به گزارش گروه بینالملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از خبرگزاری رویترز، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو اعلام کرد مذاکرات با روسیه بر سر حفظ پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد، آی ان اف، به پیشرفت قابل توجهی دست نیافته است.
دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی پس از نشست شورای روسیه-ناتو که پشت درهای بسته برگزار شد، در جمع خبرنگاران گفت: هیچ نشانهای از پیشرفت (در مذاکرات) مشاهده نشد.
استولتنبرگ تاکید کرد: روز به روز شانس حل و فصل این مسئله کاهش مییابد. با این حال ناتو از تلاش برای متقاعد کردن مسکو به تخریب موشکهای کروز زمین به هوای مدل اس اس جی-۸، که گفته میشود ناقض این پیمان در بخش موشکهای مستقر در زمین با برد ۵۰۰ تا ۵۵۰۰ کیلومتر است، دست برنمی دارد.
به گزارش رویترز، آمریکا قصد دارد دوم اوت از این پیمان خارج شود و به دنبال توسعه کلاهکهای خود به عنوان ابزار بازدارندگی در مقابل مسکو است. روسیه میگوید این کشور به پیمان موشکی ۱۹۸۷ که در دروان جنگ سرد به امضای رونالد ریگان، رئیس جمهور اسبق آمریکا و میخائیل گورباچف، رهبر اتحاد جماهیر شوروی سابق رسید، کاملا پایبند بوده است. براساس این پیمان زرادخانههای موشکی میانبرد این دو قدرت هستهای دنیا باید از بین میرفت.
کارشناسان و مقامات غربی بر این باورند که نابودی پیمان موشکی ۱۹۸۷ تازهترین مورد در فهرست روبه رشد تنشهای میان غرب و شرق است و موجبات نگرانیهای عمیقی را فراهم آورده، زیرا راکتهای میان برد به روسیه این امکان را میدهد تا در کوتاهترین زمان حملهای را به اروپا شکل دهد.
شایان ذکر است، اوایل سال میلادی جاری آمریکا اعلام کرد این کشور تعهدات خود تحت پیمان موشکی ۱۹۸۷ را به مدت شش ماه به حالت تعلیق درمیآورد. در دوم فوریه امسال نیز رئیس جمهور روسیه اعلام کرد مسکو در واکنش به اقدام واشنگتن تعهدات خود تحت این پیمان را معلق میکند.
پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد در سال ۱۹۸۷ میان آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی سابق منعقد شد و یکی از اقدامات اساسی در جهت تنشزدایی دوران جنگ سرد بود. پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد هر دو کشور را ملزم به از بین بردن موشکهای کروز و بالستیک زمینی با بُرد حدود ۳۰۰ تا ۳۴۰۰ مایل میکرد. مسکو و واشنگتن بارها یکدیگر را به نقض این پیمان موشکی متهم کردهاند.
انتهای پیام/