به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، گروهی از محققان با همکاری ابولفضل دوست پرست ترشیزی دانشمند ایرانی ژنی را کشف کردند که در تنظیم بیماری اسکیزوفرنی نقش دارد. آنها با استفاده از ابزارهای رایانشی درباره شبکههای رونویسی ژن در مجموعهای وسیع از بافتهای مغزی تحقیقاتی انجام دادند.
آنها با کمک این روش، ژن تنظیم کننده اصلی اسکیزوفرنی را کشف کردند که در فرایند رشد اولیه مغز انسان تاثیرگذار است. این یافتهها در آینده به تولید درمانهایی برای اختلالات عصبی روانی کمک میکند.
کای وانگ رهبر این پژوهش در بیمارستان کودکان فیلادلفیا میگوید: از آنجا که صدها یا هزاران ژن ریسک ابتلا به اسکیزفرنی را همراه دارند، کشف مهمترین ژن تاثیرگذار در این فرایند اهمیت خاصی دارد. تعیین ژنهای تنظیم کننده اصلی این اختلال به ما کمک میکند درمانهای بهتری در آینده بسازیم.
هرچند فقط یک نفر میان هر ۱۰۰ بزرگسال به اسکیزوفرنی مبتلا میشود، اما این بیماری ژنتیکی است و ساختار ژنتیکی اختلال عصبی روانی بسیار پیچیده است. به طوری که سوالات بی پاسخ زیادی درباره آن وجود دارد.
در این تحقیق، پژوهشگران از رویکردهای زیست شناسی سیستمهای رایانشی برای تشخصی مسیر اصلی مرتبط با بیماری در اسکیزوفرنی استفاده کردند تا تنظیم کننده اصلی در این مسیر را کشف کنند که روی صدها ژن پایین دست تاثیر میگذارد.
وانگ و همکارانش دو دسته اطلاعات از نمونههای بیولوژیکی مبتلایان به بیماری اسکیزوفرنی و افراد سالم را بررسی کردند. یکی از دستهها کنسریوم CommonMind یا CMC بود که حاوی مجموعههایی از نمونههای مغزی بود که درست نگهداری شده اند.
دسته دوم مجموعهای از سلولهای عصبی اولیه بود که در آزمایشگاه کشت شده بودند. این سلولهای از عصب بویایی (اپیتلیوم بویایی) مشتق شده بودند. جمعی از مولفان این پژوهش در دانشگاه جنوب کالیفرنیا و SUNY Down این نمونههای بیولوژیک را تولید کرده بودند.
در مجموعه CMC بافت مغزی افراد پس از مرگ وجود داشت و از مجموعه دوم برای تایید یافتههای مطالعه نمونههای CMC استفاده شد. نمونههای CMC حاوی سلولهای عصبی از بیوپسی بینی کشت شده بود.
محققان با استفاده از الگوریتمی که در دانشگاه کلمبیا توسعه یافته بود عملیات رونویسی شبکههای ژن را بازسازی کرد. آنها متوجه شدند ژن TCF۴ تنظیم کننده اصلی اسکیزوفرنی است.
منبع: مهر
انتهای پیام/