کارشناس مسائل اقتصادی گفت: متاسفانه از سهم ۳۰ درصدی بخش تولید از درآمد‌های هدفمندسازی یارانه ها، تنها ۲ درصد محقق شده است.

 

برامین گلستانه، استاد دانشگاه و پژوهشگر اقتصاد مقاومتی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، ضمن تبیین جایگاه یارانه در کشورها و اهداف اصلی آن بیان کرد: در سال ۸۷ تا ۸۹ بحثی مطرح شد که ۸۰ درصد یارانه پرداختی دولت به مردم، به کمتر از ۲۰ تا ۳۰ درصد  از مردم یا جامعه هدف تعلق می گرفت، همین امر منجر شد با تحولی عظیم طرح هدفمندی یارانه ها به میان آمده و عملیاتی شود.

او افزود: این طرح با رویکرد افزایش عدالت اقتصادی و اصلاح الگوی مصرف در آذر ۸۹ به مسیر اجرا در آمد. برنامه به این ترتیب بود  که یارانه ۱۶ قلم کالا در فاصله زمانی ۵ سال حذف شود و درآمد حاصل از این طرح به صورت ۵۰ درصد نقدی به مردم، ۳۰ درصد پرداخت یارانه به بخش تولید و ۲۰ درصد هم به بخش دولتی عملیاتی شود. اقلامی نظیر بنزین، گاز مایع، نفت، روغن و برنج جز ۱۶ قلم کالای مذکور بود.

سهم افراد، تولید و دولت از درآمدهای هدفمند سازی یارانه ها  چقدر است؟

گلستانه بیان کرد: متاسفانه ۳۰ درصد یارانه ای که باید  به بخش تولید و صنعت تعلق می گرفت به ۲ درصد کاهش پیدا کرد.  این درحالی است که در  سال ۹۲  سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی تاکید می کند دولت ها باید از ظرفیت هدفمندسازی یارانه ها برای افزایش اشتغال، بهره وری و ارتقا شاخص های عدالت اجتماعی استفاده کنند.


بیشتر بخوانید: بهره گیری از ظرفیت نقدینگی موجود در جامعه برای رونق تولید/ ارزش پول ملی در حال تقویت است


این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: همچنین در برنامه ششم توسعه هم به آن اشاره شده است. اما در بخش صنعت و تولید آنطور که باید انجام می شد یارانه ای قابل توجهی تخصیص داده نشد و حتی جایی که به بخش تولید مانند خودروسازی ها  یارانه پرداخت شد نتیجه ایجاد انحصار و کاهش رقابت پذیری در بازار شد.

او افزود: همچنین پرداخت یارانه در برخی موارد مانند صنایع بالا دستی  منجر به افزایش خام فروشی هم شد.

گلستانه تصریح کرد: اما در صورتی که یارانه تولید باید در ۳ محور به بخش صنعت پرداخت شود، یک بخش بیانگر این است که یارانه صرف تحقیق و توسعه، پیشرفت تکنولوژی ان صنعت شود، محور بعدی نیز عنوانگر این موضوع است که یارانه نباید همیشگی به بخش تولید پرداخت شود و زمان بندی آن باید محدود باشد و محور سوم نیز  بیانگر این است که پرداخت یارانه به بخش تولید باید روند نزولی پیدا کند.

این استاد دانشگاه می گوید: به عبارتی زمانی که یک واحد تولیدی از آب و گل در آمده و به مرحله سوددهی رسیده است پرداخت یارانه کاهش پیدا کرده و دولت به سراغ واحدهای تولیدی نوپای دیگری برای تخصیص یارانه برود.

