به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، «آیا زنان مجرد شاد ترند؟» این عنوان خبری بود که چند روز پیش بخش فارسی زبان شبکه بی بی سی آن را منتشر و برای بیشتر دیده شدن خبر، به تبلیغ آن در صفحه اینستاگرام خود نیز پرداخت.
خبری که شاید در ابتدا یک مطلب پژوهشی و تحقیقی به نظر آید، اما کمی دقت به مضمون آن نشان میدهد که این مطلب تنها یک پژوهش نیست و شروعی برای یک هدف بلند مدت است.
هدفی به نام «کاهش ازدواج و جمعیت کشورهای فارسی زبان و مسلمان» که پشت ظاهر عادی و معمولی اخبار بی بی سی پنهان است، اما نشان از تلاش برای به راه انداختن یک جریان فکری میدهد.
جریانی که سناریو اولیه آن در قالب یک خبر پژوهشی آن هم در بخش فارسی زبان شبکه بی بی سی منتشر میشود و نگارش مطلب به حدی زیرکانه است که مخاطب تصور وجود جریانی فکری برای تغییر شیوه زندگی وی را حس نمیکند.
این سناریو چند روز پیش با انتشار خبری با مضمون اینکه «آیا زنان مجرد شادترند؟» شروع شد. در ادامه این مطلب نیز بی بی سی به برخی مزایای تجرد! پرداخته و نوشته است:
«مجردها روابط اجتماعی بهتر و محکمتری دارند، از تحصیلات بهتر برخوردارند و از شغل خود بیشتر از افراد متاهل لذت میبرند، غذاهای سالمتر میخورند و در سن پیری تنهایی را کمتر احساس میکنند.
تازهترین پژوهشها نشان میدهد که مجردها ۲۵ درصد جمعیت عصر پساصنعتی را تشکیل میدهند. فرصتهای شغلی، آزادیهای مالی، شهرنشینی، آزادی زنان، سکولاریزم جهانی و نظامهای رفاهی سبب شدهاند که نیازهای اقتصادی، اجتماعی افراد به ازدواج و تشکیل یک خانوادهای سنتی کاهش یابد.»
در ادامه این مطلب نیز تجربه چندین بانوی آسیایی و مسلمان از کشورهای افغانستان و پاکستان درباره مزایای مجردی مطرح شده و به این شکل طرح آراستن چهره تجرد در مقابل ازدواج کلید میخورد. به نحوی که بازگو کردن احساس دختری افغانستانی از مزایای طلاق و گرفتن جشن طلاق نیز بخشی از خبر بی بی سی را تشکیل میدهد.
در بخش دیگری از این مطلب نیز با تشویق زنان و دختران به حمایت از افزایش تجرد، به توهین به شخصیت وجودی زن و انکار غریزه انسانی «تولید نسل» پرداخته شده است.
به طوری که در ادامه این خبر آمده است: «ما همه باید با هم به حمایت از دخترانی برخیزیم که خود را فراتر از وسیله تولید نسل و ارضای خاطر دیگران میبینند و به آنان اطمینان بدهیم که به نیرو و همتشان باور کرده و به دیده قدر نگریسته میشوند.».
اما نکته قابل توجه آن است که حمایت شبکه بی بی سی از تجرد و تلاش برای منصرف کردن جوانان از ازدواج تنها به بخش فارسی زبان این شبکه محدود میشود. بخشی که مخاطبان اصلی آن کشورهای مسلمان نشینی ازجمله افغانستان، تاجیکستان و ایران هستند.
تلاش رسانه رسمی بازتاب دهنده خط فکری رسانه رسمی انگلیس برای کاهش آمار ازدواج، کاهش فرزند آوری و در نهایت کاهش جمعیت در کشورهای آسیایی به ویژه ایران در حالی انجام میشود که دولت انگلیس و دیگر کشورهای اروپایی با ارائه تسهیلات مختلف در حال تشویق کردن جوانان به ازدواج و تولد فرزند بیشتر هستند.
تشویقهای دولت انگلیس برای افزایش فرزند آوری شهروندان
از سال ۱۹۹۰ و به دنبال کاهش نرخ ازدواجها و از سوی دیگر افزایش میزان طلاق ها، طرحهای تشویق به ازدواج در اروپا اجرا شد. بر اساس این طرح ارائه تسهیلات مالی، کاهش پرداخت مالیات شهروندی، اختصاص بودجههای خاص به زوجهای جوان به منظور ترغیب جوانان به ازدواج انجام میشود. علت اصلی اعطای این امتیازها نیز افزایش ارزشهای خانوادگی و کاهش شمار فرزندان تک والدینی مطرح شده است.
به علاوه کاهش نرخ ازدواج در انگلیس طی سالهای اخیر موجب نگرانی مسئولین این کشور شد و ۳ سال پیش دیوید کامرون نخست وزیر این کشور اعلام کرد: خانواده پایه و اساس جامعه را تشکیل میدهد و به منظور ترغیب افراد جامعه به تشکیل خانواده، زوجهای جوان مشمول تخفیف مالیاتی خواهند شد.
از سوی دیگر فرزندآوری به عنوان یکی از مسائل مهم در سیاست گذاریهای دولت بریتانیا به شمار میرود و دولت برای تشویق زوجها به تولد فرزند بیشتر امتیازات و تسهیلات مالی، شغلی و رفاهی گوناگون به آنها ارائه میدهد.
به طوری که بر اساس طرحهای تشویق به فرزندآوری، مادران شاغل میتوانند برای تولد فرزند خود حدود ۵۲ هفته مرخصی زایمان دریافت کنند و در ایام این مرخصی نیز از تمامی مزایای شغلی و ارتقا جایگاه بهرهمند خواهند شد.
از سوی دیگر دولت انگلیس برای تولد هر فرزند، علاوه بر اعطا انواع کمک هزینه به والدین، خدمات مختلفی ازجمله امکانات رفاهی در ایام تحصیل کودک و تامین هزینههای رشد طفل را برای والدین فراهم میکند.
با وجود مصوب بودن شرایط قانونی برای تشویق شهروندان به ازدواج و به ویژه فرزندآوری در انگلیس، شاهد تلاش بریتانیا برای کاهش نرخ ازدواج جوانان در کشورهای دیگر از جمله کشورهای مسلمان و ایران هستیم. تلاشی که از طریق رسانه رسمی این کشور و به صورت غیر مستتقیم در حال انجام است و با مطرح کردم معایب ازدواج، تجرد را به افراد القا میکند.
منبع: مهر
انتهای پیام/