به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد ، تابستانهای کویری یزد همواره گرم، خشک، بیآب و نفسگیر بوده است و امسال نیز یزدیها گرمترین روزهای سال را با مشکل کم آبی سپری میکنند.
گرمای شدید هوا و نبود آب کافی دو عامل مهمی است برای اینکه شهرداری یزد نتواند فضای سبز جدیدی را ایجاد کند تا شاید بتوان گرمای سوزان یزد را با ایجاد فضای سبز جدید، کمی قابل تحملتر کرد.
کمی آنسوتر از زردیها و چهره پژمرده شهر، دریاچه زیبایی در نزدیکی دروازه ورودی ایجاد شده و زیبایی آن از دور دست خیره کننده است و جانی تازه به هر بیننده آن هم در گرمای عطشخیز یزد میدهد.
مردمانی که کمی دورتر از این دریاچه زیبا یعنی در مناطق شاهدیه و زارچ زندگی میکنند، سالهاست که به خون این دریاچه زیبا تشنهاند، زیرا پشههایی که در نیزارهای این دریاچه رشد و تولیدمثل میکنند، خون آنها را در شیشه کرده است.
مردم این مناطق در تابستانهای گرم، به خاطر بوی نامطبوع تصفیه خانه فاضلاب از ترس پشهها نه جرأت باز کردن پنجره و نه جرأت روشن کردن کولر را دارند.
حال برای مردم یزد سئوال اینجاست که مسئولانی که اینقدر از نبود آب به ویژه برای آبیاری فضای سبز مینالند، چرا آب دریاچه بزرگی که پساب تصفیهخانه فاضلاب یزد است را مورد استفاده قرار نمیدهند.
جعفری مدیر گروه سلامت محیط و کار معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد گفت: گروههای مختلف با سم پاشی منطقه سعی در از بین بردن این کانونها دارند اما از بین بردن کامل پشه در منطقه ممکن نیست.
او افزود: برای رفع کامل پشهها در این منطقه باید کانونهای مستعد از بین برده شود و برای این امر لازم است حوضچههای تصفیه خانه خشکانده شود.
جعفری ادامه داد : کارشناسان بهداشت محیط حرفهای مرکز بهداشت در مناطق آلوده اطراف تصفیه خانه فاضلاب فعالیت دارند و سمپاشی تا زمان رفع مشکل ادامه دارد.
او بیان کرد : سموم مورد استفاده مورد تائید معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد است و برای سلامتی انسان ضرری ندارد.
کارشناس بهداشت محیط مرکز بهداشت استان یزد ادامه داد: برای رفع کامل پشهها در این منطقه باید تالاب ها، پوکه قناتها و حوضچهها سم پاشی و خشک شود.
او تصریح کرد: تیم کارشناسی مرکز بهداشت استان در حال بررسی منشاء آلودگی پشه در محل تصفیه خانه فاضلاب است که نتایج آن اطلاع رسانی میشود.
تعدادی از مردم شاهدیه با حضور در مسیر ورودی تصفیه خانه ، خواهان تلاش جدی مسئولان برای رفع این مشکل زیست محیطی شدند که مسئولان در زمینه رفع این مشکل قول مساعد دادند.
علی اسلامی مدیرعامل آب و فاضلاب استان یزد گفت: متاسفانه معضل پشه و رها شدن پساب فاضلاب و نبود استفاده از آن مصیبتی است که مردم را دچار کرده است و به ویژه در مناطق شهر شاهدیه و زارچ نارضایتیهایی بخصوص در فصل بهار و تابستان ایجاد میکند.
او افزود: تا زمانی که این آب به مصرف نرسد و در بیایان رها شود پتانسیل وجود پشه وجود خواهد داشت.
مدیرعامل آب و فاضلاب استان یزد ادامه داد: ۲۰ سال است که تصفیه فاضلاب با هزینه زیادی از ۲۰ لیتر شروع شده و به ۲۸۰ لیتر رسیده , اما رها و تبخیر میشود و برای مردم نیز مشکل ایجاد کرده است.
اسلامی اظهار داشت: در همان اوایل احداث تصفیه خانه فاضلاب , سرب و روی مهدی آباد و موسسه کوثر تخصیص همه پساب را گرفته اند ولی معلوم نیست کی قرار است استفاده شود و ما فقط اقدامات پیشگیرانه داریم و تا این آب مصرف نشود و یا انتقال نیابد این مشکل وجود خواهد داشت.
سید وحید غلمان مدیر تصفیه خانه فاضلاب شهر یزد گفت: رشد و تکثیر حشرات را هر ساله داریم و بخشی از منبع آن آبهای تجمع یافته است و هر سال از انتهای اسفند کار سم پاشی آغاز میشود که به دلیل تغییرات آب و هوایی سم پاشی را از اوایل اسفند شروع کردیم.
او افزود: حتی نامه نگاری با سازمان هواپیمایی کشور صورت گرفته است تا در صورت امکان با استفاده از هواپیما , سم پاشی به صورت هوایی انجام شود که در حال پیگیری هستیم هر چند ما کنترل میکنیم، اما صد درصد نمیشود حشرات را از بین برد.
نیره پور ملایی مدیرکل محیط زیست استان یزد گفت: معضل فاضلاب و راهی که برای حل این معضل در پیش گرفته شده خودش به معضلی برای مردم تبدیل شده، چون باز چرخانی آب به صورت درست انجام نشده است.
