به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، آمانو، دیپلمات ژاپنی، ۱۰ سال پیش، در سال ۲۰۰۹ به سمت مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی منصوب و جانشین محمد البرادعی شد، برنامه هستهای ایران یکی از مهمترین پروندههای آژانس در زمان ریاست آمانو به شمار میرود چراکه توافق هستهای هم در همین دوره امضا شد و از آن زمان آژانس مسئولیت نظارت بر پایبندی ایران به تعهدات هستهای را بر عهده دارد.
طبق اسناد (ویکی لیکس) منتشر شده، آمانو در زمان مدیریت خود در سازمان انرژی اتمی به واشنگتن این اطمینان را داده است که در مسئله پرونده هستهای ایران، کاملا از ایالات متحده حمایت کند و تلاش داشته است تا فشار بر جمهوری اسلامی ایران را افزایش دهد.
محسن محمودی در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، به دنبال اعلام خبر فوت آمانو مدیرکل آژانس انرژی اتمی اظهار کرد: آمانو میراثدار البرادعی بود و سعی کرد خود را شخصیتی دیپلمات در قالب سازمان بین المللی جلوه دهد، از سوی دیگر هم تمایل داشت او را به حرفهای بودن بشناسند.
وی افزود: همچنین براساس برخی تحلیلها او تمایل داشت که بی طرفی سازمان انرژی اتمی را نسبت به خواستهای آمریکا و سایر کشورها حفظ کند، اما همواره برخی محدودیتها را بر سازمان ملل اعمال میکرد و این امر به خصوص در مورد رژیم صهیونیستی و کشورهایی مانند هند و پاکستان بیشتر به چشم میخورد، آمانو سعی داشت در ظاهر خود را بی طرف نشان دهد، اما هیچ پیشرفتی نداشت.
محمودی در ادامه خاطر نشان کرد: بیشتر از ۹۰ درصد فعالیت های آژانس بین الملل انرژی اتمی درباره ایران است و تنها ۱۰ درصد مربوط به سایر کشورهاست. در واقع تمام تمرکز آژانس در دهه گذشته و زمان آمانو بر روی ایران بود، در حالی که در منطقه بسیاری از کشورها در حال حرکت به سمت انرژی هستهای هستند و در این زمینه فعالیت میکنند.
این کارشناس سیاست خارجی در رابطه با اتخاذ تصمیات آمانو در قبال ایران تصریح کرد: آمانو سعی کرد راه البرادعی را در رابطه با ایران ادامه دهد، در ظاهر انجام تخطی از سوی ایران در برجام را رد میکرد، اما در عمل ایران را تحت فشار قرار میداد.
انتهای پیام/