به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، دولت دونالد ترامپ یکبار دیگر میرود تا در معرض استیضاح قرار گیرد. آن هم در شرایطی که به دلیل سیاستهای نسنجیده در دو عرصه داخلی و خارجی با بحرانهای متعددی روبهروست. اختلافات درونی کابینه ترامپ که طی سه سال گذشته چند اخراجی داشته همچنان به قوت خود باقی است و گاهی از کنار گذاشته شدن جان بولتون و گاه از دعوای بین بولتون و پمپئو خبرهایی در رسانهها منتشر میشود.
این درحالی است که به گفته کارشناسان ترامپ خود به صورت فردی و کاملا شخصی سیاستهایش را مدیریت میکند و از طریق چند خط توئیت برای مهمترین و کلانترین سیاستهای بینالمللی در کوتاهترین زمان ممکن تصمیم میگیرد.
بعد از مدتی که مساله استیضاح ترامپ به دلیل تبانی بین نمایندگان دموکرات و دولت ترامپ به نتیجه نرسید یکبار دیگر رسانهها از دور جدید تلاشها برای استیضاح او سخن به میان میآورند.
کمیته امور قضایی مجلس نمایندگان آمریکا میگوید هفته جاری روند تحقیقاتی را کلید خواهد زد که هدف آن استیضاح رئیسجمهور این کشور است.
چند روز بعد از انتشار خبری در رسانه وابسته به جمهوریخواهان در خصوص تحرکات کمیته امور قضایی مجلس نمایندگان آمریکا برای تحقیق درباره پرونده جنجالی روابط غیراخلاقی رئیسجمهور این کشور با دو زن، روز گذشته یک شبکه نزدیک به دموکراتها این خبر را اعلام کرد و گفت: «کمیته (امور قضایی) مجلس نمایندگان هفته آینده اقدامات رسمی برای تحقیق در خصوص استیضاح را انجام میدهد.»
نحوه استیضاح
طبق قوانین آمریکا استیضاح از دو طریق زیر قابل انجام است:
۱-اعلام جرم دیوانعالی فدرال آمریکا علیه رئیسجمهور یا دیگر مقامات رسمی کشور و درخواست آن از کنگره برای استیضاح.
۲- وارد عمل شدن مستقیم کنگره آمریکا و اعلام جرم علیه رئیسجمهور یا دیگر مقامهای رسمی کشور. با این حال برای شروع استیضاح به هر یک از این روشها، ابتدا باید استیضاح به تصویب اکثریت مجلس نمایندگان آمریکا برسد، سپس این مجلس از مجلس سنای آمریکا درخواست کند دادگاه تشکیل شود و متهم را محاکمه کند.
در چنین صورتی مجلس سنای آمریکا به یک دادگاه تبدیل میشود و سناتورها هر یک نقش دادستان را ایفا میکنند. هماکنون کنگره آمریکا صد عضو دارد: ۵۳ سناتور آن جمهوریخواه، ۴۵ سناتور دموکرات و دو سناتور مستقل هستند؛ بنابراین استیضاح رئیسجمهور که وابسته به حزب جمهوریخواهان باشد معمولا در چنین مجلسی غیرممکن تصور میشود، مگر آنکه در یک حالت یا وضعیت استثنایی قرار گرفته باشد.
سیانان در ادامه خبر خود میافزاید: «احتمال میرود رویه سال ۱۹۷۴ کمیته (امور قضایی مجلس نمایندگان آمریکا) برای رویه استیضاح ریچارد نیکسون، رئیسجمهور وقت دنبال شود». ریچارد نیکسون، سیوهفتمین رئیسجمهور آمریکا بعد از جنجالها درباره رسوایی واترگیت و در حالی که کنگره آمریکا در تدارک برای استیضاح او بود، ۹ آگوست ۱۹۷۴ (۱۸ مرداد ۱۳۵۳) استعفا کرد و به اولین و تنها رئیسجمهور مستعفی آمریکا تبدیل شد.
تداوم اختلافات کابینه
کابینه دونالد ترامپ یکی از شاهکارهای سیاسی در تاریخ معاصر آمریکاست. طی سه سال گذشته تاکنون بیش از ۴۰ نفر از این کابینه خارج شده یا به نوعی برکنار شدهاند. در میان آنها شخصیتهای مهمی مانند رکس تیلرسون (وزیر خارجه)، مایک مستر (رئیس شورای امنیت ملی)، جیمز متیس (وزیر دفاع)، استیو بنن (مشاور عالی ترامپ)، نیکی هیلی (نماینده آمریکا در سازمان ملل) و ... بسیاری دیگر به چشم میخورند که هرکدام برای خود داستانی داشته و دارند. این روزها رسانهها از اختلافات درونی کابینه ترامپ بهخصوص اختلاف بین رئیسجمهور و جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید از یکسو و بین بولتون و مایک پمپئو، وزیر خارجه فعلی از طرف دیگر سخن میگویند.
