شناسایی و حذف یارانه دهک‌های بالای درآمدی تکلیفی است که مجلس بر دوش دولت گذاشته است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، هفته گذشته اعلام شد که شناسایی دهک‌های پردرآمد برای حذف یارانه از شهریورماه آغاز می‌شود و وزارت کار تلاش می‌کند تا پایان امسال کار شناسایی را به اتمام برساند.

به گفته وزیر کار، یارانه خانواده‌هایی که میزان مصرف‌شان از حد معین بالاتر باشد، قطع می‌شود و دولت مصمم است ضریب خطا در انتخاب افرادی که مشمول دریافت یارانه نیستند، به حداقل ممکن کاهش یابد تا فشاری از این محل به طبقات پایین و متوسط وارد نشود.

دولت در قانون بودجه ۱۳۹۸ به حذف یارانه سه دهک بالای درآمدی مکلف شده است و برای تحقق این هدف چندی قبل آیین‌نامه اجرایی و دستورالعمل شناسایی دهک‌های پردرآمد تدوین و ابلاغ شد که بر اساس آن، کارگروه مشترک وزارتخانه‌های تعاون، کار و رفاه اجتماعی، کشور، ارتباطات و فناوری اطلاعات و سازمان برنامه و بودجه با محوریت استانداران و فرمانداران تشکیل شد.

این کارگروه مسئولیت شناسایی دهک‌های بالای درآمدی که نیازی به یارانه ندارند یا یارانه آن‌ها حذف شده را برعهده دارد و طبق پیش‌بینی‌ها وجوه و منابعی که از این طریق به دست می‌آید در جهت محرومیت زدایی و اشتغالزایی در استان‌ها هزینه خواهد شد.

همچنان که پیش از این زمان، شناسایی دهک‌های بالای درآمدی از پایان شهریورماه اعلام شده بود، وزیر کار در حاشیه جلسه هیات وزیران ابراز امیدواری کرده حذف دهک‌های درآمدی بالا به گونه‌ای اتفاق بیفتد که در مهر ماه امسال بخشی از افراد برخوردار با میزان خطای حداقلی از لیست یارانه بگیران حذف شوند. هرچند که وی معتقد است با توجه به شرایط اقتصادی کشور و تاثیر فشار‌ها بر سطح عمومی قیمت‌ها این کار باید با احتیاط صورت پذیرد.

اگر چه شناسایی و حذف یارانه دهک‌های بالای درآمدی تکلیفی است که مجلس بر دوش دولت گذاشته، ولی دولت حساسیت جدی دارد که این کار با کمترین ضریب خطا انجام شود تا فشاری بر طبقات محروم و متوسط و پایین جامعه وارد نشود.

در همین راستا حمید حاج اسماعیلی به ارزیابی این موضوع پرداخته و می‌گوید: برای این‌که چنین طرح‌های بزرگی را در کشور اجرا کنیم، نیازمند کار کارشناسی در دولت، مجلس و حوزه نخبگان و کارشناسان هستیم. ضعف جدی هدفمندی یارانه‌ها، فقدان یک بانک جامع اطلاعاتی بوده و هست و جدا از تصمیم آن برای اجرا در کشور، همه ارکان تصمیم‌گیر اعم از دولت و مجلس و نهاد‌های ذیربط باید تلاش می‌کردند تا به درستی اجرا شود.

اصلاح هدفمندی یارانه‌ها و تقویت حمایت‌ها

وی با بیان این‌که کار کارشناسی لازم در طرح هدفمندی یارانه‌ها صورت نگرفته است، گفت: اکنون که کشور در شرایط خاصی قرار دارد، ما با محدویت‌هایی مواجهیم و اقشار متوسط رو به پایین نیازمند حمایت دولت هستند، فلسفه واقعی هدفمندی یارانه‌ها خود را نشان داده و لذا با اطلاعاتی که در کشور جمع‌آوری شده، این طرح نه تنها باید اصلاح شود بلکه حمایت‌ها باید مورد تقویت قرار گیرد.

