هجدهم ذی‌حجه از اعیاد بزرگ اسلام و از بااهمیت‌ترین آن‌هاست، این روز به واسطه‌ی واقعه غدیر در تاریخ ماندگار شده و درک این روز ارزشمند فضیلت‌های بسیاری دارد.

به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز،  واقعه‌ی غدیر در ۱۸ ذی‌الحجه سال دهم هجری و در جریان بازگشت پیامبر از حجه الوداع در راه مکه به مدینه در منطقه‌ای به نام غدیر به وقوع پیوست و پیامبر گرامی اسلام در جریان این واقعه فرمان خدا در رابطه با معرفی حضرت علی (ع) به عنوان، ولی و جانشین خود را به ۱۲۰ هزار صحابه‌ای که در صحرای غدیر حضور داشتند، ابلاغ کرد.

در رابطه با واقعه غدیر بود که آیه اکمال: «الْیوْمَ اکْمَلْتُ لَکُمْ دینَکُم، وَ اتْمَمْتُ عَلَیکُمْ نِعْمَتی، وَ رَضیتُ لَکُمُ الاسْلامَ دِینا» (آیه ۳ سوره مائده) نازل شد و خداوند متعال با برگزیدن حضرت علی (ع) به عنوان، ولی و امام امت، دین و نعمت بر امت اسلام را کامل گرداند و به صراحت در آیه سوم سوره مائده اهمیت این امر را یادآور شد.

این واقعه به حدی اهمیت دارد که امام رضا (ع) در روایتی در این خصوص فرموده‌اند: «روز قیامت، چهار روز را که زینت بسته‌اند به نزد عرش الهی آورند: روز عید اضحی (قربان) روز عید فطر، روز جمعه و روز عید غدیر. ولی در آن میان، روز عید غدیر، از نظر زیبایی، مانند ماه است میان ستارگان.» (مسند الامام الرضا علیه السلام جلد ۲ صفحه ۱۸) .

در روایتی نیز امام صادق (ع) در پاسخ به این سوال که آیا برای مسلمانان غیر از عید فطر و عید اضحی (قربان) عید دیگری نیز وجود دارد؟ فرمود: آری. عیدی که از آن دو روز، باعظمت‌تر و شریف‌تر است و آن روزی است که پیامبر اکرم (ص)، علی (ع) را برای امامت امت نصب فرمود (مصباح المتهجد: ۷۳۶) و در روایت دیگر فرمود: آن روز هجدهم ذی‌الحجه است.

«غدیر» جایگاه کلیدی و راهبردی دارد که نباید از آن غفلت کرد

حجت‌الاسلام عزالدین تقی‌زاده  یک کارشناس مسائل مذهبی در مورد اهمیت واقعه غدیر اظهار کرد: غدیر یک مقوله بزرگ در نظام هستی و خلقت بوده و جایگاه کلیدی و راهبردی دارد.

حجت‌الاسلام عزالدین تقی‌زاده با بیان این‌که پیامبر گرامی اسلامی به اصحابش در مورد اهمیت واقعه غدیر می‌فرماید که جبرئیل بر من نازل شد و گفت: «یا أَیُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ ما أُنْزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ وَ إِنْ لَمْ تَفْعَلْ فَما بَلَّغْتَ رِسالَتَهُ»، افزود: در خطبه ارزشمند غدیر نه فقط در مورد امام علی (ع) بلکه در مورد اولاد معصومین (ع) و حتی امام زمان (عج) و بحث مهدویت نیز اشاره شده است.

او با اشاره به این‌که پیامبر گرامی (ص) اسلام بطور صریح در آن زمان (در واقعه غدیر) جایگاه ولایت و امامت را خطاب به امت اسلامی بیان می‌کند، افزود: از این رو در امتداد غدیر، بحث ولایت حضرت علی (ع)، ولایت، ولی عصر (عج) و در نتیجه امروز نیز بحث ولایت فقیه به عنوان تئوری مدرن مردم سالاری دینی مطرح می‌شود.

او با تاکید بر این‌که بزرگ‌ترین درس و پیام غدیر، وحدت و یکپارچگی امت اسلام است، اظهار کرد: وحدت در بین تمام مذاهب دنیای اسلام حول محور ولایت، بزرگترین درسی است که می‌توان از واقعه غدیر فراگرفت.

این کارشناس مسائل مذهبی با بیان این‌که به خاطر اهمیت و جایگاه والای عید غدیر، این واقعه ارزشمند هرگز نباید مورد غفلت قرار گرفته و فراموش شود، گفت: باید پیام غدیر به نحو اولی در جامعه اسلامی تبیین شود.

او با بیان این‌که طبق روایات، واقعه غدیر با حضور ۱۲۰ هزار صحابه و حجاجی که پیامبر گرامی اسلام را در حجه الوداع همراهی می‌کردند به وقوع پیوست، اظهار کرد: پیامبر گرامی اسلام در واقعه غدیر با بیان من کنت مولاه فهذا علی مولاه خطاب به امت اسلام می‎فرمایند که جایگاه ولایت، امامت و خلافت اسلامی را تا روز قیامت، نسل به نسل و زبان به زبان به فرزندانتان منتقل کنید.

