به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، بیماری قلبی یکی از دلایل اصلی مرگ و میر انسان در جهان است. آنچه که بیماری قلبی را به چنین شرایط مرگباری تبدیل میکند انباشت پیشرونده پلاک در سرخرگها است که موجب باریک شدن آنها و محدود شدن و در نهایت مسدود شدن جریان خون میشود.
سرخرگها رگهای خونی هستند که خون رگ های خونی
سرشار از اکسیژن را از قلب به بافتهای مختلف بدن انتقال میدهند. زمانی که یک پلاک تشکیل میشود و جریان خون محدود میشود، این رگهای دچار گرفتگی میتوانند به مشکلات جدیتر مانند حمله قلبی، سکته مغزی و دیگر بیماریهای قلبیعروقی منجر شوند.
در این میان، برخی مواد غذایی میتوانند همانند یک دارو برای رگهای خونی شما عمل کنند و به پاکسازی و پیشگیری از گرفتگی آنها کمک کنند.
نخست: از نوشابه پرهیز کنید
بنابر پژوهشی که توسط دانشگاه تافت انجام شد و در نشریه Circulation منتشر شد، هر ساله مرگ ۱۸۴ هزار بزرگسال در ارتباط با مصرف نوشیدنیهای شیرین ثبت میشود. این شامل ۱۳۳ هزار مورد مرگ ناشی از دیابت و ۴۵ هزار مورد ناشی از بیماری قلبیعروقی میشود.
پژوهشی دیگر که توسط پژوهشگران دانشگاه هاروارد درباره بیش از ۴۰ هزار پزشک و ۸۸ هزار پرستار طی بیش از دو دهه انجام شد نیز نشان داد، زنانی که روزانه بیشتر از دو وعده نوشیدنی شیرین مصرف میکردند، در مقایسه با آنهایی که نوشیدنی شیرین کمتری مصرف میکردند، ۴۰ درصد احتمال بیشتری داشت به بیماری قلبی مبتلا شوند. همچنین، مردانی که بیشترین میزان مصرف نوشابه را داشتند، نسبت به افرادی که کمتر نوشابه مصرف میکردند، ۲۰ درصد احتمال بیشتری داشت یک حمله قلبی را تجربه کنند.
بهترین گزینه قطع مصرف نوشابه است. اگر چند قوطی نوشابه در روز مصرف میکنید، کاهش میزان مصرف یا جایگزینی آن با چای سرد را مد نظر قرار دهید. ترکیب نوشابه با آب معدنی نیز میتواند به رقیق شدن آن کمک کند. با گذشت زمان، میزان مصرف نوشابه خود را کاهش دهید تا زمانی که به صفر برسد.
میوهها و سبزیجات
مواد غذایی گیاهی سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و مواد شیمیایی گیاهی هستند که همگی میتوانند برای سلامت قلب انسان مفید باشند. به عنوان مثال، مارچوبه، فلفل دلمه ای، و بوک چوی منابعی سرشار از ویتامینهای B، به ویژه ویتامین B۶ هستند که به کاهش هموسیستئین، یک اسید آمینه مرتبط با بیماری قلبی، و پروتئین واکنشی C، یک نشانگر التهاب، کمک میکنند. هویج، گوجه فرنگی، پرتقال و موز نیز سرشار از کاروتنوئیدها، از جمله لیکوپن، یک آنتی اکسیدان قوی هستند. نتایج یک پژوهش نشان داد که مصرف هشت وعده یا بیشتر میوهها و سبزیجات در روز میتواند خطر یک حمله قلبی یا سکته مغزی را به میزان ۳۰ درصد کاهش دهد.
برای افزایش مصرف میوه و سبزیجات خود میتوانید یک یا دو وعده بیشتر نسبت به روز گذشته مصرف کنید و این روند را برای یک هفته ادامه دهید. در هفته بعد، یک وعده دیگر اضافه کنید. این روند را تا زمانی که از پنج وعده میوه و سبزیجات عبور کند، ادامه دهید. در حالت ایده آل، این روند را باید تا زمانی که میزان مصرف میوه و سبزیجات روزانه شما هشت تا ۱۲ وعده باشد، ادامه دهید.
سبزیجات برگدار
آراگولا، کاهو، برگ چغندر، اسفناج، و برخی سبزیجات دیگر همگی سرشار از نیترات ها، نوعی نیتروژن جذب شده از خاک، هستند. طی گوارش، این ترکیب به یک گاز مهم به نام اکسید نیتریک تبدیل میشود که به مقاومت سرخرگها در برابر انقباض، تشکیل پلاک، و لخته شدن خون کمک میکند و خطر سکتههای مغزی و حملات قلبی را کاهش میدهد. پژوهشگران در دانشگاه کوئین مری در لندن دریافتند، افرادی که یک وعده غذایی سرشار از نیترات، مانند یک کاسه کاهو را مصرف میکنند، کاهش در فشار خون خود طی چند ساعت را تجربه میکنند و این کاهش حداقل برای یک روز حفظ میشود. این تاثیر مثبت بر فشار خون میتواند اثری مشابه با داروهای تجویزی را ارائه کند.
شما میتوانید سبزیجات برگدار را به سوپ ها، ساندویچ ها، اسموتیها و هر دستورالعمل دیگر اضافه کنید یا یک لیوان آب چغندر در روز مصرف کنید.
