با توجه به اهمیت شنا در اسلام و خبر‌های ناگوار از غرق شدگی در سنین پایین، نیاز مبرم به آموزش شنا و یادگیری اقدامات اولیه درمانی در مواجهه با فرد غرق شده در سنین مختلف به خصوص دانش آموزان وجود دارد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، سید محمد صابری رییس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر مرکز حوادث دانشگاه علوم پزشکی کرمان چند روز قبل، خبری ناگوار از غرق شدگی چند نفر در استان کرمان داد و گفت: از ابتدای امسال تا (۲۵ خرداد)، ۸ مورد غرق شدگی در سطح استان کرمان به مرکز هدایت عملیات بحران دانشگاه علوم پزشکی (EOC) گزارش شده است.

وی با بیان اینکه رده سنی افراد غرق شده بین ۵ تا ۲۹ سال بوده است، افزود: بیشترین غرق شدگی در استخر‌های کشاورزی گزارش شده است.

همراهی ارگان‌ها برای آموزش شنا به دانش آموزان

شاید در ابتدا تعداد افراد غرق شده کم به نظر آید؛ اما، با توجه به نزدیک شدن فصل تابستان و حضور بیشتر خانواده‌ها در مکان‌های تفریحی یا کشاورزی، پرداختن به این امر ضروری به نظر می‌رسد؛ به خصوص بیان نکات ایمنی و عمل به آن ها، می‌تواند برای خانواده‌ها در مواقع خطر راهگشایی کند و نجات بخش جان افراد شود.

اما دو مطلب پایین بودن سن افراد و غرق شدگی در استخر‌های کشاورزی نکته‌های مهمی هستند که در اعلام خبر رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر مرکز حوادث دانشگاه علوم پزشکی کرمان به چشم می‌خورد.

از سازمان جهاد کشاورزی به عنوان متولی استخر‌های کشاورزی، درباره وضعیت این استخر‌ها که بیشترین آمار را در وقوع این حوادث در استان کرمان دارند، سوال کردیم.

همراهی ارگان‌ها برای آموزش شنا به دانش آموزان

 

خبرهای ناگوار از شیطنت های کودکانه در استخرهای کشاورزی 

عبدالکریمی مسئول روابط عمومی جهاد کشاورزی استان کرمان با بیان اینکه کشاورزان با توجه به کمبود آب در سال‌های اخیر اقدام به احداث استخر نموده اند، گفت: عمق این استخر‌ها به دبی آب و مالکیت افراد بستگی دارد.

وی با بیان اینکه برای ایجاد استخر‌های کشاورزی دو حالت وجود دارد، گفت: در استخر‌های خرده مالکان که از سوی جهاد کشاورزی ساخته می‌شود، تمام اصول از جمله: قرار دادن فنس (توری حصاری) برای جلوگیری از غرق شدن کودکان رعایت می‌شود.

وی افزود: در حالت دوم که خود کشاورزان استخر‌ها را می‌سازند، در برخی از موارد نادر، علی رغم توصیه جهاد کشاورزی برای قرار دادن فنس، این موضوع رعایت نمی‌شود.

عبدالکریمی با بیان اینکه رعایت اصول کشاورزی برای احداث استخر به مدیران شهرستان‌ها ابلاغ شده است، بیان داشت: در صورت رعایت نکردن اصول به کشاورزان اخطار داده می‌شود.

وی با بیان اینکه در گاهی موارد کودکان بر اثر بی احتیاطی فنس‌ها را کنار می‌زنند و وارد استخر می‌شوند، به خانواده‌ها توصیه کرد در این گونه مکان ها، توصیه‌های ایمنی را به کودکان تذکر دهند و از آن‌ها مراقب کنند.

همراهی ارگان‌ها برای آموزش شنا به دانش آموزان

اما، شیطنت‌های کودکان و نوجوانان، امری بدیهی است که نمی‌توان آن را نادیده گرفت و آن‌ها علی رغم توصیه خانواده‌ها در این فصل گرم در استخر‌های کشاورزی یا در آب‌های روان حضور پیدا می‌کنند و بعضا باعث خطر‌هایی برای خود می‌شوند که گاهی جان آن‌ها را نشانه می‌گیرد.

