چهارمین روز از جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی میزبان نمایش های مختلفی از شهرهای گوناگون است.

کدام نمایش ها در چهارمین روز جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی روی صحنه می رود؟به گزارش خبرنگار حوزه تئاتر  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، چهارمین روز از نوزدهمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی مملو از نمایش‌های شاد و مفرح است که این نمایش‌ها علاوه بر اجرا در سالن‌های نمایشی در فضا‌های عمومی نیز اجرا می‌شود. عمارت کاظمی نیز از جمله فضا‌ها برای اجرای نمایش‌ها است که وسیله ایاب و ذهاب آن از مقابل تالار وحدت برای علاقه‌مندان وجود دارد.

در تالار سایه، یاسین پارسامنش از بهبهان نمایشی به نام «سنو» اجرا می‌کند. سِنو در گویش بهبهانی به معنای سنت و روش است. قصه نمایش متشکل از چهار باور است که بر بستر یک آیین روایت می‌شوند، باور‌هایی از قبیل توکل، ترس بُران، امانتی، عروس قنات و دعای باران که همه توسط زنی به اسم بی‌بی‌نسا که در واقع نگهبان آب است، بیان می‌شود؛ این نمایش در دو نوبت ۱۷ و ۱۹ روی صحنه می‌رود.

در کارگاه نمایش می‌توانید «مجلس شمرکشی» را در دو نوبت ۱۶:۳۰ و ۱۸:۳۰ تماشا کنید. نمایش کیوان حبیبی براساس متن محمد رحمانیان داستان شمرخوان تعزیه‌ای است در آستانه پیری که دیگر قادر نیست مانند قبل میدان‌داری کند، حالا در این وضعیت داستان واقعه کربلا را بازگو می‌کند.

اما در تالار چهارسو، شهرام مسعودی قصد دارد نمایش «بازرس» را روی صحنه ببرد؛ این نمایش در دو نوبت ۱۶ و ۱۸ اجرا می‌شود و اقتباسی از بازرس نیکولای گوگول است. نمایش، داستان کامران‌میرزا و زیتون است که درمانده و بی‌پول در شهر کوچکی از توابع تبریز زمین‌گیر شده‌ است و صاحب‌منصبان شهر، آن دو را با بازرسان حکومتی اشتباه می‌گیرند.

دیگر سالن تئاتر شهر، تالار قشقایی، رضا بهرامی در دو نوبت ۱۸ و ۲۰ «کریم‌لوژی» را روی صحنه می‌برد. این نمایش با نگاهی به شخصیت کریم شیره‌ای، نمایشگر مشهور دوره ناصری، روایتگر زندگی کریم‌شیره‌ای است که به دنبال قبر خود می‌گردد.

در تالار هنر، نمایش «شب‌های آوینیون» کوروش نریمانی، از متون شاخص معاصر ایران توسط حسین نصیری در دو نوبت ۱۸ و ۲۰ روی صحنه می‌رود. نمایش، داستان یک گروه خیمه‌شب‌بازی است که در جشنواره آوینیون فرانسه شرکت کرده‌اند و گروه در حال آخرین تمرین هستند که بحثی مابین تنبکی و کمانچه‌کش در‌می‌گیرد.

در سنگلج، نمایش «پاتیل و حمزه‌قلی» کاری از نادر شهسواری از شیراز روی صحنه می‌رود. نمایش در دو نوبت ۱۷ و ۱۹ اجرا می‌شود. «پاتیل و حمزه‌قلی» داستان مش‌صفر، صاحب مطرب‌خانه شهر را روایت می‌کند که صاحب یک خروسی است و هر کسی دروغ بگوید و یا ظلمی انجام دهد، آواز می‌خواند. سلطان از صدای خروس به ستوه آمده و دستور می‌دهد که خروس را بکشند و صاحب خروس را تبعید کنند.

نمایش «خانواده آقای نریمان» عنوان اثری است از احسان رحیم‌دل که در تالار بزرگ محراب روی صحنه می‌رود. این نمایش در دو نوبت، ساعت ۱۷ و ۱۹ در تالار محراب اجرا می‌شود. در این نمایش قصه‌هایی از دل شاهنامه روایت می‌شود، از ازدواج زال و رودابه آغاز و تا رستم و سهراب ادامه دارد، بعد از نبرد رستم و سهراب، رستم برای یافتن نوش‌دارو به عصر حاضر می‌آید.

در تالار کوچک محراب نیز ابوالفضل حاج‌علیخانی نمایش «خورشید لاله‌زار» را کارگردانی می‌کند.

اجرای این نمایش در دو نوبت ۱۶:۳۰ و ۱۸ است. رحمان و رحیمه، زن و شوهری هستند که ۳۰ سال خالصانه و صادقانه در تئاتر کار کرده اند تا بازنشسته شدند. رحمان و رحیمه به عشق بازیگری به تئاتر می‌آیند.

