به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، سال ۱۸۸۶، آنتوانت فور، دختر رئیسجمهور آینده فرانسه، از دوست دوران کودکی خود، مارسل پروست، خواست تا پرسش نامهای را در دفتری به نام «اعترافات: آلبوم ثبت افکار، احساسات و ...» پُر کند. این بازی که به نام «آلبوم اعترافات» هم شناخته میشد، در میان قشرهای فرهیخته آن زمان باب بود و شامل یکسری پرسشهای مشخص در هر صفحه میشد که بین دوستان صاحب دفترچه دست به دست میگشت و هرکس پاسخهای خود را در مقابل آنها مینوشت. پروست جوان که در آن زمان حدود ۱۴ سال داشت پاسخهای خود را در دفتر آنتوانت فور نوشت.
او یک بار دیگر هم در اوایل ۲۰ سالگی و پیش از آنکه هنوز به چهره شاخص فرهنگی تبدیل شدهباشد، در دفتری با نام «اعترافات اتاق نشیمن» به پرسشهایی مشابه پاسخ داد. در سال ۱۹۲۴، دو سال پس از مرگ پروست، «آندره برژِ» روانکاو، پسر آنتوانت فور، آلبوم اعترافات مادرش را از میان تلی از دفترچهها پیدا و در یک مجله ادبی منتشر کرد. پس از انتشار این پرسشهای به گفته برژ احمقانه و یادداشت ستایشآمیزش از پاسخهای نبوغآمیز پروست، خود این پرسشها اهمیتی نمادین یافتند.
«برنار پیوت»، روزنامهنگار و مجری برنامههای فرهنگی تلویزیونی فرانسوی، در انتهای برنامه خود این سوالها را با نام «پرسش نامه پروست» از نویسندگان و روشنفکران میپرسید و در دهه ۱۹۵۰، نسخههای مشابه این پرسش نامه به همراه پاسخ نویسندگان و روشنفکران در مجلات ادبی فرانسوی چاپ شد. پس از آن هم در مجلات و برنامههای آمریکایی ظاهر شد و همین پرسشها با اندکی دخل و تصرف، از نویسندگان و روشنفکران آمریکایی، امثال سوزان سانتاگ، جون دیدیون، فرن لیبوویتس و... پرسیده میشد.
تعدادی از این سوال و جوابها را بخوانید:
چه فضیلتی را نیکو میدانید؟
هر فضیلتی که محدود به قشری خاص نباشد؛ فضایل جهان شمول.
سرگرمی محبوبتان چیست؟
کتاب خواندن، لباس پوشیدن، نوشتن شعر، تاریخ، تئاتر.
(پاسخ شش سال پیش: عشقورزی)
قهرمان داستانی محبوبتان کیست؟
قهرمانان شعر عاشقانه، آنهایی که بازنمودی خیالیاند، نه تقلیدی از واقعیت. (پاسخ شش سال پیش: هملت)
از چه چیزی بیش از همه بدتان میآید؟
از خصوصیات بد خودم.
دوست داشتید چه استعدادی میداشتید؟
اراده قوی و جذابیت مقاومتناپذیر.
دوست دارید چطور بمیرید؟
انسانی بهتر از آنکه هستم و بسیار عزیزکردهتر.
منبع: روزنامه خراسان
انتهای پیام/