سلامت شهروندان پایتخت با افزایش آلاینده ازن در هوای تهران مورد تهدید قرار گرفته است.

آلودگی هوای تهران نامرئی شد!به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، ریه تهران به خس‌خس افتاده است، این بار اما نه به همان دلیل هر ساله. شاخص آلودگی هوا كه همواره از محل «ذرات معلق» افزایش پیدا می‌كرد حالا به‌واسطه آلاینده گازی، از حالت سالم به وضعیت نامطلوب، تغییر كرده است و متهم تازه آلودگی هوای تهران نامش «ازن» است. خطرناكی این آلودگی از این جهت بیشتر است كه دیده نمی‌شود و شهروندان تنها با مراجعه به سامانه‌های اعلام شاخص كیفیت هوا متوجه میزان آلودگی هوای تهران می‌شوند.

 


بیشتربخوانید: چند نکته برای خرید دستگاه تصفیه هوا


آن‌طور كه از حرف‌های انوشیروان محسنی‌بندپی، استاندار تهران هم می‌توان متوجه شد این یك آلاینده ثانویه است به این مفهوم كه متناسب با شدت نور خورشید (افزایش دما) و اثر آن بر تركیب شیمیایی گازهای خروجی و بخار بنزین، غلظت آن در هوا بالا می‌رود و البته كه تهدیدی جدی برای ریه پایتخت‌نشینان محسوب می‌شود. آلودگی هوای تهران موضوع تازه‌ای نیست و فصل هم نمی‌شناسد؛ گرمای تابستان حالا چند سالی است ازن را در اعماق ریه‌های تهرانی‌ها می‌نشاند و زمستان‌ها وارونگی هوا، ذرات معلق را به زندگی‌شان می‌آورد، همین چند سال پیش هم اعلام شد تنها در یك سال 5000 تهرانی براثر آلودگی هوا كشته شده‌اند اما جالب این‌كه هنوز معضل آلودگی هوا با همه تبعات وحشتناكش آن‌طور كه باید به‌عنوان یك مطالبه از سوی شهروندان تهرانی مطرح نمی‌شود، تنها چند روزی در سرخط خبرها می‌نشیند و خیلی زود فراموش می‌شود.

با نگاهی به جدول شاخص كیفیت هوا در شش روز گذشته می‌توان متوجه شد چهار روز از این زمان، هوای تهران برای گروه‌های حساس ناسالم بوده است. به این مفهوم كه شاخص كیفیت هوا در چهار روز از شش روز گذشته بالای صد بوده است. دو روزی هم كه هوا سالم بوده شاخص كیفیت به ترتیب 95 و 97 بوده است. این در حالی است كه باید توجه كنیم با این كه هوای تهران آبی و تمیز به نظر می‌رسد اما شاخص ازن در پایتخت از ۱۳۰ گذشته است. در نظر داشته باشیم ازن با غلظت بالاتر از صد، خطراتی جدی متوجه دستگاه تنفس می‌كند. ازن با غلظت بالاتر از صد، اثر بسیار مخربی بر مخاط و اندام‌های تنفسی موجودات زنده دارد و موجب حمله آسم و كاهش عملكرد ریه می‌شود. حدود

۴۰ درصد ازن در بینی و حنجره جذب می‌شود ولی ۶۰ درصد آن به عمق ریه می‌رسد. آن‌طور كه یوسف رشیدی، استاد دانشگاه به جام‌جم می‌گوید بالا رفتن میزان این آلاینده در مرحله اول بافت چشم و ریه را از بین می‌برد و زمینه را برای حمله میكروب‌ها و ویروس‌ها فراهم می‌كند.

اندازه‌گیری دقیق

از ۱۰۹‌روز سپری شده امسال تاکنون ۱۶‌روز آلوده به لحاظ آلاینده ازن در تهران سپری شده که در این بین یک روز شاخص از ۱۵۰ واحد هم فراتر رفته و با رسیدن به ۱۶۰ واحد، هوای تهران برای عموم مردم آلوده شده است. این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته تعداد روز‌های ناسالم برای گروه‌های حساس از بابت ازن فقط هفت روز بوده و وضعیت قرمز با شاخص بالای ۱۵۰ واحد نیز اصلاً ثبت نشده است. جالب این‌که آن‌طور که از جداول مندرج در سایت شرکت کنترل کیفیت هوای تهران می‌توان متوجه شد تا پیش از این سال ۸۸ با ۱۷ روز آلودگی از بابت ازن، رکورد آلوده‌ترین سال از ناحیه این آلاینده را به خود اختصاص داده بود. پس از آن در بسیاری از سال‌ها تا قبل از سال ۹۷ تعداد روز‌های آلوده با ازن یک رقمی و حتی در سال ۹۵ فقط یک روز بوده است.