 تئاتر شهر در بخش نمایش‌های محیطی میزبان شش اثر است؛ در محوطه تئاتر شهر، رأس ساعت ۱۷:۳۰ نمایش «لافندبازی» کاری از جمشید حسین‌زاده از رشت اجرا می‌شود.

در ساعت ۱۸ نمایش «دی‌زنگرو» به کارگردانی هیام احدی از شهر اصفهان برگزار می‌شود. درباره این نمایش آمده است حنا در جنوب ایران نشانه خوشبختی و خوش‌یمنی است. در جشن حنابندان، ظرف حنا دزدیده می‌شود ه این نشانه بدیمنی است. برادر عروس (شکالو) برای بازگردادن ظرف حنا، در مراسم زار شرکت می‌کند و بابازار به او می‌گوید که جانوری به نام دی‌زنگرو ظرف حنا را برداشته است.

نمایش «حریره، چوبی، قره» در ساعت ۱۸:۳۰  اجرا می‌شود که کارگردانی آن بر عهده سوران حسینی از مریوان است. 

رأس ساعت ۱۹ «بازی‌ها و حرکات آیینی آذربایجان» اثر توحید حاجی بابایی اجرا می‌شود و ساعت ۱۹:۳۰ عبدالله حلیات از خرمشهر نمایش «فرحه و عرس» را اجرا می‌کند. نمایش فرحه وعرس آداب و رسوم ازدواج در اقوام عرب خوزستان را به نمایش می‌گذارد. در این مراسم وقتی برای دختری خواستگاری از اقوام نزدیک نباشد، زنان خانواده داماد پیشنهاد خواستگاری را مطرح می‌کنند.

«داماد» از بندر خمیر و به کارگردانی مرضیه آزادی خالص و محمد حسینی  ساعت ۲۰ اجرا می‌شود. نمایش زندگی جاشویان ساحل‌نشین  برگرفته از آیین‌های بومی و محلی است و تا جایی پیش می‌رود که تمام فرهنگ‌ها و رسم و سنت مردم بندرنشین به تصویر کشیده می‌شود.

از ساعت ۲۱ جشنواره میزبان عروسک‌های غول‌پیکر به کارگردانی حمیدرضا اردلان است. این نمایش با عنوان «تن‌ها یک زمین داریم» اجرا می‌شود و قرار است تا ۲۵ مرداد به اجرای خود محوطه تئاتر شهر ادامه دهد.

از ساعت ۱۸:۳۰ تا ۲۰ در محوطه تئاتر شهر شما می‌توانید به تماشای خیمه‌شب‌بازی بنشینید. ابتدا حسین ربیعی «بارگاه سلیم‌خان» را روی صحنه می‌برد. سپس «پهلوان کچل» اثر عباس تجاری از کیش روی صحنه می‌رود و پایان‌بخش این بخش «لحاف ننه‌سرما» کاری از علی جباری است.

علاوه بر نمایش‌ها در محوطه پارک دانشجو برای کودکان و نوجوانان پاتوق نمایش‌های سنتی برپا شده است. این برنامه از ساعت ۱۸ تا ۲۰ برگزار می‌شود. نخستین برنامه «پادشاهی ایرج» کاری از مارال برین از فیروزکوه است. سپس هرش آرمند «دختر قهرمان و میرنوروزی» را اجرا می‌کند. آرش ملکی‌وند از بوشهر در این بخش «دستان سیمرغ» را اجرا می‌کند. «سلیمان و فرمانروایی بر حیوانات» کاری از امیر سلیمانی مقدم از تهران است. «نقل کیومرث» را ملینا کامرانی روایت می‌کند. دیگر اثر امروز «نقل زال و رودابه» اثر رزا زندی صدر از اهواز است. پایان‌بخش آن نیز اجرای آرش متشفع از اهواز به نام «نقل رستم و پولاد»‌است.

پایان‌بخش برنامه‌های این جشنواره را می‌توانید در نمایش‌های قهوه‌خانه‌ای جستجو کنید. این آثار از ساعت ۲۱ تا ۲۳ در عمارت کاظمی واقع در محله عودلاجان برگزار می‌شود. این آثار به ترتیب شامل «نقل موسیقایی چوپان‌خوانی» اثر جمال برفی از سنقر، «نقل موسیقایی بسلشماق» اثر جبار یوسفی از باقرآباد، «نقالی رستم و سیمرغ» اثر طاهره بهرامی نهادفر از تهران و «پرده‌خوانی شاهنامه» اثر مرشد احدای از تهران است.

انتهای پیام/

برچسب ها: تئاتر ، کارگردان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار