو بزرگمرد ادب فارسی دید.
عضو هیات علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شیراز با بیان اینکه مردم با حافظ و سعدی هم ذات پنداری میکنند گفت: آثار این دو بزرگ ادب فارسی هر یک به طریقی آیینهای تمام نما از زندگی مردم است و از این همین رو چنین در میان مردم پرطرفدار و محبوب هستند.
آثار سعدی همچون شیشهای است که میتوان خودش و جامعهای را که شرح داده در آن دید و غزل حافظ همچون آیینهای است که هرکس خودش را آن گونه که دوست دارد در آن میبیند.
انتهای پیام/چ