به گزارش گروه فیلم و صوت باشگاه خبرنگاران جوان، ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی در طرحی ۱۴ مادهای پیشنهاد ایجاد یک سامانه مردمی برای گزارشگری فساد در سطوح مختلف را به هیئت دولت ارائه کرده است که طبق آن، باید گزارشهای ارسال شده توسط مردم، بعد از صحت سنجی طی یک هفته پاسخ داده شود. طبق این پیشنهاد، تامین امنیت جانی، مالی و شغلی گزارشگران فساد یا همان (سوت زنها) بر عهده ستاد مبارزه با مفاسد بوده است.
در دستورالعمل تشکیل مجتمع تخصصی ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی که از طرف رئیس قوه قضاییه ابلاغ شد برای مردمی سازی مبارزه با فساد در ماده ۱۹ این دستورالعمل تصریح شده است که تمهیدات لازم برای دریافت گزارشهای مردمی و سازمانهای مردم نهاد و تشویق و حمایت از گزارشگران فساد در خصوص جرایم فراهم شود.
جالب است بدانید اصطلاح سوت زنی از رفتار ماموران پلیس اقتباس شده است بدین معنی زمانی که پلیس تخلفی همچون نزاع خیابانی، دزدی و ... مشاهده میکند در سوت خود میدمد تا همه مردم و سایر افسران پلیس برای آگاهی از محل وقوع جرم خبردار شوند.
طبق تعاریف رایج "سوت زن" در اصطلاح به کسی اطلاق میشود که در درون یک سازمان کار میکند و خلافکاریهای آن را افشا میکند. این تخلفات میتواند شامل انواع رفتارهای غیرقانونی و غیراخلاقی مدیران و کارکنان یک سازمان از قبیل تقلب، رانت، رشوه، احتکار، تولید محصول غیر ایمن و نقض قوانین یا مقررات باشد.
سوت زدن را میتوان نوعی فراخوان عمومی برای مطلع کردن افراد از محل وقوع جرم تلقی کرد و هدف سوت زن نیز جلوگیری از آسیب رساندن بیش از پیش به افراد جامعه، سازمانها و نهادهای عمومی است همچنین سوت زن فردی است که هر نوع فعالیتی غیرقانونی و غیراخلاقی در یک سازمان خصوصی یا عمومی را افشا میکند. موضوعاتی همچون تخطی از سیاستهای رسمی، تخطی از قانون، مقررات، تهدید منافع عمومی، امنیت ملی و همچنین تقلب و فساد از تخلفاتی است که سوت زنها میتوانند آن را افشا کنند.
معمولا در تقسیم بندی این مفهوم به سه گروه اشاره میشود:
۱) سوت زنی داخلی که افشاگری توسط فردی از داخل یک سازمان و بر علیه خود سازمان انجام میگیرد.
۲) سوت زنی شخصی که در آن عمل افشا کاری علیه شخص مدیر یا کارمند انجام میشود.
۳) سوت زنی غیرشخصی به نحوی که افشاگری توسط یک شخصیت حقوقی علیه سازمان دیگری صورت میگیرد علاوه بر این سه گروه، خبرنگاران و رسانهها هم از اصلیترین سوت زنها در جوامع امروز محسوب میشوند.
قانون سوت زنی در کشورهایی مثل انگلیس، آمریکا و روسیه اجرا میشود. این کشورها برای حمایت از سوت زنها قوانینی را وضع کردهاند.
سوت زنی در کشورها دیگر به قدری اهمیت دارد که برای ترویج این کار کلیپها و برنامههای مختلفی ساخته میشود.
در ادامه کلیپی تبلیغاتی برای تشویق مردم به قانون سوت زنی در روسیه را مشاهده میکنید.
بیشتر بخوانید: فساد را گزارش دهید؛ جایزه بگیرید! + فیلم
من مجبور شدم گزارش تخلف رو بدم اولش گفتن باشه پيگيري مي كنيم به همه هم اعلام كردن كه من گفتم بعد هم برام پرونده سازي كردن حالا افتادم به غلط کردن و جمع كردن مدرك براي اثبات بي گناهيم
اينجوري شدم نمونه كسي كه بخواد خلاف خواسته ما عمل كنه ببينين چه بلائي سرش مياريم
هميشه متخلف ها در منافع مالي مشترك هستند و هواي هم رو دارند ولي امثال ما كه مي گيم روزيمون حلال باشه تك و تنها هستيم
به غلط کردن افتادم و هيچ كدوم از اون كارگرهايي كه بخاطر باقي ماندن كارخانه شان و ماندن انها سر شغلشان من فدا شدم روحشون هم خبر نداره
ول كنين اينها همشون ژست تبليغاتي هست
اصلا شرکتهایی وجود داره که این کار رو برای دولت انجام میدن و پول میگیرند که جلوی فرار از مالیات و این جور رشوه گیریها و رانتها گرفته بشه.
جلوی تاجران خدا ناشناس رو بگیره که داره گوسفند طبیعی صادر میکنه گوشت سگ وارد میکنه.
امروز سوءاستفاده یکی از کارمندان منطقه آزاد قشم را با مدرک مستند و کتبی به مبلغ ۱۸۷/۰۰۰/۰۰۰﷼ به مدیرش ارائه دادم امیدوارم برخورد شود
اگه واقعا درست و بجا اجرا بشه
و به دست فراموشی سپرده نشه
و از همه مهمتر بد و خوب و بزرگ و کوجیک نداشته باشه یعنی تبعیض نباشه از دم همه مسئول باشن در مقابل کاراشون و از زیرش در نرن
#شفافیت معجزه میکنه
حتما حل میکنن
دمشون گرم
همگی سوووووت
دمشون گرم هرچی سریع تر باید این سامانه کامل و جامع اجرا بشه...