به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، زمانی که تشنه هستید، خوردن یک لیوان نوشیدنی دلخواه با تکههای یخی که به آرامی ذوب میشوند میتواند حس بسیار خوبی به شما ببخشد. زمانی که بیمار هستید، مکیدن تکههای یخ میتواند خشکی دهان را بدون ایجاد حالت تهوع برطرف سازد. اما سوال اینجاست که جویدن تکههای سفت یخی که به طور مستقیم از فریزر خارج شده است کار درستی است؟
بیشتربخوانید: نادرترین بیماریهای جهان/ از تغییر لهجه ناگهانی تا تبدیل بافت بدن به پوست درخت!
آیا اینکار خطری برای سلامتی شما دارد؟ سگها خوردن تکههای یخ را بسیار دوست دارند و جزو فعالیتهای دلخواهشان است، اما این موضوع در انسانها میتواند نشان دهنده یک مشکل زمینهای باشد.
Pagophagia (یخ خوری) نام پزشکی برای شرایطی است که در آن فرد هوس خوردن یخ را دارد. هوس خوردن یخ میتواند نشانه کمبود مواد مغذی یا اختلال در خوردن باشد. این موضوع میتواند بر روی کیفیت زندگی شما نیز اثر بگذارد. جویدن یخ میتواند به مشکلات دندانی همچون از بین رفتن مینای دندان یا خراب شدن دندان منجر شود.
چه چیزی باعث میشود افراد هوس خوردن یخ را داشته باشند؟
شرایط متعددی وجود دارد که میتواند باعث ایجاد هوس یخ خوری در افراد شود. این شرایط عبارتند از:
کم خونی ناشی از فقر آهن:
هوس یخ خوری اغلب نشانه کم خونی ناشی از فقر آهن است. کم خونی زمانی رخ میدهد که خون شما گلبول قرمز سالم و کافی برای حمل اکسیژن را ندارد. کار گلبولهای قرمز حمل اکسیژن به سرتاسر بافتهای بدن است. بدون اکسیژن کافی فرد ممکن است احساس خستگی کند و تنگی نفس داشته باشد.
افرادی که با کم خونی ناشی از فقر آهن دست و پنجه نرم میکنند، آهن کافی در خون خود نخواهند داشت. آهن برای ساخت گلبولهای قرمز سالم ضروری است. بدون وجود آهن، گلبولهای قرمز نمیتوانند اکسیژن را آنگونه که باید، حمل کنند.
برخی از محققان بر این باورند که جویدن یخ میتواند اثری را در افراد مبتلا به کم خونی ناشی از فقر آهن تحریک کند که باعث ارسال خون بیشتر به مغز میشود. خون بیشتر در مغز به معنای اکسیژن بیشتر در آن است. از آنجایی که مغز به کمبود اکسیژن عادت کرده است، چنین شرایطی باعث افزایش هوشیاری و تفکر میشود.
محققان آزمایشی را ترتیب دادند که در آن افراد قبل و بعد از خوردن یخ مورد بررسی قرار گرفتند. شرکت کنندگانی که کم خونی داشتند بعد از خوردن یخ، حال بهتری داشتند. شرکت کنندگان بدون کم خونی، تحت تاثیر این شرایط قرار نگرفته بودند.
پیکا (هرزه خواری):
پیکا یکی از اختلالات خوردن است که در آن افراد هوس خوردن یک یا چند آیتم غیر غذایی همچون یخ، خاک رس، کاغذ یا گچ را دارند. یخ خوری زیر مجوعه پیکا محسوب میشود. این شرایط در برگیرنده هوس خوردن یخ، برف یا آب یخ است.
افرادی که با پیکا دست و پنجه نرم میکنند به خاطر شرایط فیزیکی همچون کم خونی مشتاق خوردن یخ نیستند. این افراد اختلال روانی دارند. پیکا اغلب به همراه سایر شرایط روحی روانی رخ میدهد و ممکن است در طول بارداری نیز توسعه یابد.
چگونه علت یخ خوری تشخیص داده میشود؟
اگر شما هوس خوردن یخ را برای بیش از یک ماه داشته باشید باید به پزشک مراجعه کنید. اگر باردار هستید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید تا آزمایش خون از شما گرفته شود. کمبود مواد معدنی و ویتامینها در طول بارداری میتواند مشکلات حادی را ایجاد کند.
به سراغ پزشک خانوادگی خود بروید و نشانه هایتان را توضیح دهید. اگر قبلا به خوردن مواد غیر عادی دیگری نیز علاقه داشتید حتما این موضوع را هم بیان نمایید. پزشک تلاش میکند به کمک ازمایش خون، کم خونی ناشی از فقر آهن را بررسی کند. اگر کم خونی داشتید میتوان علل زمینهای همچون خونریزی اضافی را هم تشخیص داد.
ایا هوس یخ خوری میتواند باعث توسعه شرایط دیگری شود؟
اگر هوس شدیدی به خوردن یخ دارید، ممکن است بیشتر از آن چیزی که فکر میکنید به خوردن یخ روی بیاورید. افرادی که هوس یخ خوردن دارند معمولا در طول روز چندین سینی یا کیسه از یخ را میخورند.
هوس یخ خوری چگونه درمان میشود؟
اگر هوس زیادی برای خوردن یخ دارید، باید دلیل آن را بیابید. اگر کم خونی ناشی از فقر آهن دارید، استفاده از مکمل آهن میتواند هوس شما را از بین ببرد. اگر نوعی پیکا دارید، درمان آن ممکن است شرایط شما را بهبود ببخشد. گفتاردرمانی در این شرایط مفید خواهد بود به خصوص زمانی که با داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب ترکیب میشود.
اگر دندان درد یا درد فک دارید با یک دندانپزشک مشورت کنید. او میتواند با بررسیهای خود جلوی اسیب شدید به دندان و فک را بگیرد.
نتیجه گیری:
هوس خوردن یخ میتواند به عوارض متعددی منجر شود. این شرایط ممکن است با زندگی، کار یا مدرسه فرد نیز تداخل ایجاد نماید. اگر چنین شرایطی دارید حتما از یک پزشک کمک بگیرید تا علت خوردن یخ مشخص شود. یک ازمایش خون ساده میتواند به فهمیدن دلیل این امر کمک کند.
منبع: مجله سلامت
انتهای پیام/