به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، جنگلهای زیبای ارسباران در شمال استان آذربایجانشرقی و در چندین شهر استان، دیدنیهای فراوانی برای همه فصول سال دارد. ارسباران دامن سبزی دارد با بیش از ۷۰ هزار هکتار وسعت، که نوار چین واچین و نامنظم و رنگارنگی را در جنوب رودخانه مرزی ارس ساخته و هزاران نوع درخت و پرنده و چهارپا و حشره را در دل خود جای داده است.
آبهشت رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان کلیبر در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، گفت: جنگلهای ارسباران در محدوده ۵۵۸ هزارهکتاری واقع شده است. این جنگلها از شمال به رودخانه ارس از شرق به رودخانه دره رود، از جنوب به شهرستان هریس و از غرب به شهرستانهای جلفا و مرند اتصال دارد.
او افزود: ارسباران به خاطر وجود کوههای سرسبز، جنگلهای زیبا، مراتع غنی و رودهای پرآب، از زیباییهای دل انگیزی برخوردار است و کانون تجمع زیبایی و تنوع طبیعت به حساب میآید.
آبهشت گفت: جنگلهای ارسباران از شهرتی جهانی برخوردارند و در مناطق کلیبر، ورزقان، هوراند، میشه پاره، منجوان شرقی و غربی، دیزمار شرقی و کیوان گسترده شده است.
آقای ستاری که از اصفهان به همراه خانواده به شهرستان کلیبر سفر کردهاند، در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، گفت: برای اولین بار است که به دیدن جنگلهای ارسباران میآیم و فکر نمیکردم که چنین جنگلهای زیبایی در این منطقه وجود داشته باشد.
او افزود: آب و هوای منطقه نیز بسیار خوب است و انسان از بودن در این طبیعت، احساس شادابی و طروات میکند به ویژه که از زندگی شهری دور میشوی .
آقای اظهری هم که از شیراز برای دیدن جنگلهای ارسباران سفر کرده به خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، گفت: وقتی از این جنگلها به سمت بالا حرکت میکنی با پایین آمدن مه یک منظره رویایی را شاهد هستی.
او افزود: سه روز است که به اینجا آمدهایم، ولی دلمان نمیخواهد این منطقه بکر را ترک کنیم، چرا که تندرستی جسمی و روحی را از بودن در کنار این جنگلها تجربه میکنیم.
کلانتری رئیس اداره محیط زیست شهرستان کلیبر هم به خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، گفت: قسمتهایی از جنگلهای ارسباران شامل منطقه حفاظت شده دیزمار، منطقه حفاظت شده ارسباران و پارک ملی ارسباران است، که گونههای شاخصی مانند کل و بز، مارال، شوکا و خرس قهوهای در آن دیده میشود.
او افزود: گونه شاخص سیاه خروس قفقازی که یک گونه منحصر به فرد در ایران است نیز در اینجا یافت میشود.
کلانتری گفت: این جنگلها دارای بیش از ۱۸۰ گونه درختی و درختچهای است که بخشی از آن، در سال ۱۹۷۶ در شمار اندوختگاههای زیست کره زمین (برنامه انسان و کره مسکون سازمان ملل متحد) قرار گرفت.
کرمی رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان کلیبر در گفتوگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از تبریز، گفت: در حال حاضر در منطقه حفاظت شده ارسباران ۱۶ اثر ملی حفاظت شده داریم، که شامل قلعههای تاریخی، پلهای تاریخی و درختان کهنسال طبیعی است و ثبت ملی هم شده اند.
او افزود: طیبعت کم نظیر ارسباران، جای تحقیق و بررسی بسیاری دارد. مهمترین محصولات کشاورزی منطقه غلات و میوههایی مانند گیلاس، گردو، سیب، گلابی و توت است که کیفیت بسیار بالایی دارند.
کرمی گفت: از دیگر زیباییهای منطقه ارسباران میتوان به «قلعه بابک» در شهرستان کلیبر و همچنین چشمه و آبشار کوچک «دامجی قیه» در شهرستان زنوز که آب آن از میان سنگهای آهکی تراوش میکند، اشاره کرد. این چشمه شکلهای زیبایی را در سطح سنگهای مجاور خود ایجاد کرده و محلی مناسب جهت اقامت و تفرج است. تفرجگاه «دامجی قیه» بالاتر از روستای «درق» واقع شده است.
ارسباران را میتوان از نظر تنوع گونههای درختی و درختچهای «علفی و خشبی» و همچنین از نظر تنوع جانوری، به عنوان یک ذخیرهگاه بینظیر شناخت، که بر همین اساس و به دلیل وجود گونههای گیاهی و جانوری کمیاب، چشماندازهای بکر و وسیع و شکنندگی و آسیبپذیری بالا، در سالهای ۵۰ و ۵۲ شمسی ابتدا به عنوان منطقه ممنوعه و سپس منطقه حفاظت شده معرفی و تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفت.
این منطقه به لحاظ ویژگیهای منحصر به فرد طبیعی در سال ۱۳۵۴ از طرف یونسکو عنوان ذخیرهگاه زیست کره را نیز دریافت کرده و از شهرت جهانی برخوردار بوده و به عنوان فسیل زنده معروف است.
انتهای پیام/ش