سالیانه ۴۰ هزار میلیارد تومان  یارانه نقدی به مردم پرداخت می‌شود / ۴۵ هزار تومان برای هر ۲ قشر (مرفه و آسیب پذیر) کارساز نیست

او گفت: البته دلیل عدم تحقق تقسیم بندی ها پرداخت یارانه ها یک دلیل بسیار مهمی را هم دارد که منابع درآمدی یارانه ها محدود است. از سال ۱۳۸۹ تا به امروز هر نفر  ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان یارانه می گیرد که برای دولت در مجموع عددی بین ۳ تا ۴ هزار میلیارد تومان است.در سال بالع بر ۴۰ هزار میلیارد تومان می شود.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: ایرادی که به عملکرد دولت وارد می شود این است که عدالت لزوما به معنای مساوات بین عموم جامعه نیست، هم اکنون طرحی را که دولت پیاده سازی کرده است این امر را بیان می کند که به مساوات به همه یک رقمی را پرداخت کند.

گلستانه ادامه داد: در صورتی که هدف اصلی پرداخت یارانه ها کمک به قشر آسیب پذیر جامعه بود تا اقشاری که کم ترین برخوردی را از امکانات اقتصادی جامعه دارند به نوعی حمایت کرد. البته به این معنا نیست که به همه یارانه پرداخت نشود بلکه به اقشاری که در آمد کمتری دارند یارانه نقدی بیشتری تعلق بگیرد.

این اقتصاددان بیان کرد: اما متاسفانه هم اکنون با دریافت ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان توسط هر فرد به واقع نتیجه این هدف خروجی خوبی را ندارد چرا که ۴۵ هزار تومان برای یک فرد مرفه اصلا قابل توجه نیست و از آن طرف برای فردی کم تر برخوردار هم با توجه به تورم هیچ دردی را دوا نمی کند. به نظر می رسد بهینه شدن پرداخت یارانه امری ضروریست به طور مثال برای خانواده کم تر برخوردار که تحت پوشش سازمان های حمایتی است باید رقم بالاتری در نظر گرفته شود تا در مجموع پرداختی به خانواده آن ها بتواند به مخارج یک زندگی کمک کند. مقصود حذف یارانه های نقدی نیست بلکه بهینه شد و جلوگیری از هدر رفت این منابع است.

او تشریح کرد: باید توجه داشت که پرداخت یارانه ۴۵ هزار تومان در سال ۸۸ با پرداخت این رقم در امسال بسیار متفاوت است چرا که تورم ایجاد شده ارزش این رقم را بسیار کاسته است.از طرفی مردم از این رقم راضی نمی شوند و از طرفی هم برای دولت ها هزینه های زیادی را ایجاد می کند. حال باید دید چه باید کرد!؟

گلستانه می گوید: این بین ۲ رویکرد برای افزایش رفاه اجتماعی وجود دارد افزایش درآمدها و کاهش هزینه ها از جمله این موارد است. اما برای افزایش درآمد پرداخت مستقیم یارانه نقدی روش مناسبی نیست چراکه منجر به افزایش نقدینگی و افزایش بازارهای ثانویه می شود.

او با اشاره به عملکرد ناقص دولت ها در بخش یارانه ها گفت: رویکرد دوم این موضوع را بیان می کند که اگر آن ۳۰ درصد سهم یارانه ای که دولت موظف به پرداخت آن به بخش تولید بود به درستی به جامعه تولیدکننده می رسید هزینه خرید اقلام اساسی در بازارها بشدت کاهش پیدا می کرد و ما شاهد افزایش روز به روز قیمت تمام شده کالاها نبودیم.

گلستانه بیان می کند: ۷۷ میلیون نفر در ماه یارانه دریافت می کنند که متاسفانه جز تحمیل هزینه های هنگفت به دولت و تاثیر منفی بر جو نقدینگی، جامعه را راضی نمی کند. این ۴۰ هزار میلیارد تومان پرداخت یارانه ای که به صورت نقدی به مردم پرداخت می شود اگر به صورت سهام در بازارها در اختیار مردم قرار می‌گرفت قطعا بازدهی بسیار مطلوب تری را به دنبال داشت.

