همایون دارابی کارشناس مسائل اقتصادی در گفت وگو با خبرنگار بورس،بانک و بیمه گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: بازار متشکل ارزی سبب ایجاد شفافیت و تعیین نرخ عادلانه در ارز است که باعث افزایش صادرات و رونق تولید میشود.
او بیان کرد: این بازار با مزیت شفاف سازی نرخ ارز جایگزین بازار چند گانه مانند: ارز ۴۲۰۰ تومان، بازار نیمایی، بازار سنا و بازار آزاد است.
دارابی با اشاره به مشکلات چند نرخی ارز در کشور بیان کرد: هم اکنون ۶ تا ۷ نرخ ارز در اقتصاد وجود دارد که مشکلات زیادی از جمله کاهش انگیزه در بازگشت ارز به چرخه اقتصادی برای صادر کنندگان به وجود آورده است.
این کارشناس اقتصادی دلیل اصلی ایجاد چند نرخی ارز را فروش ارزهای دولتی در بازار آزاد بیان کرد و تصریح کرد: البته برخی از واردکنندگان، با دریافت ارز ۴۲۰۰ تومانی کالایی وارد نکردند که باعث و ایجاد رانت در بازار ارز شد.
دارابی با اشاره به اینکه که فعالیت صادرکنندگان با مشکلاتی نظیر تحریمها و کمبود مواد اولیه همراه است، گفت: صادرکنندگان ارز مورد نیاز خود را از بازار آزار با قیمت حدود ۱۴ هزار تومان تهیه و آن را در سامانه نیما با قیمت کمتری میفروشند که این مسئله انگیزه صادر کنندگان برای تزریق ارز به سامانه نیما را کاهش میدهد.
او با بیان اینکه بازار متشکل ارزی نرخ واحد و شفافی را مشخص میکند، گفت: در این بازار به صورت رسمی و قانونی نرخ ارز کشف و قابل رصد است. یکی از مهمترین ویژگی آن ایجاد انگیزه لازم برای صادرات با یک نرخ مصوب و عادلانه است.
این فعال بازار سرمایه ادامه داد: آمارها حاکی از کاهش صاردات گسترده به دلیل فقدان تناسب در نرخ ارز است چراکه هزینهها با ارز آزاد و درآمدها با ارز نیمایی تامین میشود البته برای صادر کنندگان وابسته به دولت کمتر با این مشکلات مواجه هستند.
بیشتر بخوانید: جزییات تازه از نحوه فعالیت بازار متشکل ارزی/ تعیین نرخ ارز بر اساس معاملات واقعی
دارابی تصریح کرد: بازاری که در آن نرخ واقعی ارز تعیین میشود سبب افزایش انگیزه صادرکنندگان در سطح وسیع و تسریع مشکلات چند نرخی ارز خواهد شد.
وی اظهار کرد: مهمترین نکته در کشف و تحقق قیمت عادلانه ارز بر اساس شرایط جامعه ایجاد بازاری است که در آن عرضه و تقاضا کننده بدون محدودیتی فعالیت داشته باشند.
دارابی با بیان اینکه نوسان در نرخ ارز یک امر طبیعی است، گفت: باتوجه به شرایط خاص سیاسی و اقتصادی شاهد نوسان در نرخ ارز هستیم که این موضوع در تمام کشورهای دنیا بر اساس سیاستها، آمارها و کارکردها وجود دارد، چون نرخ ارز معلولی از عرضه و تقاضا است.
دارابی با بیان اینکه عمده وارادات کالا، مواد غذایی است گفت: کالاهایی مانند گوشت و شکر که با ارز ارزان وارو میشوند تولیدات داخلی را تحت تاثیر قرار میدهد.
او در پایان گفت: قطعا اگر قیمت ارز به نرخ واقعی نزدیک شود و ارز حاصل از صادرات نفتی به سرمایه گزاریهای مولد اختصاص یابد، به رونق تولید و به خودکفایی در کالاهای اساسی دست می یابیم.
انتهای پیام/