در همین ارتباط شبکه سیانان روز جمعه به نقل از منابع آگاه گزارش داد اختلافات میان جان بولتون و مایک پمپئو به اوج رسیده و باعث سردرگمی در برخی بخشهای دولت و تشتت آرا در سیاستهای کاخ سفید شده است. شش منبع آگاه به این رسانه گفتند تنشهایی که از مدتها پیش میان مقامهای ارشد تیم امنیت ملی دولت دونالد ترامپ ایجاد شده بود حالا به یک خصومت تمام عیار تبدیل شده است، به طوری که میان کارکنان شورای امنیت ملی به ریاست جان بولتون و بقیه ارکان دولت آمریکا گسست ایجاد شده است.
سیانان در بهار گذشته بود که از اختلاف میان بولتون و پمپئو پرده برداشت، اما گفته میشود این اختلافات اخیرا شدیدتر شده است.
به گفته این منبع، این دو مقام دولت ترامپ خارج از جلسات رسمی، به ندرت با هم صحبت میکنند، به گونهای که آنها چند هفته است با یکدیگر صحبتی نداشتهاند. به همین دلیل، هماهنگی امور کلیدی میان کاخ سفید و وزارت خارجه به کارکنان دونپایه محول شده است.
ترامپ هنوز واکنشی به اینکه آیا این نزاع اهمیتی برایش دارد یا نه، نشان نداده است. او در گذشته بود که از وجود تضاد میان مشاورانش لذت میبرد، اما وضعیت فعلی باعث ایجاد احساس انزوای شدید میان اعضای شورای امنیت ملی شده است. این کارمندان، در واقع، مسؤول ایجاد هماهنگی میان مسائل و گزینههای مربوط به سیاست خارجی و امنیت ملی برای رئیسجمهور هستند.
ضعیفترین تیم
تام رایت، پژوهشگر ارشد موسسه بروکینگز معتقد است: تیم امنیت ملی ترامپ ضعیفترین تیم دهههای اخیر و در آستانه فروپاشی کامل است. این در حالی است که ترامپ رئیسجمهور خیرهسر شده و تصمیمهای حیاتی را به صورت شخصی و عجولانه اتخاذ میکند، بدون آنکه کوچکترین فکری درباره آنها کرده باشد.
به گفته این پژوهشگر در شرایطی که برخی مسائل سیاست خارجی مانند ایران، کره شمالی، چین و ونزوئلا پیش روی آمریکا قرار دارد چند مقام کاخ سفید نسبت به گسست روابط میان پمپئو و بولتون ابراز نگرانی و ناامیدی میکنند. همین مساله موجب سردرگمی کاخ سفید در برابر بحرانهای پیش روی خود در این حوزهها شده است.
هفته گذشته روزنامه واشنگتن پست گزارش داد در حالی که مقامهای آمریکایی آماده مذاکره با طالبان میشوند بولتون به حاشیه رانده شده است. در خبرها آمده بود بولتون از گفتگو با کره شمالی نیز کنار گذاشته شده است. در همین حال برخی منابع میگویند هرچند پمپئو گفته سال آینده نامزد کرسی ایالت کانزاس در سنا نمیشود، اما افراد نزدیک به وی معتقدند این گزینه همچنان روی میز است.
تارنمای واشنگتن اگزمینر معتقد است پمپئو با استیو بنن، استراتژیست سابق ترامپ دیدار کرده تا در این مورد با او مشورت کند؛ بنابراین وی اگر احساس کند ترامپ در انتخابات آینده ریاستجمهوری شکست میخورد، برای کرسی سنا نامزد خواهد شد. دراین میان گفته میشود بولتون نیز مراقب بوده و مترصد فرصت نشسته است تا اگر پمپئو از مقام خود در وزارت خارج کنار کشید یا کنار گذاشته شد، بلافاصله این مقام را اشغال کند. مارک گرومبریج، مشاور سابق بولتون و پژوهشگر موسسه CATO معتقد است: تردیدی وجود ندارد که بولتون عاشق کرسی وزارت خارجه است. او پیش از این بارها به آن فکر کرده است. اما او میفهمد تا وزارت راه پرفراز و نشیبی وجود دارد.
منبع: جام جم
انتهای پیام/