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
امین
۰۳:۲۵ ۲۳ شهريور ۱۳۹۸
فروش نفت بالا بود ریالی به یارانه اضاف نشدالانم نفت صفرهم بشه نبایدمال کسی حذف بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۱۷ ۲۳ شهريور ۱۳۹۸
یارانه را گذاشتند برای جلوگیری از فقر مطلق
و تو خیلی کشورها هست و باید هم باشه
Iran (Islamic Republic of)
جوادنوروزی
۰۱:۳۸ ۲۳ شهريور ۱۳۹۸
سلام،به نظر بنده یارانه حق همه هست،فرقی نمی کنه کم درآمد باشه یا ثروتمند،چرا که بیت المال متعلق به همگی.ودولت باید بر اساس تورم یارانه رو هم زیادکنه،چون همه چیز چند برابر شده ولی یارانه همونه که از اول تعیین شده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۳۷ ۲۳ شهريور ۱۳۹۸
فقط اعدام
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۳۶ ۲۳ شهريور ۱۳۹۸
وای من یارانه میخوام یارانننننننننننننننننننه!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
کاربر
۰۰:۰۲ ۲۳ شهريور ۱۳۹۸
یعنی چشمتون به همین چندر غازه که حقمونه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۱ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
این 45هزار تومان را هم می خواهید قطع کنید چرا هر روز بهانه می آورید خجالت بکشید
Iran (Islamic Republic of)
جمیل
۲۲:۲۷ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
یارانه ها ازدرآمد ملی که حق همه مردم است وبایستی بطور مساوی بین مردم تقسیم شود ودولت حق ندارد به عوض مردم در نحوه هزینه کرد آن تصمیم بگیرد . و ضمناً به بهانه دادن یارانه چندین برابر قیمت حامل های انرژی را اقزایش میدهد و کسانی که دارا هستند بیشتر ازاین بابت به خزانه برمی گردانند . لطفا بهتراست دولت ازکسان کارآمد وتوانا درجهت مدیریت بیت المال استفاده کند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۶ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
این حق نفت مردمه نبایدقطع بشه
Australia
ناشناس
۱۸:۴۵ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
بالاخره اون قول آقای روحانی که در زمان مناظره های انتخاباتی فرمودند آنچنان رونق اقتصادی ایجاد کنم که مردم از گرفتن یارانه ۴۵ هزار تومانی انصراف بدهند بعد از چند سال تحقق پیدا کرد.آفرین که روی قولت عمل کردی!!!!! ولی مردم قدر نشناس هی میگن دولت تدبیر و امید کاری نکرده برای مردم پس این حذف یارانه را نمی بینید؟!!!! چشمها را باید شست، واقعیت ها را باید دید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۵:۵۳ ۲۳ شهريور ۱۳۹۸
همه جونها نا امید وبیکارن امارخودکشی رفته بالا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۰۷ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
دولت هزینه هاش سه برابرشده امایارانه همون 45....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۷ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
بهترین راه ممکن .
دهک های بالا را قطع کنید به دهکهای پایین 50 هزارکه رند باشه بدی ما بقی را به جیب اختلاس کنندگان بگذارید وسلام
Iran (Islamic Republic of)
مهدی
۱۷:۲۲ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
تورو خدا یارانه قطع نشود که همین هم کمک به بچه های یتیم هستن .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۳۵ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
هر وقت تونستید قیمتارو به قبل برگردونید یارانه مردمو قطع کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۴ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
ولله با این گرونی وضعیت مردم متوسط هم فقیرند ومحتا ج یارانه
Iran (Islamic Republic of)
زضا
۱۶:۰۹ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
قربونت برم روش نقدی بهتزین گزینه برای پرداخته.دیدم ۱۴میلیارد دلاری را که دولت پارسال به اسم یارانه به نرخ جهانکیری داد چی شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۸ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
یارانه راقطع کنید ولی ذقیمت ها را به سال آغازپرداخت یارانه هابرگردانید
Kuwait
ناشناس
۱۲:۵۱ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