حجت‌الاسلام تقی‌زاده  رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان شبستر با بیان این‌که مسیر ولایت و امامت توسط خداوند در راستای مدیریت نظام توحیدی ترسیم شده است، از این‌رو باید غدیر را گرامی بداریم، اظهار کرد: عید غدیر، به خاطر حادثه‌ای که آن اتفاق افتاده و جایگاه حکومت سیاسی اسلام تبیین شده است، عیدالله اکبر بوده و بین تمامی اعیاد اسلام، اهمیت بسزایی دارد.

اگر غدیر فراموش شود، عاشورا‌ها پیش خواهد آمد

حجت‌الاسلام تقی‌زاده با تاکید بر این‌که اگر غدیر فراموش شود، عاشورا‌ها پیش خواهد آمد، افزود: چنانچه در تاریخ دیدیم درنتیجه غفلت صحابه از پیام غدیر، فدک غصب شده و حضرت مجتبی (ع) به شهادت می‎رسد و در نتیجه عاشورا به وجود آمده و حتی موضوع غیبت پیش می‌آید؛ تمامی این وقایع در نتیجه انکار و غفلت از غدیر و پیام آن است.

او تشریح کرد: بر این اساس، در جامعه اسلامی باید به طور اساسی به موضوع غدیر پرداخت شود و این موضوع باید در بستر خانواده و اجتماع در قالب صحبت‌ها، میزگردها، گفتمان‌ها، جلسات تبیین خطبه غدیر، بحث عقد اخوت و... و همچنین جشن و سرور حول محور غدیر تبیین شود.

خطبه غدیر، منشور سیاسی برای تبیین ولایت سیاسی اسلام است

او با بیان اینکه خطبه غدیر سندی بی بدیل و نسخه‌ای ارزشمند است، افزود: این خطبه با بحث توحید و حمد الهی شروع شده و با تذکرات فراوان خطاب به امت اسلامی همراه است؛ خطبه غدیر، یک منشور سیاسی و تبیین ولایت سیاسی اسلام است که توسط پیامبر گرامی اسلام مطرح می‌شود.

اوبا تاکید بر این‌که باید خطبه غدیر باید در جامعه تبیین شده و حفظ شود، افزود: برای این‌که از معارف علوی بهره‌مند شویم باید به خطبه غدیر رجوع کنیم، چرا که یک عالی سند است که باید حفظ و تبیین شود.

عید غدیر، شناسنامه شیعیان است

حجت‌الاسلام حسن شعبانی مدیرکل تبلیغات اسلامی آذربایجان شرقی نیز با بیان این‌که عید غدیر خم، شناسنامه شیعیان است، گفت: این روز نزد مسلمانان و به ویژه شیعیان اهمیت و جایگاه ویژه‌ای دارد.

حجت‌الاسلام حسن شعبانی با اشاره به اهمیت عید غدیر خم برای مسلمانان اظهار کرد: باید مراسم‌های مربوط به این مناسبت به بهترین وجه در محلات و مساجد برگزار شود و اقشار مختلف مردم برای برگزاری هرچه باشکوه‌تر آن دست به دست هم بدهند.

او با اشاره به اهمیت نهج البلاغه خوانی در جامعه اظهار کرد: مردم باید برای ترویج نهج البلاغه و آموزه‌های آن در سطح جامعه همت کنند و به صورت گروهی در منازل، مساجد و حسینیه‌ها به نهج البلاغه خوانی اهمیت ویژه‌ای قائل شوند.

شعبانی یادآور شد: اگر بتوانیم فرهنگ نهج البلاغه را در بین اقشار مختلف مردم رواج دهیم، بسیاری از آسیب‌های اجتماعی به مرور زمان از بین رفته و سبک زندگی انسان‌ها دچار تحول مثبتی می‌شود.

آمادگی ۳۰۰۰ هیات مذهبی تبریز برای عید غدیر

صمد قلی‌زاده  رئیس هیئت مدیره شورای هیئات مذهبی تبریز از آمادگی حدود ۳۰۰۰ هیات مذهبی موجود تبریز برای عیدغدیر خبر داد و گفت: کلیه هیئات برای روز غدیرخم برنامه داشته و جشن ویژه‌ای برگزار می‌کنند.

صمد قلی‌زاده با بیان این‌که این برنامه‌ها در حسینیه‌ها، مساجد (مسجد شعبان، مصلی امام خمینی (ره) و...)، منازل، سالن‌ها و... برگزار می‌شود، گفت: در این خصوص جشن‌های خیابانی نیز بصورت گسترده برگزار شده و جشن عید غدیر در تمامی مناطق و نواحی تبریز در سطح بالایی برگزار می‌شود.