با نگاهی به جدول روز‌های آلوده تهران در خرداد سال‌های گذشته متوجه نکته جالب توجهی می‌شویم و آن هم این‌که در فاصله سال‌های ۱۳۹۴ تا خرداد ۹۷ میزان روز‌های آلوده به ازن پایتخت سیر معمولی داشته است، اما تابستان ۹۷ شاهد جهش یکباره آلودگی هوای تهران هستیم، این جهش در خرداد امسال هم ادامه دارد به صورتی که نسبت به سال گذشته هم چند برابر شده است. حالا سوال اینجاست که چرا میزان آلودگی به ازن پایتخت در دو سال گذشته به شکل وحشتناکی افزایش داشته است؟ شینا انصاری، مدیرکل دفتر پایش فراگیر محیط زیست تهران پاسخ جالبی برای این سوال دارد. او به جام‌جم می‌گوید: این افزایش به مفهوم بالا رفتن آلاینده ازن در تهران نیست بلکه به این دلیل است که در چند سال گذشته آنالیزور‌های سنجش ازن ما بیشتر شده و به تبع آن دقت اندازه‌گیری ما در این حوزه افزایش داشته است.

در بین حرف‌های یوسف رشیدی هم می‌توان این نکته را دید. او در بخشی از حرف‌هایش به جام‌جم می‌گوید: مهم‌ترین بحث مطرح این است که ازن به خودی خود مضر است، اما نماینده یکسری آلاینده‌های دیگری هم است که ما آن‌ها را اندازه گیری نمی‌کنیم. به این مفهوم که بالا رفتن سطح ازن می‌تواند هشداردهنده وجود آلاینده‌های دیگری باشد که آن‌ها اندازه گیری نمی‌شوند. این در حالی است که بدانیم پیش از این سال‌ها که کیفیت سوخت نامناسبی داشتیم و آنالیزور‌های اندازه‌گیری ازن دقیق نبودند احتمالا روز‌های آلوده به ازن تهران هم بیشتر بوده است و هم شاخص بالاتری داشته در حالی که این نکته از چشم شهروندان دور مانده است و حتی در جداول اندازه‌گیری هم قید نشده است. چرا که اندازه‌گیری نشده است که قید بشود!

منشأ آلودگی

حالا و با رسانه‌ای شدن افزایش شاخص ازن در تهران و خطرناک شدنش برای گروه‌های حساس می‌توان اظهارنظر‌های مختلفی در رابطه با منشأ این آلاینده به دست آورد. از دستگاه‌های تهویه هوا و چاپگر‌های خانگی و اداری بگیرید تا خودرو‌های فرسوده. هرچند از چاپگر و دستگاه‌های فتوکپی به‌عنوان منشأ مستقیم تولید ازن یاد می‌شود، اما آن‌طور که مدیرکل دفتر پایش فراگیر محیط‌زیست می‌گوید این موارد اندک و مربوط به فضا‌های بسته است، اما آنچه خطرناک جلوه می‌کند و لازم است مردم نسبت به آن هشیار باشند میزان آلاینده ازن در فضای باز است. یوسف رشیدی می‌گوید منشأ این آلاینده هیدروکربن نسوخته و ناکس ناشی از خودروهاست که به‌صورت پیشران در اتمسفر ازن را تولید می‌کنند.

همین نکته را که پیگیری کنیم می‌رسیم به متهم ردیف اول تولید این آلاینده در تهران یعنی موتورسیکلت‌های کاربراتوری و خودرو‌ها و اتوبوس‌های فرسوده در تهران. جالب این که بدانیم هنوز یک میلیون و ۷۰۰ هزار موتورسیکلت کاربراتوری و فرسوده در تهران تردد می‌کنند.

به این فهرست اضافه کنید آنچه را شینا انصاری به آن اشاره دارد. او می‌گوید حتی جایگاه‌های سوخت هم می‌تواند به عنوان منشا قابل توجهی از تولید این آلاینده باشد. او به طرحی اشاره می‌کند که قرار بوده است از سوی وزارت نفت اجرا شود و هرچند این اتفاق در بسیاری از جایگاه‌ها افتاده است، اما هنوز هم جایگاه‌هایی هستند که طرح «کهاب» در آن اجرایی نشده است. آن‌طور که شینا انصاری می‌گوید «کهاب» سرنام عبارت کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخار بنزین است و هدف اصلی این طرح کاهش از دست رفتن بخار بنزین در مراحل مختلف سوختگیری است که می‌تواند به‌عنوان منشا قابل توجهی در تولید آلاینده ازن محسوب شود.

منبع: روزنامه جام جم

انتهای پیام/

برچسب ها: آب و هوا ، آلودگی هوا
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.