او افزود: نمونه این مشکل را در چابهار نیز داشتیم که در فصل گرما و افزایش رطوبت در آبهای رها شده تصفیه شده فاضلاب باعث به وجود آمدن پشه و از نوع مالاریا که بسیار خطرناک بود، شد.
پور ملایی ادامه داد: مساله جدی، آبهای حاصل از تصفیه است که رها شده و هیچ گونه استفادهای از آن نمیشود و لازم است تا زمان فراهم شدن زیر ساختهای انتقال آب نسبت به مدیریت این آبهای رها شده اقدام شود.
محمد مهدی جوادیان زاده مدیرعامل آب منطقهای استان یزد گفت: معضل استفاده از پساب فقط برای یزد نیست و در کل کشور وجود دارد که البته برخی استانها با استفاده از رودها و یا مسیرهایی که داشته اند این پساب را رها کرده اند ولی در یزد این امکان وجود نداشت و آب در برکهای تجمیع شده است.
او افزود: زیبنده نیست در استان یزد که آب کم داریم بیشترین تبخیر را در کشور داشته باشیم و پساب در دشت و کویر سوزان رها و همه آن تبخیر میشود و این معضل ۱۰ سال است که به وجود آمده است.
جوادیان زاده ادامه داد: در دو سال گذشته این معضل از اولویتهای ما بوده است هر چند در سال ۹۳ و هنگامی که کل آب پساب ۲۴۰ لیتر بوده ۲۴۸ لیتر آن فروخته شده است و این حتی مقداری بیشتر از آب استحصالی و تعهدی برای طرف مقابل به وجود آمده که عمدهترین آن سرب و روی مهدی آباد و موسسه کوثر است.
وی گفت: ما نه میتوانیم این پساب را به جای دیگر واگذار کنیم و نه آنها جهت استفاده از این پساب کاری انجام میدهند و اخیرا مقرر شد طرح بازچرخانی آب به منطقه چرخاب اجرا شود که طرح آن تهیه شده و به دلیل بررسیهای زیست محیطی در انتظار موافقت مرکز هستیم.
امام جمعه شهر شاهدیه گفت: هر سال این مشکل وجود دارد و متاسفانه پشههایی که میکروب زا هم هستند به شدت باعث نارضایتی مردم شده و همچنین بوی تعفن آن نیز رنج آور است.
حجت الاسلام دهقان نیری افزود: سال گذشته مردم بسیاری از مناطق شاهدیه به دلیل بوی تعفن تصفیه خانه فاضلاب کولرهای خود را در تابستان خاموش میکردند.
امام جمعه شاهدیه گفت: آبهای رها شده حاصل از فاضلاب حتی باعث ایجاد دریاچهای در کویر شده که مرغهای هوایی را هم فریب داده و با هزاران آفت و بیماری در کل کشور منتقل میشود.
سال های سال است که محلات شهر شاهدیه وجود داشته که به صورت باغشهری از سوی مردم ایجاد شده و مردم با آرامش سکونت داشته اند، اما متاسفانه تصفیه خانه فاضلاب این زیست گاه منحصر به فرد و باغشهر یزد را دچار مشکل کرده است.
در پی اعتراض مردم شاهدیه مبنی بر پشه خیز بودن حوضچههای فاضلاب، فرماندار یزد قول مساعد داد با شناسایی کانونهای پشه خیر و سم زدایی در جهت حل مشکل پیش آمده برای اهالی اقدام کند.
سید محمد رستگاری فرماندار یزد گفت: با توچه به اختلاف نظرهایی که وجود دارد ما باید یک اقدام کارشناسی برای شناسایی کانونهای محل تجمع حشره پشه در منطقه داشته باشیم.
او افزود: مقرر شده با نظارت مرکز بهداشت یک مشاور ذی صلاح انتخاب شود وبا شرکت آب و فاضلاب شهری قرارداد منعقد کند.
رستگاری ادامه داد: برای اینکه یک کار کارشناسی دقیق و درست را در منطقه بتوان انجام داد نیازمند همکاری نمایندگان دستگاههای مختلف نظیر محیط زیست، آب منطقه ای، میراث فرهنگی، جهاد کشاورزی و حتی شورای شهر زارچ و شاهدیه با مشاور هستیم تا از این طریق کانونهایی که میتواند تجمع پشه داشته باشد را به درستی شناسایی کنیم.
فرماندار یزد گفت: در کنار این اقدامات کارشناسانه، بحث سم پاشی که هم اکنون هم در تالاب پساب یزد وهمچنین شهر شاهدیه در حال انجام است باید انجام شود.
رستگاری افزود: با توجه به پیگیریها و جلسات مکرر و اقدامات کارشناسی که در حال انجام است بحث انتقال پساب در دستور کار جدی مسئولان است و عملیات اجرایی آن هم بعد از نهایی شدن تصمیمات کارشناسی در دستور کار شرکت آب منطقهای قرار میگیرد و محقق خواهد شد.
امیدواریم با این پیگیریها و استفاده از پساب و جلوگیری از راکد ماندن آب بتوانیم از افزایش پشه در منطقه جلوگیری کنیم.
انتهای پیام/ی
گزارش از صدیقه فلاحتی