او با تاکید بر این‌که برنامه‌های شاخص بسیاری در عید غدیر خم توسط هیات‌های مذهبی تبریز برگزار می‌شود، افزود: برنامه‌های عید غدیر از عصر روز دوشنبه همزمان با اقامه نماز مغرب شروع شده و تا مغرب روز سه‌شنبه ادامه خواهد داشت البته به جهت قرارگیری در دهه ولایت، برخی از هیئات، برنامه‌های عید غدیر را تا سه روز تداوم می‌دهند.

عید غدیرخم تحت الشعاع محرم قرار نمی‌گیرد

قلی‌زاده با تاکید بر این‌که کلیه‌های هیات‌های مذهبی تبریز بعد از اتمام جشن غدیر برای برگزاری برنامه‌های محرم الحرام آماده می‌شوند، گفت: سال‌ها قبل عید غدیرخم تحت الشعاع محرم قرار داشت، اما طی سال‌های اخیر، با تلاش و فرهنگ‌سازی به مرحله‌ای رسیده‌ایم که در روز عید غدیر خم، صرفا جشن برپا شده و بر این عید تمرکز می‌شود.

او افزود: هیات‌های مذهبی تبریز نیز به این شعور رسیده‌اند که در روز غدیرخم که روز مبارکی برای شیعیان است، برنامه عزاداری برای محرم برگزار نکنند.

اعمال توصیه شده برای عید غدیر

در روایتی از امام صادق (ع) روزه در چنین روزی بسیار توصیه شده و مرحوم «شیخ کفعمی» در کتاب «بلدالامین» نیز غسل این روز را مستحب دانسته است. همچنین احسان و نیکی به برادران مومن و همچنین قرائت دعای ندبه در این روز سفارش شده و زیارت امیرمومنان علی (ع) در این روز بسیار بافضیلت است.

در روایتی از امام صادق (ع) آمده است: «این روز، روز عبادت است و روز اطعام و نیکی کردن و احسان به برادران دینی است».

امام رضا (ع) نیز در روایتی می‌فرماید: «کسی که در این روز، به خانواده و برادران مومن خود، توسعه در رزق و بخشش‌ها و انفاق‌ها دهد، خداوند روزی او را زیاد می‌گرداند».

در روایتی از ابن ابی‌نصر، یکی از یاران برجسته امام رضا (ع) نقل شده است که حضرت به وی فرمود: «هرجا که هستی سعی کن در روز عید غدیر، خود را به کنار قبر مطهر امیرمومنان علی (ع) برسانی، چراکه در این روز خداوند گناهان بسیاری از مردان و زنان مسلمان را می‌بخشد و دو برابر کسانی که خداوند آن‌ها را در ماه رمضان و شب قدر و شب عید فطر از دوزخ آزاد می‌کند، در چنین روزی از آتش جهنم رهایی می‌دهد».

برای امیرمومنان (ع) در این روز زیارت‌هایی نقل شده است که معروف‌ترین آن، زیارت معروف «امین‌الله» است که می‌توان آن را از نزدیک یا از راه دور، خطاب به امیرمومنان (ع) خواند و دیگری زیارت مخصوصه امیرمومنان در روز عید غدیر است.

در حدیث دیگری از امام رضا (ع) آمده است: در چنین روزی که روز عید و تبریک گفتن به یکدیگر است، مناسب است مومنان وقتی به یکدیگر می‌رسند این جملات را بگویند: «الْحَمْدُ للهِ الَّذی جَعَلَنا مِنَ الْمُتَمَسِّکینَ بِوِلایةِ امیرِالْمُؤْمِنینَ وَالائِمَّةِ»؛ ستایش خاص خدایی است که قرار داد ما را از تمسک‌جویان به ولایت امیرمومنان و سایر امامان علیهم السلام».

امام صادق (ع) نیز در مورد شیوه تهنیت گفتن در روز غدیر چنین فرموده است: «در چنین روزی وقتی برادر مومنت را ملاقات کردی، بگو: «الْحَمْدُ للهِ الَّذی اکْرَمَنا بِهذَا الْیوْمِ، وَجَعَلَنا مِنَ الْمُؤْمِنینَ، ستایش خاص خدایی است که گرامی داشت ما را به این روز و قرارمان داد از ایمان آورندگان. وَجَعَلَنا مِنَ‌الْمُوفینَ بِعَهْدِهِ الَینا، وَمیثاقِهِ الَّذی واثَقَنا بِهِ، مِنْ وِلایةِ وُلاةِ امْرِهِ، قرارمان داد از وفاکنندگان به عهدی که با ما کرده بود و پیمانی که با ما بسته بود از ولایت سرپرستان امر دین او. وَالْقُوّامِ بِقِسْطِهِ، وَلَمْ یجْعَلْنا مِنَ الْجاحِدینَ وَالْمُکَذِّبینَ بِیوْمِ الدّینِ، و برپادارندگان عدلش و قرارمان نداد از منکران و تکذیب کنندگان روز جزا».

منبع:ایسنا

انتهای پیام/ش

برچسب ها: ائمه اطهار ، غدیر خم
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار