به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان، رای الیوم با اشاره به قدرت ویرانگر پهپادهای جنبش انصارالله یمن نوشت پهپادها با هزینه ساخت کم، توانستهاند معادلات نظامی جدیدی ایجاد کنند و ابزارهای جنگی پیشرفته در برابر آن ناتوان ماندهاند.
«عبدالستار قاسم» در یادداشتی در روزنامه اینترنتی رای الیوم نوشت: شگفتآور بود که پهپادهای انصارالله بیش از هزار کیلومتر بر فراز شبه جزیره عربستان به پرواز درآیند، فناوری آمریکا و مصرف کنندگان سعودی آن را به چالش بکشند، اهداف خود را با دقت هدف قرار دهند و بخشهای زیادی از آن را ویران کنند. نه ابزارهای نظامی آمریکا که عربستان مالک آن است و نه دستگاههای الکترونیکی نتوانستهاند پهپادهای انصارالله را رهگیری کنند. سعودیها و آمریکاییها هم راهی جز این ندارند بگویند این پهپادها ساخت ایران است که برای تروریسم استفاده میشود. گویا سعودیها و آمریکاییها از تروریسم مبرا هستند.
راز موفقیت پهپادهای یمنی در رسیدن به اهداف و برخورد دقیق به آن چیست؟ آیا این پهپادها رادار گریز هستند؟ یا اینکه مجهز به دستگاههای ارسال پارازیت به رادار هستند؟ یا میتوانند مسیر موشکهایی را که ممکن است به سمت آنها شلیک شود، منحرف کنند؟ یا اینکه این پهپادها بر ماهوارهها تاثیر میگذارند و دستگاههای دشمن را گمراه میکنند؟ تا این لحظه پاسخ دقیقی برای این سوالها وجود ندارد. اما مسئله قطعی این است که این پهپادها با هزینهای کمتر از هزینه هواپیماهای جنگی آمریکا و هزینه پروازها و خطرهای پس از آن، معادلات نظامی جدیدی را تحمیل کردند. پهپادها هزینه بسیار کمی دارند که این هزینه به هدف موردنظر از ساخت آن بستگی دارد. قیمت برخی از این پهپادها همچون آمازون در بازار حدود ۳۰۰ دلار است و برخی از آنها حدود یک میلیون دلار هزینه دارد و چه بسا قیمت برخی هم به ۱۰ میلیون دلار برسد. درحالیکه هزینه هواپیمای اف ۱۶ حدود ۳۵ میلیون دلار است. بسیاری از کشورها هم برای کاربردهای غیرنظامی و نظامی در حال ساخت این پهپادها هستند.
اگر انصارالله از فناوری پیشرفته الکترونیکی برخوردار باشد در این صورت همه گروههای مقاومت در کشورهای عربی نیز از چنین فناوری برخوردارند یا از آن برخوردار خواهند شد. احتمالا حماس، جهاد اسلامی، حزب الله و بسیج مردمی هم این قدرت فناوری را دارند و آماده اند تا با نزدیک شدن به زمان جنگ با اسرائیل پهپادهای خود را به پرواز درآورند.
داشتن این پهپادها به این معناست که هواپیماهای ساخت آمریکا دیگر به هیچ وجه بر حریم هوایی کشورهای عربی، تسلط ندارند و همه کسانی که ابزارهای جنگی آمریکایی را دارند از حملات هوایی در امان نیستند و همه پایگاههای راهبردی آنها در معرض ویرانی قرار دارد که در این صورت کشورهای فقیر، دیگر نیازی به پول هنگفت ندارند تا وارد دنیای فناوری شوند که آنها را از شر حملات خارجی حفظ کند.
پهپادها نیروی بازدارندگی واقعی به شمار میآیند؛ به ویژه آنکه میتوانند موشکها و بمبهای سنگین را حمل و به تاسیسات نظامی و غیرنظامی، خسارتهای گستردهای وارد کنند. همه کشورهای متجاوز همچون آمریکا این موضوع را مد نظر قرار میدهند که در صورت تجاوز یا ادامه حملات خود ممکن است هدف گروههای ناتوان قرار بگیرند.
تحول در زمینه پهپادها راه را برای ساخت و تحویل موشکهای ضد هواپیماهای جنگی باز میکند. برخی کشورها همچون سوئد، ایتالیا و اسپانیا در حال توسعه پهپادها هستند و احتمالا با هزینههای ناچیز، موشکهای ضد پهپادها را نیز میسازند. این به معنای تغییر موازنه و معادلات جنگی و ظهور نسلهای جدیدی از ابزارهای جنگی است که با هزینههای بسیار کمتر از هزینه تولید ابزارهای سنتی، قدرت ویرانگری زیادی دارند.
اگر عربستان، پول خود را میاندوخت و برای توسعه فناوری خود اقدام میکرد، میتوانست بدون آمریکاییها از خود محافظت کند و اگر جانب امت عربی را میگرفت و محافظت از خود و کشورهای عربی را مقدم میشمرد در این صورت دستاوردهای بزرگی محقق میساخت و امت عربی را گرد خود جمع میکرد. اما نظام سیاسی عربستان ترجیح داد تا از دشمنان امت عربی جانبداری کند.
انتهای پیام/