این کارشناس حوزه کار در ادامه با بیان اینکه معیار‌ها برای حمایت گروه‌ها مشخص نیست، گفت: اگر چه دولت اقداماتی را برای قطع یارانه برخی گروه‌های جمعیتی در کشور طی سال‌های قبل انجام داده، ولی تا زمانی که معیار‌ها برای مشخص شدن اقشار مرفه و دارای استطاعت مالی و اقشار ضعیف و نیازمند حمایت دقیقا مشخص نشود، نمی‌توانیم چنین تصمیمات مهمی را در کشور پیاده کنیم.

تعریف معیار‌های حذف یارانه و شناسایی افراد

حاج اسماعیلی تصریح کرد: نباید به شکل غیرکارشناسی به این بحث ورود کنیم و پیش از هر کاری لازم است معیار‌ها را با اجماع مجلس، دولت، بانک مرکزی، مرکز آمار و سازمان‌های مرتبط و تخصصی مثل حوزه رفاه وزارت کار تعریف کنیم.

وی با اشاره به تشکیل کارگروه مشترک شناسایی دهک‌های بالای درآمدی، اظهار کرد: این کارگروه قبل از آنکه بخواهد افراد را شناسایی کند، باید معیار‌ها را مشخص کند و یکی از معیارها، تعریف خط فقر است. این‌که بگوییم فلانی خانه و ماشین دارد، درست نیست؛ ممکن است همان گروه هزینه‌های زندگیش به اجبار و الزام از گروه دیگر بیش‌تر باشد؛ بنابراین کارگروهی فنی و تخصصی متشکل از بانک مرکزی، مرکز آمار، وزارت کار، وزارت اقتصاد و مجلس باید شکل بگیرد و پس از تعریف معیار‌های مورد نظر مبادرت به شناسایی افراد بر اساس میزان درآمد و استطاعت مالی آن‌ها مبادرت کند؛ درغیر این صورت شناسایی درستی از گروه‌های جمعیتی نداشته و نمی‌توانیم از گروه‌های ضعیف حمایت کنیم.

منظور از میزان مصرف خانوار‌ها چیست؟

این کارشناس حوزه کار در پاسخ به این پرسش که منظور از حذف یارانه خانوار‌هایی که میزان مصرفشان از حد معین بالاتر است، چیست؟ گفت: این مساله می‌تواند کالا‌های مصرفی، حامل‌های انرژی و سوخت را شامل شود، ولی باید تعداد اقلام و کالا‌های مصرفی مشخص باشد. دولت به دلیل پیش‌بینی شرایط اقتصادی در سال‌های آینده باید برنامه دقیق‌تر و منسجم‌تری برای استفاده از امکانات و منابع داشته باشد و سهمیه‌بندی، نظارت و رصد کردن منابع کشور که سوخت و حامل‌های انرژی هم از جمله آن‌هاست که جایگاه خاص خود را دارد، ولی قبل از آن لوازم کار باید فراهم و معیار‌ها مشخص شود و پس از آن شناسایی افراد به درستی صورت گیرد.

به گفته حاج اسماعیلی برای اجرای موفق طرح، سازمان‌ها و وزارتخانه‌های مرتبط باید لینک کاملی با یکدیگر برقرار کنند تا هم اطلاعات به دست آمده مورد تجمیع و پردازش قرار بگیرد و هم شناسایی افراد دچار مشکل نشود و به اشتباه یارانه نیازمندان حذف نشود.

بر اساس مصوبه دولت، ظرف یک ماه، چهار دستگاه اجرایی وزارت کار، وزارت کشور، وزارت ارتباطات و سازمان برنامه و بودجه موظفند پیگیری‌های لازم را در خصوص شناسایی و حذف افراد برخوردار انجام دهند. در آیین نامه اجرایی سقف درآمدی معینی برای حذف یارانه وجود ندارد و نشان تمکن در سه دهک بالا میزان مصرف خانوارهاست. آن دسته از خانواده‌ها که میزان مصرف‌شان از حد معین بالاتر است، مشمول حذف یارانه می‌شوند.

