باستان‌شناسان در کاوش محوطه مسجد عتیق به عنوان قدیمی‌ترین مسجد اردبیل به سبکی از خاکسپاری دست یافته‌ا‌ند که گویای شیوه کمترشناخته در گذشته است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اردبیل، مسجد عتیق از آثار شاخص هنر و معماری دوره پیش و پس از اسلام است که استواری حیرت‌آور این بنای تاریخی بعد از هزار و ۵۰۰ سال گواه قدمت و حیات تمدن‌های کهن در اردبیل است.

مسجدی که قدمت تاریخی آن موجب شد تا تمدن‌های معاصر اسم عتیق یا کهن را در نامگذاری آن دخیل کنند. این مسجد قدیمی، از جمله بنا‌های با قدمت تاریخی مربوط به دوره سلجوقی است که اخیرا کاوش‌های باستان‌شناسی در آن آغاز شده است.

جمعه مسجد در دوره‌های سلجوقی و ایلخانی بسیار عظیم‌تر و وسیع‌تر از بنای مکعبی فعلی بوده و بنای سرپای موجود صرفا گنبدخانه و ایوان مسجد بزرگ را تشکیل می‌داده است.

اولین قسمت بنا پایه مناره‌ای است که در فاصله اندکی از مسجد به چشم می‌خورد. این مناره شیوه معماری سلجوقی دارد و از دو قسمت پایه هشت ضلعی و بدنه استوانه‌ای به قطر پنج متر تشکیل شده است.

دومین قسمت اصلی بنا، مسجد تیر پوش است به ابعاد ۸.۹ × ۵.۱۲ متر که روی نه ستون چوبی قرار گرفته و ستون‌ها هم بر پایه‌های سنگی غیرمنتظم استوار شده‌اند. در ورودی چوبی تکه کوب شده، میخ‌های آهنی برجسته‌ای دارد و بالای یک لنگه آن نوشته‌ای کنده‌کاری شده است.

سومین قسمت بنا، مسجد قدیم است که بنایی مرکب از چهار تاق و گنبد است. تمام بنا آجری و به مقدار خیلی کم در تزئینات آن کاشی به کار رفته و بسیاری از نما تقریبا از بین رفته و تنها مقداری از آن باقی مانده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل در بازدید از عملیات کاوش این بنای تاریخی تصریح کرد: مطالعات کارشناسان و مطالعات نقشه آن نشان می‌دهد جمعه مسجد اولین مسجد اردبیل است و یکی از بنا‌های شاخص تاریخی محسوب می‌شود.

نادر فلاحی افزود: به منظور بررسی آثار این بنای تاریخی، کاوش‌های باستان‌شناسی آغاز شده و آثاری از جمله سازه‌های خشتی و کوره شناسایی شد.

وی افزود: همچنین قبوری کشف شده که به جای سنگ لحد، از کوزه‌های سفالی استفاده می‌شد و ابعاد قابل توجهی از تاریخ باستانی اردبیل را گواهی می‌دهد.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با تاکید به اینکه مرمت، کاوش و ساماندهی گنبد جمعه مسجد از اهداف اداره کل در سال جاری است، تصریح کرد: عملیات کاوش در این بنای تاریخی قابل توجه است و کاوش‌ها در ۴۷۵ متر مربع انجام می‌شود.

فلاحی با بیان اینکه حجم ترانشه‌برداری نیز در این بنا قابل توجه است، اظهار کرد: در هفته پاسداشت استان اردبیل برنامه بازدید از این بنای تاریخی پیش‌بینی شده است.

منبع تسنیم

انتهای پیام/ح

آغاز عملیات کاوش مسجد عتیق اردبیل

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.