مدارس متعددی در نظام تعلیم و تربیت وجود دارد که دانش آموزان بر اساس شرایط خود می‌توانند در یکی از آنها تحصیل کنند.

به گزارش خبرنگار حوزه آموزش و پرورش گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، تنوع مدارس، خانواده‌ها را در فصل ثبت نام دچار مشکل کرده است.  با وجودی که بیش از یک ماه، از زمان ثبت نام رسمی دانش آموزان گذشته است اما همچنان ورود به مدارس برای برخی دانش آموزان یا به دلیل محدوده جغرافیایی، پر بودن ظرفیت مدارس دولتی و یا به دلیل مردد بودن برای انتخاب مدرسه بهتر، با اما و اگر‌هایی مواجه است.
 
بر اساس آنچه آموزشی و پرورشی‌ها می‌گویند حدود ۱۸ نوع مدرسه در کشور داریم که هر کدام برای پذیرش دانش آموز شرایط خاص خود را می‌طلبد که در ادامه آن را بررسی می‌کنیم.

مدارس دولتی

مدارس دولتی بر اساس قوانین کشور باید دانش آموزان مقاطع تحصیلی مختلف را بدون هرگونه هزینه ثبت نام کنند، این دانش آموزان باید با گروه سنی در نظر گرفته شده برای هر مقطع تحصیلی باشند تا امکان ثبت نام برای آن‌ها وجود داشته باشد. البته با توجه به جمعیت بالای دانش آموزی و کمبود فضای آموزشی معمولا ثبت نام در این مدارس دشوار است یا کیفیت لازم را ندارد.

مدارس غیر دولتی

مدارس غیردولتی مطابق با قوانین رسمی کشور اما به بهای پرداخت شهریه، خدمات‌ آموزشی برای دانش آموزان ارائه می‌کند البته الگوی شهریه‌ای برای این مدارس در نظر گرفته شده است اما رعایت این الگو همواره با چالش‌هایی همراه بوده است و معمولا بیش از مبلغ در نظر گرفته شده از خانواده‌ها شهریه دریافت می‌شود اما به هر ترتیب این مدارس مدعی ارائه خدمات بهتر و بیشتر به دانش آموزان مطابق با چارچوب‌های حاکمیتی هستند.

مدارس شاهد

مدارس شاهد نوع خاصی از مدارس دولتی بوده که تنها برای خانواده‌های شهدا، جانبازان، آزادگان و مدافعان حرم در نظر گرفته شده است، این مدارس با پرداخت شهریه (کمتر از شهریه مدارس غیر دولتی) به ارائه خدمات برای خانواده‌های شهدا، جانبازان و ایثارگران می‌پردازد و دانش آموز برای پذیرش در این مدارس باید شرایط ویژه‌ای داشته باشد.
بیشتر بخوانید: انتقاد از وجود ۲۴ نوع مدرسه در کشور / افتتاح ۲ هزار پروژه فضای آموزشی برای مهر ۹۸

مدارس سمپاد

این مدارس ویژه دانش آموزان با استعدادهای درخشان است که پذیرش دانش آموز از طریق آزمون ورودی انجام می‌شود. دانش آموزان این مدارس سطح هوشی بالاتری نسبت به دانش آموزان عادی دارند و به ازای پرداخت شهریه‌ای مصوب این مدارس خدمات بیشتر علمی و آموزشی هم دریافت می‌کنند.

مدارس نمونه دولتی

این مدارس نوعی از مدارس دولت هستند که معمولا دانش آموزان با شرایط تحصیلی بهتر نسبت به سایر دانش آموزان را از طریق آزمون ورودی پذیرش می‌کنند. در این مدارس مطابق شهریه مصوب آموزش و پرورش دانش آموز برای تحصیل باید مبالغی را پرداخت کند و در ازای این شهریه خدماتی بیشتر از برنامه درسی مصوب به دانش آموزان ارائه می‌شود.

مدارس هیئت امنایی

این مدارس نوعی دیگر از مدارس دولتی محسوب می‌شود که از طریق مشارکت با خانواده و پرداخت شهریه در ازای خدمات ویژه آموزشی فعالیت می‌کنند. در این نوع مدارس محدودیتی برای حضور دانش آموزان وجود ندارد و بدون آزمون ورودی می‌توانند در این مدارس نام نویسی کنند.

مدارس استثنایی

مدارس استثنایی نوعی از مدارسی هستند که برای دانش آموزان با نیاز‌های ویژه در نظر گرفته شده‌اند، در این مدارس دانش آموزان دچار مشکلات ذهنی، حرکتی یا معلولیت‌های چند گانه تحصیل می‌کنند و در مواردی کتاب‌های درسی نسبت سایر دانش آموزان مدارس عادی متفاوت است.

مدارس علوم و معارف اسلامی

این مدارس بیشتر مبتنی بر دروس علوم دینی و قرآنی ارائه می‌شود و دانش آموزان برای ورود به این مدارس باید گزینش خاصی انجام دهند.

 مدارس سما

این مدارس وابسته به دانشگاه آزاد هستند و نوعی از مدارس غیردولتی محسوب می‌شوند که البته شهریه آن نسبت به مدارس غیردولتی کمی پایین‌تر است اما بر اساس خدماتی که ارائه می‌دهد دانش آموزان موظف به پرداخت شهریه هستند.

مدارس فرهنگ

نوعی از مدارس به نام فرهنگ برای دانش آموزان رشته علوم انسانی در نظر گرفته شده است که دروس ویژه این رشته را با توجه ویژه‌تری به دانش آموزان آموزش می‌دهد البته این مدارس مطابق با برنامه درسی ملی فعالیت می‌کنند و فقط دروس علوم انسانی با نگاه تخصصی به دانش آموز ارائه می‌شود و در ارزای این خدمات مبلغی دریافت می‌کنند و همچنین دانش آموزان باید برای تحصیل در این نوع از مدارس آزمون ورودی بدهند.

هنرستان‌ها

هنرستان‌ها در شاخه کاردانش و فنی حرفه‌ای مقطع متوسطه دوم برای دانش آموزان ارائه می‌شود که دروس این شاخه مهارتی پیش از آنکه به مباحث تئوری و نظری بپردازد دست ورزی را به هنر آموز می‌آموزد. وجود مدارس متعدد باوجود مخالفانی که به دنبال داشته است همچنان در نظام آموزشی کشور برقرار است و گاهی زمزمه‌ای برای کاهش این تنوع وجود دارد.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۰۲ ۰۸ مرداد ۱۳۹۸
از دبستان به بعد آموزشی در کار نیست
Iran (Islamic Republic of)
م ث
۱۲:۵۴ ۰۸ مرداد ۱۳۹۸
مدارس شاهد بنام ایثارگران است ولی بیشتر به کام کارکنان آموزش و پرورش و ....است.
لطفا پیام مرا منتشر کنید تا اگر مسوولین مربوطه اسنادی را دارند که غیر این است ارائه فرمایند
یا لطفا خودتان دست بکار شوید و یک گزارش توپ تهیه فرمایید.
با تشکر