ابراهیم حیدری، دبیر جام باشگاه های کتابخوانی در گفتوگو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص این رویداد فرهنگی گفت: جام باشگاههای کتابخوانی یک برنامه مردمی و ملی است که هم اکنون چهارمین دوره آن برگزار میشود. سال گذشته سومین جام باشگاههای کتابخوانی در ۱۷۴۶ شهر و روستای کشور برگزار شد که با استقبال خوب شهرها و روستاهای مختلف کشور از این جام مواجه بودیم. حدود ۱۴۰۰ روستا در سومین دوره جام باشگاههای کتابخوانی شرکت کردند و بقیه شرکت کنندگان از شهرهای مختلف در این دوره شرکت کرده بودند.
وی افزود: هدف از برگزاری جام باشگاههای کتابخوانی این است که مطالبه گری را از سیستمهای دولتی در زمینه کتاب وکتابخوانی در مردم ایجاد کنیم چرا که کتاب و کتابخوانی باید به عنوان یک مطالبه در بین مردم مطرح شود. برگزاری سه دوره جام باشگاههای کتابخوانی نشان داده که این جشنواره به عامل و انگیزهای برای مطالبه گری مردم در زمینه کتابخوانی تبدیل شده است. سال گذشته ۱۵ هزار باشگاه کتابخوانی با ۲۲۰ هزار عضو در کشور ایجاد شد که برخی از این باشگاهها در مناطق محروم و کمتر برخوردار تشکیل شده بود.
دبیر جام باشگاههای کتابخوانی با اشاره به سیاست دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه بهره مندی مناطق محروم و کمتربرخوردار از یارانه کتاب اظهار داشت: در فرآیند برگزاری جام باشگاههای کتابخوانی به ۳۰ تا ۴۰ استاد در حوزه ادبیات کودک و نوجوان در یک کارگاه ۱۶ ساعته و دو روزه در تهران آموزش دادیم. به استانهای مختلف کشور نامه ارسال کردیم تا در صورتی که تمایل دارند جام باشگاههای کتابخوانی در استان آنها برگزار شود به ما اعلام کنند.
وی بیان کرد:تاکنون تقریبا تمامی استانها آمادگی خود را برای شرکت در جام باشگاههای کتابخوانی اعلام کردند. با این حساب تعداد شهرها و روستاهای شرکت کننده در چهارمین دوره جام باشگاههای کتابخوانی به بیش از ۲ هزار شهر و روستا میرسد.
حیدری با اشاره به اینکه هنوز استانها شهرهایشان را که در جام باشگاههای کتابخوانی شرکت میکنند به ما اعلام نکردند، بیان کرد: هم اکنون برنامه آموزشی جام باشگاههای کتابخوانی در تهران تمام شده است اما در ۱۰ شهر و استان دیگر از جمله سیستان و بلوچستان، هرمزگان، اهواز در استان خوزستان و خراسان رضوی ادامه دارد. هم اکنون برنامه آموزشی ما در چهابهار برگزار میشود و هفته دیگر برنامه آموزشی ما در سبزوار اجرا خواهد شد؛ با توجه به شهری که در جام باشگاههای کتابخوانی شرکت کرده است به سه تا پنج مربی در زمینه کتابخوانی در همان شهر آموزش داده میشود و پس از اینکه آموزشها در هر شهر تمام شد آموزش در مراکز استانها ادامه مییابد.
وی با بیان اینکه در جام باشگاههای کتابخوانی به تسهیل گران هم آموزش داده میشود،گفت: تسهیل گران کسانی هستند که هم در زمینه ایجاد باشگاه کتابخوانی و هم اجرای برنامههای باشگاه فعالیت میکنند. معلمان، روحانیان، خانمهای خانه دار، کتابداران و تمام کسانی که به نحوی به کتابخوانی علاقه دارند میتوانند به عنوان تسهیل گر فعالیت کنند.
حیدری با بیان اینکه مربیان کودکان علاقهمند به کتابخوانی را شناسایی میکنند،گفت: این کودکان در مناطق مسکونی، پایگاههای بسیج، فامیل، کتابخانهها و مدارس شناسایی میشوند و اینگونه باشگاههای کتابخوانی را تشکیل میدهند که پس از تشکیل، باشگاه در سایت ما ثبت نام میکند؛ باشگاههای کتابخوانی پس ازاینکه یک نامه از اداره ارشاد شهرستان گرفتندهویت پیدا میکنند.
وی با اشاره به زمان بندی اجرای جام باشگاههای کتابخوانی بیان کرد:آموزش استانهای شرکت کننده در جام باشگاههای کتابخوانی تا ۳۱ تیرماه تمام میشود و پس از آن باشگاههای کتابخوانی تا اول شهریورماه تشکیل خواهند شد. مراسم اختتامیه جام باشگاههای کتابخوانی هم در اسفند ماه سال جاری برگزارمی شود.
دبیر جام باشگاههای کتابخوانی با اشاره به کمک وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نهاد کتابخانههای عمومی، کتابخانه ملی، دهیاریها و شهرداریهای کشور به باشگاههای کتابخوانی در زمینه انجام فعالیت هایشان تصریح کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به اعضای باشگاههای کتابخوانی ۵۰ درصد تخفیف تا سقف ۶۰ هزار تومان برای خرید از کتابفروشیهای عضو میدهد و لیستی از کتابهای کودک و نوجوان را که برگزیده جوایز ادبی هستند در دبیرخانه جام باشگاههای کتابخوانی تهیه کردیم؛ فهرست نویسی این کتابها انجام شده است و کتابها در چهار رده سنی تقسیم بندی شدند.
حیدری افزود: اعضای باشگاههای کتابخوانی پس ازخرید کتاب از کتابفروشیهای عضو این طرح با تخفیف ۵۰ درصد میتوانند در پایگاههای بسیج، مجتمعهای فرهنگی ومسکونی و کتابخانهها کتاب بخوانند، به نقد و بحث درباره یک کتاب با یکدیگر بپردازند. در زمینه نقد و انتخاب کتاب مشارکت داشته باشند که بدینوسیله گروهی خواندن را میآموزند و یاد میگیرند چند نفر با هم یک کتاب بخرند و در یک موضوع با هم کنار بیایند. پس از این کودکان در چهار بحث انتخاب بهترین نامه به نویسنده، بهترین فیلم موبایلی ۶۰ ثانیه ای، بهترین نویسنده کودک از نگاه کودکان و بهترین باشگاه کتابخوانی باهم رقابت میکنند. حاصل داوری در شهرستانها به دبیرخانه اصلی جام باشگاههای کتابخوانی در تهران ارسال میشود و برگزیدگان نهایی پس از چندین مرحله داوری در دبیرخانه اصلی مشخص خواهند شد.
انتهای پیام/