ادویهها و گیاهان دارویی
یکی از سادهترین روشها برای محافظت از قلب و رگهای خونی یکی از خوشمزهترین و معطرترین گزینهها نیز است. بسیاری از گیاهان دارویی و ادویهها حاوی موادی هستند که میتوانند اثری محافظتی در برابر بیماری را ارائه کنند. زمانی که این مواد شیمیایی را از ادویهها دریافت میکنید، از سلولهای بدن در برابر بیماری محافظت میکنند. به عنوان مثال، ترکیبات موجود در سیر مانند آلیسین نشان داده اند که سطوح کلسترول خون را بهبود میبخشند، فشار خون را کاهش میدهند، و خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش میدهند. زردچوبه سرشار از کورکومین است که نشان داده است کلسترول، تری گلیسیرید و قند خون را کاهش میدهد. زنجبیل یک گیاه دارویی ضد التهاب است توانایی خود در کمک به رقیق شدن خون را نشان داده است. دارچین نیز ممکن است جریان خون را بهبود بخشیده و به تنظیم قند خون کمک کند.
گوشتهای فاقد مواد مضر
اطمینان حاصل کنید که گوشت مصرفی شما از کمترین میزان آنتی بیوتیک ها، هورمون ها، سدیم، رنگهای مصنوعی، نیتریت ها، آفت کش ها، یا افزودنیهای پنهان دیگر برخوردار باشد. زمان خرید گوشت نمونههایی که از حیوانات تغذیه شده با علف یا منابع غذایی طبیعی دیگر تهیه شده اند را انتخاب کنید. این گوشتها دارای اسیدهای چرب امگا-۳ بیشتری هستند.
همواره هر نوع گوشت را همراه با سبزیجات یا میوه مصرف کنید. مواد شیمیایی مفید گیاهی ممکن است برخی آثار مضر گوشت را خنثی کنند. میوهها و سبزیجات باید بزرگترین بخش از بشقاب شام را تشکیل دهند.
ماهی
انواع خاصی از ماهیها سرشار از اسیدهای چرب امگا-۳ هستند که به واسطه توانایی خود در کاهش التهاب، اختلال در ریتم قلب، سطوح تری گلیسیرید، و فشار خون شناخته شده هستند. رژیمهای غذایی سرشار از این چربیهای مفید از تشکیل پلاک در سرخرگها پیشگیری میکنند. از جمله بهترین انواع ماهی در این زمینه میتوان به ساردین، خالمخالی، آنچووی، سالمون و هرینگ اشاره کرد.
حداقل دو وعده در هفته ماهی مصرف کنید و از مصرف ماهیهای بزرگ، مانند شمشیر ماهی که میتوانند حاوی غلظت بالای جیوه باشند، پرهیز کنید.
چای
چای سرشار از مواد گیاهی به نام فلاونوئیدها است که به خنثی سازی اکسیداسیون در بدن کمک میکنند. پژوهشها نشان داده اند که برخی فلاونوئیدها در چای سبز به نام کاتچینها از سلولها محافظت میکنند. انواع مختلف چای، مانند سیاه، سبز و اولانگ، به روشهای مختلف میتوانند از بروز بیماری قلبی پیشگیری کنند که از آن جمله میتوان به ممانعت از جذب بیش از حد کلسترول غذایی در جریان خون، تنظیم سطوح قند خون، و کاهش التهاب اشاره کرد.
اگر چای نمینوشید با مصرف روزانه یک فنجان این کار را آغاز کنید و به تدریج میزان مصرف خود را افزایش دهید. مصرف حداقل سه فنجان چای در روز را مد نظر قرار دهید.
قهوه (مصرف متعادل)
برای سالها به افرادی که در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی قرار داشتند، گفته میشد که از نوشیدن قهوه پرهیز کنند. اما بدون افزودن خامه و شیرین کنندههای مصنوعی، قهوه میتواند یک نوشیدنی سالم برای بیشتر مردم باشد. به رغم کافئین موجود در این نوشیدنی، یک فنجان قهوه تلخ ممکن است به کاهش فشار خون و نه افزایش آن کمک کند. البته، اگر نوشیدن قهوه ضربان قلب شما را افزایش میدهد، به هشدار بدن خود گوش داده و از مصرف آن پرهیز کنید. مطالعهای که در the Journal of the American Heart Association منتشر شد، نشان داد که نوشیدن سه فنجان قهوه در روز میتواند به کاهش خطر گرفتگی سرخرگها کمک کند.
مواد غذایی سرشار از فیبر
فیبر محلول که در غلات کامل، جو دوسر، لوبیا، عدس، و سبزیجات یافت میشودس میتواند جذب کلسترول در جریان خون را کاهش دهد. به گفته انجمن قلب آمریکا، مصرف غذاهای سرشار از فیبر به کنترل قند خون و کلسترول خون کمک میکند. یک تجزیه و تحلیل بزرگ در کانادا نشان داد که مصرف یک وعده لوبیا در روز میتواند کلسترول بد (LDL) را به میزان پنج درصد کاهش دهد.
استفاده بیشتر از لوبیا و کاهش مصرف گوشت را مد نظر قرار دهید. شما میتوانید با جایگزینی یک وعده غذایی مبتنی بر گوشت با یک وعده غذایی حاوی لوبیا در هفته این روند را آغاز کنید و به تدریج میزان آن را افزایش دهید.
چربیهای غیراشباع
اگر قصد دارید از گرفتگی سرخرگها پرهیز کنید، آووکادو، زیتون، و مغزدانهها چند نمونه خوب برای افزودن به رژیم غذایی شما هستند. این مواد غذایی حاوی چربیهای غیراشباع سالم هستند که برخلاف چربیهای اشباع اثر محافظتی برای قلب ارائه میکنند. به گفته بنیاد قلب آمریکا، آووکادو و مغزدانهها به طور خاص با کاهش کلسترول بد (LDL) پیوند خورده اند.
منبع: عصر ایران
انتهای پیام/