این‌که گفته شده معیار برمبنای مصرف خانوار‌ها از حدی بالاتر قرار گرفته، ابهامات زیادی به همراه دارد که تاکنون پاسخی در مورد آن وجود نداشته است. در این بین تا حدی می‌توان گفت که مصرف بالا نمی‌تواند منظور میزان کالا‌های خوراکی باشد که خانوار‌ها تهیه می‌کنند، چراکه در این مورد امکان چندانی برای شناسایی وجود ندارد. بر این اساس مصرف کالا و خدماتی می‌تواند ملاک باشد که دولت بابت آن‌ها از خانوار‌ها هزینه دریافت می‌کند که از جمله آن‌ها سوخت و انواع حامل‌های انرژی است و میزان مصرف هر خانواری تحت نظارت دولت قرار دارد.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/

برچسب ها: یارانه ، دهک بالا
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
عمو پورنگ
۱۷:۱۱ ۱۲ دی ۱۳۹۸
به نظر من باید یارانه همه را قطع کنن بعد اعلان بکنن هر کس نیاز داره به ی جایی مراجعه بکنه تا اطلاعات دارائی و درامدش بررسی بشه اگه نیازمند تشخیص داده شد بهش پرداخت بکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۸ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
شما رو ب خدا بس کنین خجالت هم خوبه قیمت همه چی رو چندین برار کردین بجای اینکه یارانه مردم را زیاد کنین فقط بلدین ب هزینه مردم اضافه کنینحالا گیرد.این ب این 45000هزار تومان ک پول نیم کیلو گوشتم نمی شه آخه شما ماهی چند کیلو گوشت مصرف می کنین ک ما نمی دونیم این چهل و پنج تومان و بدیم بابت چی بابت نان یاٌََََ ۰۰۰۰۰۰۰ نمیدونم چی بگم خجالت هم خوبه کمی از خودتون مایع بزارین
Iran (Islamic Republic of)
بختیاری
۲۲:۰۷ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
یارانه حق قانونی همه اقشار جامعه هست و از هیچکس نباید قطع بشه چون مردم تو قبض ها پولش به دولت میدن،
درضمن بجای قطع یارانه افراد پر درآمد ازشون مالیات بگیرن و خود مسؤلین هم پیش قدم بشن برای پرداخت مالیات بر درآمد
وضعیت جوریه که فقط کارگران و اصناف جزء دارن مالیات میدن بقیه تقریبا چیزی پرداخت نمیکنن.
Iran (Islamic Republic of)
سیدمهدی
۱۸:۲۲ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
یعنی چی که بانک اطلاعاتی نداریم؟؟؟الان سند زدن خودرو با کد ملی است، سند زدن خونه با کد ملی است، حتی گوشی موبایل هم به کد ملی مرتبط است.
یعنی پیدا کردن یک خانواده 4 نفره، که 5 تا ماشین همه بالای چهارصد پانصد میلیون دارن، خونه چندصدمتری شمال شهر دارن ، سفرهای خارجی دائم دارن سخته؟؟؟!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۷ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
یارانه ای ک میدن به مردم قرار بود برای پراخت قبض ها باشه.. الحمدالله گرون کردن برقو آب و گاز رو طوریکه با یارانه ها نصف این قبضهارم نمیشه پرداخت کرد!همه چی رو گرون کردید خب چرا این یارانه فقط باید ثابت بمونه رو همون ۴۵ تمن؟موقع رای گیری یه عالمه وعده میدید به مردم پس کو عملش؟مردم این کشور همه فقط مثل یک ربات دارن زندگی میکنن بالاجبار... دیگه هیچ انگیزه ای نمونده واسه کسی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۷ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
چرا گیر به یارانه داددید که هیچ ارزشی به لحاظ ریالی نداره و فکر کنم کلا حذف کنند و منت بر سر ملت نزارن بهتره و نیازی به اینهمه کارشناس و هزینه کردن برای شناسایی دهک و .... نیست و بجای این سعی کنند قیمتها رو به نرخ ۵ سال پیش برگردونن هنر کردند و همه ممنون دولت خواهد شد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۸ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
