به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، زمانی که نام قاچاق به زبان میآید همگی یاد انسانهای خطرناک، اسلحه و ساکهای پر پول میافتیم. در حالی که در نزدیکی ما قاچاقهایی صورت میگیرد که شاید باورش برای ما سخت باشد. قاچاق کتاب از جمله آن قاچاقهاست که در اطراف خود میبینیم، ولی فکر نمیکنیم که این کار قاچاق است. اطراف خیابان انقلاب مملو از کتابفروشیها و انبارهایی است که خوراک بازار نشر را تامین میکنkد. با گران شدن کاغذ و کتاب افرادی از این بازار سوء استفاده کرده و به قولی از آب گل آلود ماهی میگیرند.
از جمله فعالیتهای این افراد این است که کتابهای پرفروش ناشران و نویسندگان را کپی و با کیفیتی پایین و قیمتی ارزان عرضه میکنند. این کتابها در بساط دستفروشان خیابان انقلاب و مترو قابل رویت است. برخی معتقدند کنترل و جمع آوری این دستفروشان و کتابهای بی کیفیت کار سادهای نیست؛ زیرا در پشت پرده، افراد یا بهتر بگوییم مافیایی از آنها حمایت میکنند که یافتن شبکههای آنها دشوارتر است. با این حال عوامل مختلفی در قاچاق کتاب موثر است که میتوان به این موارد اشاره کرد:
هر یک از این عوامل سبب گسترش قاچاق کتاب میشود. علاوه بر اینها عوامل دیگری نیز وجود دارد که عوامل بالا را تشدید میکند. از جمله این عوامل میتوان به کمبود برخی کتب، همکاری کتاب فروشان با مافیای کتاب، بی انگیزگی ناشران برای شکایت و عدم توجه ناشران به حقوق نویسندگان اشاره کرد.
اشخاصی که به قاچاق و توزیع کتابهای غیر قانونی روی میآورند، بازار نشر را میشناسند و با توجه به نیاز بازار پیش میروند. آنها آماری از کتابهای پر فروش بازار را در دست دارند و همان کتابها را بیش از سایر کتب چاپ میکنند. از طرفی قیمت پایین این کتابها در برابر کتابهای نسخه قانونی آن سبب جذب بیشتر مخاطب شده است و همین موضوع بازار رقابت را در میان ناشران کمرنگتر کرده و به سبب آن ناشران انگیزه کمتری برای چاپ مجدد یا تولید کتب با محتوا پیدا میکنند. همین مسئله باعث بیکاری یک مجموعه تولید و نشر کتاب خواهد شد.
دیگر ضربه مسئله قاچاق کتاب به بازار نشر، تهیه خوراک بی کیفیت برای مخاطبان است. ازدیاد کتابهای بی محتوا و بی کیفیت در میان مخاطبان سبب میشود تا اطلاعات درست و مناسبی به دست مخاطب کتاب نرسد و حتی شاید محتوای نامناسب این کتابها اطلاعاتی نادرست در اختیار او قرار دهد.
شاید فکر کنیم که نویسندگان از پیامدهای کتابهای غیر قانونی در امان هستند، اما اینگونه نیست. زیرا زمانی که بازار نشر مملو از کتب بی کیفیت و بی محتوا و غیر قانونی شود، نویسنده نیز انگیزهای برای چاپ کتاب خود ندارد و به همین سبب آثار نویسندگان کمتر و در نتیجه باز هم خوراک ذهنی مناسب کم میشود.
خوشبختانه این روزها جمع کثیری از مردم از موضوع قاچاق کتاب و چاپ غیر قانونی آن مطلع شده و تاحدی به مبارزه با آن میپردازند. ناشران و نویسندگان نیز راهکارهای خوبی برای مقابله با این موضوع ارائه کرده اند. بهتر است در شرایطی که سرانه مطالعه کتاب در کشور پایین آمده و افراد سودجو نیز از وضعیت نامناسب بازار نشر استفاده میکنند، مدیران فرهنگی بیش از گذشته به فکر این بازار پر اهمیت باشند، زیرا میدانیم که این بازار خوراک ذهن جامعه را تهیه میکند و باید اهتمام ویژهای برای بهبود آن داشت.
انتهای پیام/