در پی انتشار اخباری مبنی بر انجام اولین تراکش در قالب اینستکس، نظرات کارشناسان و کاربران فضای مجازی درباره اینستکس را از نظر میگذرانید.
به گزارش خبرنگار حوزه اخبار داغ گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، با نزدیک شدن به پایان مهلت شصت روزه ایران به طرفهای اروپایی برای اجرای تعهدات خود در برجام و برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام، خبرهایی مبنی بر انجام اولین تراکنش در چارچوب اینستکس در رسانههای خبری منتشر شد و واکنشهای زیادی از سوی کارشناسان و کاربران فضای مجازی به دنبال داشت.
عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان نیز در این خصوص اعلام کرد: «جلسه مثبت و سازنده بود اما هنوز تا خواستههای ایران فاصله قابل توجهی وجود دارد و تا دستاوردهای ملموسی که ایران انتظار دارد فاصله داریم. اینستکس عملیاتی شده و چند مورد کاری هم از طریق این کانال در حال اجرا شدن است.»
بیشتر بخوانید: بیانیه نشست کمیسیون مشترک برجام با تمرکز بر اجرایی شدن اینستکس
با توجه انتشار خبر شروع معاملات تجاری ایران و اروپا در قالب اینستکس، کارشناسان و کاربران فضای مجازی واکنشهایی نسبت به این موضوع نشان دادند و جزئیات منتشرشده از تراکش مالی انجام گرفته را دارای اشکالات فنی و حقوقی بسیار دانستند و تأکید کردند که اگر هم اروپا اینستکس را به طور کامل اجرا کند، این موضوع آنچنان قابل توجه نیست و نباید برای آن خوشحالی و توقعات خود از اروپا را به اینستکس محدود کنیم.
در واقع، به گفته آنها، اینستکس در اصل یک سامانه تهاتری بین دو شرکت حاضر در ایران و اروپا است و هیچ گونه تراکنش بانکی در آن وجود ندارد. لذا تراکنش مالی مطرح شده، اصولاً یک واقعه نمادین بیش نیست و هنوز اتفاق ویژهای در راستای تغییر سیاستهای اروپا در روابط تجاری با ایران رخ نداده است. در واقع طرف اروپایی به دنبال آن است که بدون نقض تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه ملت ایران اینستکس را با سرمایهای محدود و تنها برای کالاهایی از قبیل غذا و دارو راهاندازی کند.
در ادامه تحلیل چند تن از کارشناسان و فعالان فضای مجازی در خصوص اینستکس را مشاهده میکنید.
مجید شاکری پژوهشگر در زمينه ماليه حكمرانى در صفحه توییتر خود نوشت:
حتی اگر اینستکس بطور کامل اجرایی شود،اگر ایران تهدید خود را در ۱۸ تیر عملی نکند برجام را( دستکم در بعد اقتصادی) باید تمام شده دانست.
مگر نه این که اروپایی ها تکرار می کنند ایران باید دو سال صبر کند تا دوره ترامپ تمام شود؟ می توانند خط اعتباری ۴۰ میلیارد یورویی دو ساله قابل بازپرداخت با نفت تحویلی اسکله T بدهند، تا پس از رفتن فرضی ترامپ و رفع فرضی تحریم های نفتی تحت بیمه و کشتی اروپایی آن را تحویل بگیرند.
برغم تصور عام،سقف توان اروپا برای کار با ایران در شرایط تحریم آمریکا بسیار فراتر از اینستکس است. راه حلهای متعدد اجرایی تحریم ناپذیر یا با هزینه تحریمی بالا برای آمریکا در دو سال گذشته مطرح شده است از جمله کار با شرکتهای دولتی ملی اروپایی و کار با شعب شرکتهای اروپایی در چین.
اروپایی ها دلیلی نمی بینند بیش از اینستکس کاری برای ایران بکنند. اگر التیماتوم هسته ای ایران نبود در حد همین اینستکس ناقص الخلقه هم کاری نمی کردند. توقف اجرای التیماتوم هسته ای به امید اجرای اینستکس یک خطای راهبردی است.
مهدی محمدی کارشناس مسائل امنیتی و تحلیلگر مسائل سیاسی در صفحه توییتری خود نوشت:
اینستکس فقط به ۴ شرط به درد می خورد والا کلاهبرداری است بزرگ تر از برجام:
۱- بتوان با آن کالای تحریمی خرید
۲- اروپا از ایران نفت بخرد
۳- مشروط به FATF نشود
۴- علاوه بر تسویه عملیات پرداخت هم انجام بدهد.
نشانههای نگران کننده ای از آسان گیری در مقابل اروپا و زمینه چینی برای تمدید مهلت دوماهه دیده می شود.مطلقا نباید سخت باشد فهم اینکه که اگر اروپا تحرکی دارد به خاطر تهدیدبه کاهش تعهدات برجامی است. اروپا و حتی امریکا، به شدت به برجام نیازمندند و باید امتیازهای بسیار بزرگتر بدهند.
پوریا آسترکی فعال رسانهای که سابقه همکاری با شبکه بیبیسی فارسی به عنوان کارشناس مسائل سیاسی را دارد، در صفحه توییتر خود نوشت:
رونمایی از جعبهی کادوپیچی شده اما خالی اینستکس نباید موجب کوتاه آمدن ایران از اولتیماتوم شصت روزه شود. هروقت جعبهای پر عرضه شود تدابیر ایران برگشتپذیرند.