می خواهم بدانم یارانه مال چه کسانی است چهار ساله یارانه یمن بدون دلیل قطع شده شما را جان امام حسین رسیدگی درست بکنید برای ۴۵ هزار تومان حق را ناحق نکنید بخدا درست نیست
Iran (Islamic Republic of)
سیدرضا
۱۴:۳۰ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
پس ازقطع یارانه پردرامدهابایدیارانه های پرداختی به انان پس گرفته شودباجریمه پخش بفرماییدتامسولین به این امرتوجه کنند
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۴:۲۴ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
من کارگرم پول خرید نان هم نداریم واقعا ظلم کردید بااین همه گرانی وفشار برطبقه ظعیف مردم رانابود کردید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۶ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
وا
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۹ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
این کار مانند بقیه کارهای غیر کارشناسی هرگز به سرانجام نمیرسد مرفهین راحت باشند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۵۱ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
بنظرمن توچنین شرایط تحریمها نباید یارانه ها برداشته بشن بایدکمک خرج خانوارها باشن تازه حقوق کارگرها هم پنج شش ماهی یه بارمیدن واقعا برا کسایی ک اجاره نشینن مریض دارن و... نبایدحذف بشه!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۴۳ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
انهایی که میگویندیارانه رابایدبه صورت مساوی تقسیم کنند کمی کلاهشان راقاضی کنند که افرادمرفه وثروتمندچندین میلیون برابریارانه 45 هزارتومنی که به مستضعفان ونیازمندان جامعه میدهند ازیارانه پنهان استفاده میکنند پس اگردرست حساب کنیم ثروتمندان بایدعلاوه برنگرفتن یارانه که حق شان نیست پول برق وگازوسوخت راکه حق ملت است وزیادترازمردم استفاده میکنندرابه خزانه برگردانند .دولت برای برق وگازوسوخت سوبسیدویارانه میدهد ازجیب چه کسی؟ازجیب مردم.یارانه حق افرادمتوسط ونیازمندجامعه است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۶ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
از وقتی چشم باز کردیم تا الان همش دم از حدف یارانه میکنید این همه حامل های انرژی و غیره رو اضاف کردید این همه اقتصاد بالاو پایین شد ی نفر پیدا نشد که بگه ی تکونی به این لامصب بدید .
Iran (Islamic Republic of)
mobin
۱۲:۴۵ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
تا حالابه این فکرکردن که افرادی که سرپرستند وفوت میکنند یارانه زیر مجموعه حداقل یک ماه وتا سه ماه هم قطع میشه پس این پول بدبختها توجیب کی میره هیچ به فکر شفاف سازی بودند آخه بودجه برنامه ریزی شده باید باثبت احوال هماهنگ و حق مستضعفین زیر مجموعه را پس داد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۰۶ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
قرار بود طبق قانون با افزایش قیمتها یارانه هم بیشتر بشه!
چی شد؟
برعکس! دولت داره یارانه هارو قطع میکنه؟؟
یکی نیس جلو بی قانونی دولت وایسه؟
قانون فقط واسه مردمه؟
دولت داره بی قانونی میکنه...
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۱:۵۱ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
فقط کارشناسانه صحبت می کنید ولی هیچگونه کارشناسی تو هیچ کار نمی کنید شما خودتون همه از دولت پول میگیرید(بیت المال) یک ریال از جیب خودتون خرج نمی کنید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۲ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
علی برکت‌اله
