پیشنهاد بانک مرکزی این است که طول «دوره گذار» از «ریال» به «تومان» ۲۴ ماه است و در این مدت اسکناس‌ها و سکه‌های قدیمی جمع‌آوری و جایگزین می‌شود.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،«یک ریال باید معادل یکصدم گرم طلا باشد.» آن‌گونه که طهماسب مظاهری، رئیس اسبق بانک مرکزی می‌گوید: «طبق ماده اول قانون پولی و بانکی یک ریال معادل تقریبا یک صدم گرم طلاست، درحالی‌که یک‌صدم گرم طلا نزدیک هزار ریال شاید هم بیشتر باشد، ولی می‌بینیم که یک ریال ما این ارزش را ندارد. در این میان، اما هستند کارشناسانی که این ادعا را قبول نداشته و معتقدند که حذف چهار صفر از پول ملی در دولت روحانی اجرایی نخواهد شد. احمد حاتمی یزد، مدیرعامل سابق بانک صادرات، در این باره می‌گوید: «چنین قانونی در کشور وجود ندارد، حتی اگر هم وجود داشته باشد، باید دید که آیا در شرایط فعلی این تصمیم دردی از مشکل اقتصاد ایران دوا می‌کند یا تنها بار مالی سنگینی را به دولت تحمیل خواهد کرد؟»

موافقان و مخالفان حذف چهار صفر از پول ملی چه می‌گویند؟

بهترین زمان برای حذف چهار صفر
«حذف چهار صفر از پول ملی بهتر بود در دولت یازدهم که تورم تا حد زیادی کنترل شده و تحریم‌ها به صفت و سختی این روز‌ها نبود، اجرایی می‌شد.» این کارشناس بانکی با اشاره به تورم حدود ٤٠ درصدی، بی‌ثباتی اقتصاد و تحریم‌های اقتصادی علیه ایران و کسری بودجه دولت ادامه داد: «تجربه سایر کشور‌ها نشان می‌دهد که تغییر واحد پولی تنها در شرایطی که ثبات اقتصادی وجود دارد، حاصل می‌شود، در غیر این صورت نه‌تن‌ها منجر به حصول نتایج موردنظر نمی‎شود، بلکه بار مالی سنگینی را هم به اقتصاد و دولت تحمیل خواهد کرد.»

به گفته او دولتی که در تحریم قرار دارد، کسری بودجه‌های زیادی را تجربه خواهد کرد و احتمالا با مشکلات خیلی بیشتری نسبت به ردیف‌شدن صفر‌ها روی اسکناس‌ها و حساب‌کتاب‌هایش مواجه خواهد بود.

حذف چهار صفر از پول به دولت روحانی نمی‌رسد
پیشنهاد بانک مرکزی این است که طول «دوره گذار» از «ریال» به «تومان» ۲۴ ماه است و در این مدت اسکناس‌ها و سکه‌های قدیمی جمع‌آوری و جایگزین می‌شود. به‌این‌ترتیب اگر از همین امروز این دوره گذار شروع شود، تا انتهای دولت روحانی ریال‌ها جمع‌آوری و پول جدید ردوبدل خواهد شد.

اما مدیرعامل سابق بانک صادرات معتقد است که این تصمیم در ایده‌آل‌ترین شرایط سه تا چهار سال زمان می‌برد. او با بیان این‌که در دولت‌های مختلف هم صحبت‌های متعددی درباره حذف چهار صفر از پول ملی شده است، ادامه داد: «حذف صفر‌های پول ملی نخستین‌بار در زمان دولت دوم محمود احمدی‌نژاد به صورت جدی مطرح شد.

در آن زمان انگیزه دولت از این تصمیم پوشش افزایش تورم عنوان می‏شد، اما با توجه به این‌که قانون هدفمندی یارانه‏ها در سال‌های ابتدای اجرا بود و بحران ارزی شدیدی نیز در دولت رخ داد، موضوع هرگز رنگ بررسی نیز به خود ندید. در زمان مدیریت سیف بر بانک مرکزی مجددا این مسأله مطرح شد، اما درنهایت با پیگیری‏های همتی لایحه به ایستگاه تصویب کلیات در جلسه هیأت وزیران رسید.»

٥ هزار ریال کوچکترین واحد پولی ایران
با وجود این‌که واحد پولی کشور ریال است، اما سال‌هاست که اقتصاد ایران با این واحد خداحافظی کرده و کوچکترین واحد پولی ایران که هنوز در خرید‌های خرد و کرایه تاکسی‌ها استفاده می‌شود، سکه‌های ٥هزار ریالی است. همین مسأله موجب شده به اذعان رئیس‌کل اسبق بانک مرکزی واحد پولی ریال دیگر معنایی نداشته باشد.

او در این‌باره می‌گوید: «اجزای واحد پول هم معمولا باید معنادار باشد. اجزای ریال ده‌شاهی، نیم ریال در مبادلات مردم موضوعیت داشت، اکنون بعد از حدود٣٠‌سال ارزش پولمان به دلیل سیاست‌های مختلف تورم انباشته به وجود آمده، کاهش پیدا کرده، به نحوی که، چون واحد پول ما ریال است، هم به لحاظ قانونی و هم عملی دیگر معنای اولیه خودش را از دست داده است.»

به گفته او سکه یک ریالی را نمی‌توانید دست کسی پیدا کنید و نمی‌توان با آن چیزی خریداری کرد و به تبع آن اجزای یک ریال هم معنا ندارد. از طرفی درحال حاضر سکه ٥٠٠ تومانی رواج دارد، ٥‌هزار ریالی ٥‌هزار برابر واحد پول ما سکه شده و تازه با آن مقدار هم نمی‌توان خرید زیادی را انجام داد.

اما حاتمی یزد در این‌باره می‌گوید: «این یک اتفاق معمول در بسیاری از کشور‌های دنیاست. به‌عنوان مثال واحد پول ژاپن ین است، اما شما هیچ اسکناس یا حتی سکه یک ینی را در این کشور پیدا نمی‌کنید.»

منبع: روزنامه شهروند

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.