به گزارش خبرنگار حوزه میراث و گردشگری گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور در نشست خبری ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی در فهرست جهانی یونسکو، گفت: برای ایجاد همگرایی میان استانها و نهادهای مختلف، سعی میکنیم جاده ترانزیتی استان گلستان جا به جا شود. روی گشت هوایی و سنسورهای حرارتی در محدوده جنگل های هیرکانی نیز باید کار شود و برای جلوگیری از قاچاق چوب نیز باید کار کرد.
وی افزود: ما پیگیر ایجاد سامانه اطفای حریق در سایتهای ثبت شده و اختصاص بودجه مناسب برای سایتهای جهانی هم هستیم. از همه مهمتر بحث استفاده از توانایی مناطق محلی در حفاظت از جنگلهای هیرکانی است. پیشنهاد میکنیم که یک روز از سال به نام جنگلهای هیرکانی شناخته شود.
حق شناس، استاندار استان گلستان هم ضمن قدردانی از زحمتهای سازمان میراث فرهنگی برای ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی گفت: خوشبختانه جنگلهای هیرکانی سومین اثری است که از استان گلستان ثبت جهانی شده است. ما به دنبال این هستیم که اثر دیگری از استان گلستان را هم ثبت جهانی کنیم و آن دیوار گرگانی با طولی حدود ۲۰۰ کیلومتر است.
استاندار استان گلستان اظهار کرد: ۲۰ درصد جنگلهای هیرکانی در استان گلستان است. من از این فرصت استفاده میکنم تا جاذبههای گردشگری استان گلستان بیشتر دیده شود. ما ۳ منطقه سیل زده در استان داریم و حتما میدانید که مردم سیل زده آققلا و گمیشان این دین را بر گردن ما دارند که جشنی برای آنها بگیریم و پیشنهاد من این است که مراسم ثبت جهانی هیرکانی در استان گلستان برگزار شود تا دین همه به استان گلستان ادا شود.
ابراهیم کریمی مدیر کل اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز گفت:گلستان، نگارستان اقوام است و بستر خوبی برای جذب گردشگر ایجاد کرده است. ثبت ۸۲۵ اثر ملی و ۳ اثر چهانی در کارنامه این استان است. گلستان دسترسی به جنگل و دریا دارد. خوشحالیم که اشاره کنیم امروز در استان گلستان هیچ مشکل میراثی وجود ندارد و دیوار دفاعی گلستان به همت خیرین میراث فرهنگی متقاضی مرمت دارد.
حسین زادگان، استاندار استان مازندران هم در بخش دیگری از نشست خبری ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی گفت: ما در استان مازندران همچون استان گلستان در کنار سایر سرمایههای تاریخی و طبیعی خود، سرمایهای به نام جنگلهای هیرکانی را داریم و من فکر میکنم اگر بخواهیم به ظرفیتهای موجود برگردیم، متوجه میشویم هر کجا که مردم به سر کار آمدند توانستیم از جاذبههای گردشگری و سرمایه هایمان نگهداری کرده و آنها را حفظ کنیم. همانطور که مردم تا به امروز جنگلهای هیرکانی را حفظ کرده اند.
وی افزود: ما هم اکنون شمشاد خزری را داریم که در نگهداری از آن هم به دلیل آگاهیهای کم و بی توجهی ها، کم کاری شده است. استاندار استان مازندران به لزوم حل مشکل پسماندها نیز تاکید کرد و گفت: در کنار این باید به شدت با موضوع قاچاق چوب برخورد شود. این بحث اساسی است که میتواند دامن جنگلهای هیرکانی را هم بگیرد. ما باید در این خصوص از نظر کمی تعداد سمنها را افزایش بدهیم و از لحاظ کیفی هم به آنها رسیدگی کنیم. در ضمن باید مشکلات معیشتی جنگل نشینان را حل کنیم.
فرزانه مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مازندران گفت: استان مازندران به دلیل همجواری با پایتخت هرساله پذیرای گردشگران زیادی است. ما باغ تاریخی عباس آباد را ثبت جهانی کردیم و پیشنهاد میکنیم که قله دماوند، چشمه سورت و اسپهبد خورشید ثبت جهانی شود.
در ادامه، حبیب یزدان پناه مدیرکل میراث فرهنگی استان خراسان شمالی گفت: خراسان شمالی تنوع قومیتی خاصی دارد و تنوع مذهبی در آن باعث شده که سبکهای زندگی متنوعی در این استان داشته باشیم. ما در خراسان شمالی علاوه بر جاذبههای گردشگری استان، ۲۵هزار هکتار از جنگلهای هیرکانی را داریم و ۵ هزار هکتار از آن، چون قرق شده، وضعیت بهتری دارد و بنا به دستور استاندار، قرار شد که شورای راهبردی داشته باشیم تا بهتر از گذشته از جنگلهای هیرکانی حفاظت کنیم.
جمالی مدیرکل میراث فرهنگی استان سمنان هم از تشکیل کارگروهی برای حفاظت هر چه بیشتر از جنگلهای هیرکانی در استان سمنان خبر داد و گفت: از همین الآن آموزش دهیاران و توانمندکردن جوامع محلی را شروع کردیم. من تقاضا دارم که معاون میراث فرهنگی کشور در ثبت جهانی باغ چشمه علی، طالقان و مجموعه تاریخی بسطام به ما کمک کند.
کامران پورمقدم معاون سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری هم از همکاری هر چه بیشتر این سازمان با سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای حفاظت از جنگلهای هیرکانی خبر داد.
استاندار مازندران در بخش دیگری از نشست خبری ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی، وجود فعلی جنگلهای هیرکانی را نتیجه تلاشهای نهادهای مختلف و مردم از جنگلهای هیرکانی دانست و گفت: اینکه ما اینجا هستیم به معنی افزایش عزم و اراده ما برای حفاظت هر چه بیشتر از جنگلهای هیرکانی است؛ اما اگر به من باشد میگویم ردیف اعنباری مشخص و نیروی انسانی بیشتر برای حفاظت از این جنگلها میخواهم. ما احتیاج به یک طرح جامع گردشگری داریم تا در قالب توسعه پایداری گردشگری بتوانیم بیش از پیش از جنگلهای هیرکانی مراقبت کنیم.
حق شناس استاندار گلستان نیز گفت: همه مسائل با بودجه حل نمیشود، ولی وقتی یک مسئله بعد ملی و بین المللی به خودش میگیرد، مردم و مسئولان حساسیت بیشتری به آنها دارند. مهم این است اگرچه جنگلهای هیرکانی در گذشته بارها با تعارض مواجه شدهاند، در آینده با تعارض مواجه نشوند و من به عنوان استاندار باید ابزارهای کار را فراهم کنم.
استاندار مازندران نیز گفت: من گفتم هر هزار هکتار از جنگل، یک جنگلبان دارد؛ اما این تعداد در کشورهایی چون روسیه بیشتر است. در خصوص تغییر کاربری اراضی نیز باید به عنوان مثال قیمت برنج را در نظر بگیریم زیرا اگر قیمت برنج برای شالیکاران صرفه اقتصادی نداشته باشد، شالیکاران به عنوان مثال زمین هایشان را به ویلاسازان می فروشند.
انتهای پیام/