نقد جدی ما به #اینستکس برای این است که اینستکس با اطلاعاتی که تاکنون منتشر شده درواقع هیچی نیست. حتی نفت در برابر غذا نیست چون نفتی به فروش نمیرسد. این یک نقد جناحی نیست هرکس کمی به ماجرا فکر کند همنظر است حتی رییس بانک مرکزی یا نماینده اصلاحطلب
برای اینستکس یک را عملی متصور است اروپا تعهد خرید مقدار زیادی نفت در هنگام رفع تحریمها بسپارد، مبلغ این خرید را بصورت اعتبار برای واردات در اختیار ایران قرار دهد.به این صورت هم کانال خرید راه میافتد و هم ما چند صد میلیون بشکه نفت پیشفروش کردهایم و تحریم بیگزند دور میخورد.
رییس بانک مرکزی بر اطلاعات فوق صحه گذاشت. راه عملی شدن اینستکس یا خرید نفت است که آنها گفتهاند امکانش نیست یا راهاندازی خط اعتباری.
شبی که جزئیات اینستکس اعلام شد متن زیر را نوشتم. هنوز هم اطلاعات ما چندان بیشتر نیست. مراقب تیترهای الکی خوشبینانه باشید
اینستکس کانال «مالی، بانکی یا پولی» نیست. با اینستکس پول حواله یا جابجا نمیشود. اینستکس تنها یک کانال اعتباری برای تبادل کالاهای ضروری است. نفت را شامل نمیشود.
امین اسدی یکی از فعالان فضای مجازی در توییتر نوشت:
پذیرش برجام را حلاّل همه مشکلات کشور و رافع همه تحریمها میدانستند و منتقدان را جنگ طلب معرفی میکردند. گذر زمان نشان داد حق با منتقدان بود. امروز اینستکس را حلاّل میدانند و سوال اینجاست آیا همه مشکلات معیشتی حل میشود یا خیر؟
۶ سال عالم و آدم گفتند با دشمن مذاکره نکن، سودی برای کشور نداره، رفتید مذاکره کردید و به برجام رسیدید و چرخ اقتصاد خوابید.
حالا به جای اینکه تکیه بر رونق_تولید کنید باز هم دنبال مذاکرات بدون سود و پُر زیان هستید.
اگر اروپا وارد خرید نفت از ایران نشود، #اینستکس هیچ سودی برای ایران نخواهد داشت. در ضمن پس از طی یک دوره زمانی میان مدت شاهد وابستگی شدید به واردات خواهیم بود و از طرفی #رونق_تولید آسیب جدی میبیند.
آقای دولت یه وقت مثل برجام کلاه سرت نره! عملاً اینستکس هیچ کاری علیه تحریم های آمریکا انجام نمیده بلکه طبق گفته سفیر آلمان در ایران ، اینستکس تحریم های آمریکا را به رسمیت میشناسه! نگرانیم...
نصفِ این انرژی که این دولت روی مذاکره با غرب میذاره اگر برای ایجاد ۹۵۵هزار شغل میذاشت الان این همه بیکارِ تحصیل کرده نداشتیم.
مشغول سازی در جبهه خودی امری به شدت نادرسته. نباید حرکات با منشا نامعلوم، مسائل مهمی چون اینستکس، جنایت نجفی ، فساد اقتصادی در وزارت نفت و وعده های عمل نشده دولتی ها رو به کما ببره . هوشیار باشیم به جای پیگیری این مسائل مهم به جون یکدیگر نیافتیم.
مصطفی کواکبیان، دبیرکل حزب مردمسالاری و نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در توییتر نوشت:
تداوم برجام با اروپا نباید صرفاً در قالب اينستکس و آن هم کالاهای غيرتحريمی و فقط در محدوده تجارت با اروپا خلاصه شود! بلکه باید فروش نفت و انواع تراکنش بانکی را نيز شامل شود.
بیشتر بخوانید: اگر اروپا تحرکی دارد به دلیل تهدید به کاهش تعهدات برجامی است
انتهای پیام/
و اصولا" این محور اصلی خواست آمریکا و اروپا است !!! آنها میخواهند آنقدر معادلات پیچیده را افزایش دهند که علاوه بر اینکه ما در این تارها گرفتار بشویم در لایه بعدی آن روشهای متعدد وقت کشی را روی سر ما خراب کنند و....
لذا ایران بایستی قاطعانه به تصمیمات قبلی خود مبنی بر «کاهش تعهدات» در قالب مهلت در نظر گرفته شده عمل نماید!!!!
و حتی افزون بر آن سایر اقداماتیکه وجاهت حقوقی دارد را در دستور کار قرار دهد!!!!
چون تجربه نشان داده که هر چه نجابت مسئولین کشورمان بیشتر باشد ، آمریکا و اروپا بیشتر از گذشته به توطئه های خود ادامه میدهند!!!!
آقای دکتر روحانی رئیس جمهور محترم و آقای ظریف و آقای عراقچی و همچنین نمایندگان محترم مجلس خواهشا گول اینستکس اروپایی ها رو نخورید ، اینستکس اگر کامل اجرا بشه در حد صدقه هم نیست ، ما مردم ایران اونقدر بزرگ هستیم که به این اینستکس (حتی در حد صدقه هم نیست) راضی نمیشیم.
شما با قدرت مرحله دوم خروج از تعهدات هستهای رو اجرا کنید........
شما هر چقدر با قدرت جلوی این ...ها (اروپاییها) بایستید اینها عقب میشینند و مجبور میشن به تعهدات شون به طور کامل عمل کنند .........
اینها فقط زبان زور رو می فهمند زبان آدمیزاد رو نمی فهمن .
.. آقای روحانی باید محکم سر حرفش بمانه
نزدیک ۶ ساله که مردم رو با مشتی کلمات انگلیسی سر کار گذاشتن، تا میایم معنی و مفهوم یکی رو یاد بگیریم، یه کلمه دیگه جایگزین میشه و فراموش میکنیم تکلیف قبلی چی شد