به گزارش خبرنگار گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، معاون اسبق شورای عالی امنیت ملی و یک عضو هیئت علمی دانشگاه امشب ۱۵ تیر ماه با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری به بررسی آغاز گام دوم کاهش تعهدات برجامي از چند ساعت دیگر پرداختند .
علی باقری معاون اسبق شورای عالی امنیت ملی با اشاره به این که روسیه و چین در بحث هستهای مقابل ما نبودند گفت: اروپا و آمریکا طرف های تحریم ما بودند به طوری که تنها هدف برجام رفع تحریمها بود و تثبیت حقوق و فعالیتهای هستهای جزو و مفروضات موضوع به حساب میآید.
وی با اشاره به اینکه ایران از ابتدای برجام همه تعهدات را انجام داد گفت: طرف مقابل از همان ابتدای اجرایی شدن برجام به فاصله کمتر از ۴۸ ساعت چند شرکت و فرد ایرانی را تحریم کرد که مصداق نقض برجام بود.
معاون اسبق شورای عالی امنیت ملی با اشاره به تفاوت اقدام و رویکرد اظهار داشت: اقدام فرع بر رویکرد است ، در حادثه منا ۵۰۰ زائر ایرانی به شهادت رسیدند،در این راستا دولت اقداماتی را انجام داد ولی این اقدامات منجر به این مسئله نشد که سعودیها مانند دولت مسئول با موضوع برخورد کنند لذا مقام معظم رهبری فرمودند که سعودی ها باید در چهارچوب حرکت کنند لذا رویکرد اصل و اقدام فرع است.
وی با اشاره به اینکه آمریکا از برجام خارج نشده بلکه خود را از ذیل تعهدات برجام خارج کرده و ادامه داد: عملاً آمریکا از برجام خارج نشده بلکه خود را از زیر بار مسئولیتهای برجام خارج کرده است .
باقری با اشاره به اینکه اروپا پس از خروج آمریکا تمام تحریمهای ضد ایرانی را اجرا کرد گفت: اروپاي امروز دچار ضعف شده است به طوری که قدرتهای اصلی اروپایی با مشکل اساسی در داخل خود روبهرو هستند.
جمشیدی عضو هیئت علمی دانشگاه در ادامه برنامه با اشاره به اینکه آمریکا فشار تعرفهای را بر اروپا وارد کرده است ادامه داد: انگلیس تمایل بیشتری به همراهی با آمریکا دارد لذا انگلیس با جدا شدن از اتحادیه اروپا نیازمند شریک ایمن و قدرتمندی برای خود است.
وی با اشاره به اینکه استراتژی اروپا در رابطه با ایران خریدن زمان است افزود: آنها میخواهند زمان را از ایران بخرند تا ایران در برجام بماند تا بتوانند فشار بیشتری را بر ما وارد کنند در عمل اروپا با آمریکا برنامه تکمیلی را انجام میدهد لذا مشکلی که اروپا و آمریکا دارد در این است که چرا آمریکا از برجام خارج شده است، به طوری که اروپا یی بارها بیانیه دادند که سیاست موشکی و منطقهای آنها همانند سیاستی است که آمریکا در پیش گرفته است.
باقری با اشاره به اینکه کشورهای غیر متعهد همچون روسیه و چین قائل به این موضوع هستند که آمریکا برجام را نقض کرده است گفت: طرف مقابل دعوایی را علیه ما مطرح کرده اند و میگویند ما عدم پایبندی نسبت به برنامه داشته ایم که مقبول آنها نیست.
وی با اشاره به اینکه اروپا در مورد اقدامی که میخواهیم انجام دهیم ما را تهدید میکند به طوری که میگویند عدم پایبندی اساسی را نسبت به برجام انجام دادهایم گفت: ما امکانی را در اختیار داریم که اگر از آن به خوبی استفاده کنیم راه برای آنها بسته میشود.
وی با اشاره به بند ۳۶برجام گفت: آمریکا مطابق بند ۲۹ اقدام به نقض برجام کرده است به طوری که جلوی تجارت عادی ایران را گرفته است.
جمشیدی با اشاره به بازتاب گام اول کاهش تعهدات برجامی، بیان کرد: یکی از کلید واژه هادر برجام رفع تحریمها بوده و اگر ابتکار عمل مناسب و رویکرد تهاجمی در امور بین الملل نداشته باشیم آنها آنها انتظار دارند رویکرد انفعالی ایران در حوزه اقتصادی ادامه پیدا کند؛ ازسویی رویکرد ترامپ این است ایران با اجرای کاهش تعهدات برجامی میخواهد مذاکره کند واین درحالی است سیاست راهبردی جمهوری اسلامی عدم مذاکره با این دولت است.
عضو هئیت علمی دانشگاه با بیان اینکه آمریکاییها به دنبال مذاکره صریح و گسترده هستند، افزود:برخیها مطرح میکنند چرا نباید با آمریکا مذاکره کرد؟ تجربه مذاکره آمریکا با دیگر کشورها و عدم تعهد به برجام به خوبی ثابت کرده آمریکاییها در دوران مذاکرات تحریم را کنار نمیگذارند و آنها تحریم را به عنوان ابزار ضمانت اجرای توافق بعدی نگه میدارند در حالی که در مذاکرات هدف رفع تحریمها است؛ ضمن اینکه منفعت راهبردی ایران در مذاکره نیست.
باقری تصریح کرد: ما باید با آزادگی کامل براساس نیازهایمان راه خود را در اجرای کاهش تعهدات برجامی خود انجام دهیم، مسیر ما مشخص است و استیفا حقوق و رسیدن به مطالبات حقوقی مردم هدف ما در اجرای کاهش تعهدات برجامی به شمار میرود.
معاون سابق شورای عالی امنیت ملی افزود:باید طبق فرمایشات مقام معظم رهبری هیچ گونه تزلزل در استیفای حقوق مان دیده نشود؛ ما در حال حاضر به یک بازدارندگی فعال و عملیاتی رسیدیم.
جمشیدی با بیان اینکه آمریکا به نقطه حداکثر فشار رسیده است، یادآورشد:اوج تحریمهای کشور آمریکا تحریم نفتی است؛ در دوران اوباما نیز همه طراحیهای دیپلماتیک این بود که تحریم نفتی را علیه ایران اعمال کند؛ در حال حاضر آمریکاییها تحریم حداکثری خود را تحریم نفت و به صفر رساندن صادرات نفت ایران میدانند و کلید دعوای حقوقی ما همین تحریمهایی نفتی است.
وی افزود:تحریمهایی که آمریکا بعد از تحریم نفتی اعمال کرد؛ همه مکمل تحریم نفتی بودند، لذا آمریکاییها به لحاظ اقدام تحریمی حداکثر توان خود را انجام دادند.
باقری خاطر نشان کرد:آمریکاییها به دنبال حفظ استمرار فشار وتحریمها هستند و اروپا آمریکا را در این معادله کمک میکند؛ این درحالی است ایران در صدد آن است این معادله را بر هم بزند.
انتهای پیام/