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۲ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
دولت چندین برابر مبلغ یارانه را از محل هدف مندی به جیب میزند
مسئله این است که هزینه های دولت اینقدر زیاد است که حتی اگر همه یارانه ها را قطع کند باز هم حریف هزینه های سر سام آور خود نیست
این حذف یارانه و اینها تسکین اش مثل آسپرین برای در مان سرطان است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۴۴ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
از بدو تاسیس دولت آقای روحانی گیر دادن به ۴۵۵۰۰تومن یارانه ماهانه،هرجا کم آوردن گفتن قطع یارانه، ضمنا چون یارانه میدن چند برابر خدمات دولتی روهم گرون کردن خلاصه کلید آقای روحانی نتونست قفلهای بسته رو واکنه، بلکه قطع یارانه شده کلید حل تمام مشکلات مملکت.
Iran (Islamic Republic of)
علی قدسی
۱۰:۴۰ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
یارانه دردرجه اول به افرادیکه کاملا بیکارند چه مرد وچه زنان خانه دار وبعد افراد ناتوان ازکار !.....
Iran (Islamic Republic of)
ناآشنا
۰۹:۵۸ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
به جای حذف یارانه جلوی این همه دزدی واختلاس رابگیرید بانزدیک شدن انتخابات حذف یارانه مردم به صلاح نمی باشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۸ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
مگه چقدر یارانه میدید که آرام و قرار برای قطع کردنش ندارید
Iran (Islamic Republic of)
عبداللهی
۰۸:۳۲ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
بیائید هزینه هائی را که با این گران کردن بر مردم تحمیل کرده اید بر دارید و حقوق کارمندان را بر اساس سایر کشورها پرداخت کنید، معمولا" آ قایان هزینه های مردم را بر اساس قیمت دلار محاسبه میکنند، بیائید منصفانه حقوق کارمندان را هم بر اساس قیمت دلار پرداخت کنید، یارانه را قطع کنید.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۴۲ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
دولت جديتى در حذف سه دهك بالا ندارد.
چون اول از همه بايد خود مديران و دست اندركاران اينطور و جمع كثيرو از خود مديران دولتى را حذف كند.
اين كار به بهانه هاى مختلف تحت عنوان كار كارشناسى تا پايان اين دولت به تعويق خواهد افتاد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۲۲ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
من که متوجه نشدم اگه کسی متوجه شد بگه داستان چیه
Germany
ناشناس
۲۳:۴۴ ۲۱ شهريور ۱۳۹۸
من آخرش نفهمیدم یارانه براتقویت قشر ضعیف بود از اول یا حمایت از کارخونه داران بی وجدان که هر قیمتی دوست دارن میدن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۰ ۲۱ شهريور ۱۳۹۸
الان دقیقا پول بنزین و حامل انرژی چقدر از هزینه خانوارهه که انقدد روش تاکیدد میکنیدد؟؟...بنظر از هر فرآیندی که میخواد اجرا بشه بابد درباره سهمیه بندی بنزین جهت دهی بشه..مثلا یک خانوار ۵۰ تومن بنزین میزنه یکی ۱۰۰ تومن..این خیلییی ملاک و معیار مهمی واقعا در هزینه خانواره؟
Iran (Islamic Republic of)
فقیر
۱۹:۴۶ ۲۱ شهريور ۱۳۹۸
اگر طبق عدالت حضرت علی ع باشد بیت المال مال همه است وبه طور مساوی باید تقسیم بشه تازه همهچیزها راچند برابر قیمت کردید یارانه هم باید بالا بره
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۰۶ ۲۲ شهريور ۱۳۹۸
این حرف زمانی درست که همه چی به قیمت واقعی باشه علی الخصوص حامل های انرژی /دولت به حامل های انرژی یارانه می دهد
خانواده های مرفه چون مصرف انرژی بسیار بالایی دارند از یارانه ی خیلی بیشتری استفاده می کنند تا مردم عادی