لطفاً تمام یارانه نقدی را قطع کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۹ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
بنظرمن اگه این مبلغ کم یارانه راهم به مردم نمی دادن کالاها واجناس همین سیرصعودی راداشتن وهیچ اتفاقی مبنی برارزان بودن و... نمی افتاد.هرچه پول ازگران شدن نان وبنزین وحاملهای انرژی بدست می آمد دولت هرجوری میخواست هزینه میکرد.پس همینطوری که هست خیلی بهتره.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۶ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
قطع کنید راحتشیم
Iran (Islamic Republic of)
عمار
۰۸:۳۰ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
بنام خداوند جان و خرد :
ثروت ملی ملت را بصورت مساوات میان همه سرپرستان خانواده ها تقسیم کنید و از توانمندان مالی و ثروتمندان جامعه مالیات و زکات و خمس بگیرید انشاءالله باشد که از عادلین به اجرای عدل و عدالت باشید و حق الناس و آه مظلومان گریبانتان را نگیرد . والسلام و صلوات التماس دعا .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۳۱ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
من شخصا برای رفاه هموطنم برای تولید سلامت انصراف دادم به شدت پشیمونم نه یارانه ای اضافه شد نه تولیدی نه سلامتی هیچی هیچی هیچ خوب نشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۱۹ ۲۳ شهريور ۱۳۹۸
خواب دیدی خیر باشه
اینا پول نگیرن افزایش تولید پیش کیش ی دونه وام 10 میلیونی نمیشه گرفت واسه تولید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۰۹ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
کدوم حمایت؟
Iran (Islamic Republic of)
.
۰۶:۴۲ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
عجب
Iran (Islamic Republic of)
.
۰۶:۴۲ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
سال 88 30دلار
سال98 3.8 دلار
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۶:۲۰ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
امان از یارانه ها
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۰۰ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
45500 به چه درد میخوره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۵۴ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
یارانه رو هم قطع کنید خیالمون راحتشه
Iran (Islamic Republic of)
Rain
۰۲:۱۵ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
فقط دنبال این هستن یه جوری حق مردم را ندن و شفافییت را از بین ببرن. یارانه باید به همه مساوی تعلق بگیره. بدون سهم دولت و تولید. دولت بجای اینکه بخواد سهم مردم را نده. بره دنبال شفافییت اقتصادی و مالیات بر درامد واقعی. حساب های بانکی و ورود و خروجی ها را پایش کنه و مالیات درست بگیره. تولیدی ها هم با قیمت های واقعی رقابت کنن. دولت با جمع اوری مالیات درست میتونه نقدینگی را به یهترین وجهی هم جمع کنع هم بسوی کارهای اشتغالزا و تولیدی هدایت کنه. مثلا از کارهای دلالی و واسطه گری میتونه بیست درصد مالیات بگیره و از تولید پنج درصد. از پول های باد اورده سی درصد. مالیات بر ارزش زمین و املاک. مالیات بر دلالی خودذو و ا رزش تورمی ان وووو
اینجوری کشور را میظه هدفمند یسوی تولید هدایت کرد. و ضریب جینی را هم کنترل کرد. دولت میتونه از دلار و طلا مالیات بگیره. همه اینها با شفافییت اقتصادی و ایجاد بانک دیتای اموال و املاک و حساب های بانکی میسره.
دولت اگر دولت باشه همه چسز قابل حل هست
Iran (Islamic Republic of)
شاهرخ
۰۱:۳۲ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
فقط گران کردن از نظر شما درست هست این چندرغاز رو هم ندین ببینیم دیگه جی میخوای بگین ِِ.ِِ. ....
Germany
ناشناس
۰۱:۰۳ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
چهار یورو در ماه خیلی هست ؟
در َکل رایانه اشتباه هست
باید حساب های مردم و اموال توی کارت ملی ثبت بشه وگرنه فاقد از اعتبار باید بشه
دوم کسانی که اموال زیاد دارند باید مالیات بدند و قشر ضعیف یارانه یا کمک هزینه مالی نگیره و مثل قدیم برنج و روغن دریافت کنه !
آخرین اخبار