از طرفی با توجه به اهمیت ورزش شنا در اسلام و توصیه پیامبر اکرم (ص) به یاد دادن شنا به فرزندان، آموزش، امری مهم در این موضوع است؛ پس، چرا آموزش و پرورش به عنوان یکی از مهم‌ترین متولیان آموزش در کشور، شنا را به عنوان یکی از دروس دانش آموزان قرار نمی‌دهد تا با این امر، دانش آموزان محروم که گاهی خبر‌های غرق شدگی مربوط به آن هاست، نیز از این آموزش بهره بگیرند؟

طرح آموزش شنای دانش آموزان به کجا رسید؟

ماشاء الله میرزا حسینی معاون تربیت بدنی و ورزش اداره کل آموزش و پرورش استان کرمان با بیان اینکه سال‌های قبل، یعنی: سال‌های ۸۹ تا ۹۱ طرحی به نام سباح که برگرفته از شناست برای دانش آموزان پایه سوم ابتدایی برگزار و در مدت ۱۲ جلسه، آموزش‌های مقدماتی به این دانش آموزان ارائه می‌شد، گفت: اجرای این طرح برای شهرستان‌هایی که استخر نداشتند نیز با حضور دانش آموزان در شهر دیگر صورت می‌گرفت؛ اما، به علت نبود هزینه و استخر در برخی از شهرها، این طرح کمرنگ شد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر اجرای این طرح در برخی از مدارس غیرانتفاعی با دریافت هزینه کلاس‌ها از والدین برگزار می‌شود، بیان داشت: در صورتی که والدین و دانش آموزان در مدارس دولتی، متقاضی آموزش شنا به فرزندان باشند، هزینه از طرف والدین دریافت می‌شود یا اینکه در برخی از مدارس هزینه از جایی جز بودجه تأمین و آموزش‌های شنا به دانش آموزان ارائه می‌شود؛ ولی، اجرای این طرح اجباری نیست.

ماشاء الله میرزا حسینی با بیان اینکه اجرای این طرح به علت نبود استخر در برخی از شهرستان‌ها نیز انجام نمی‌شود، افزود: اداره آموزش و پرورش در حال ساخت استخر برای شهرستان‌های بردسیر، سیرجان، زرند، ریگان، نرماشیر، کوهبنان و منوجان است که غالبا دارای استخر نیستند.

وی با اشاره به برگزاری طرح دادرس (دانش آموز آماده در روز‌های سخت) برای دانش آموزان پایه هشتم که با همکاری جمعیت هلال احمر صورت گرفت، تصریح کرد: در این طرح با ارائه آموزش از سوی مربیان آموزش و پرورش و هلال احمر، دانش آموزان برای مواقع زلزله، آتش سوزی، سیل، تصادف و موارد حادثه آماده می‌شوند.

معاون تربیت بدنی و ورزش اداره کل آموزش و پرورش استان کرمان اجرای طرح دادرس را مفید ارزیابی کرد و نجات جان یک فرد در حال غرق شدن در رفسنجان را یکی از ثمرات آن عنوان کرد و گفت: درباره آموزش شنا به دانش آموزان نیز وضعیت به همین صورت است و اگر هزینه استخر از جایی پرداخت یا استخری در اختیار آموزش و پرورش قرار گیرد، این ارگان، آمادگی آموزش به دانش آموزان را در مدارس دارد.

وی بیان داشت: اگر ارگان هایی، مثل: ورزش و جوانان، استخر‌های خصوصی و هیئت شنا وارد عمل شوند، آموزش و پرورش نیز از لحاظ آموزش به دانش آموزان مشکلی ندارد.

ماشاءالله میرزاحسینی به دانش آموزان توصیه کرد با توجه به کلر نزدن آب استخر‌های کشاورزی، تأمین این آب از چاه و نداشتن امنیت لازم وارد آن‌ها نشوند، گفت: در صورتی که دانش آموزان، آموزش‌های اولیه مهارت را برای شنا گذرانده باشند، حداقل می‌توانند در مواقع خطر جان خود را نجات دهند.

همراهی ارگان‌ها برای آموزش شنا به دانش آموزان

فرهاد نژاد فصیحی رئیس گروه ورزش قهرمانی اداره کل ورزش و جوانان استان کرمان نیز با بیان اینکه هدف هر دو اداره کل آموزش و پرورش و ورزش و جوانان، ارتقای ورزش همگانی و قهرمانی است، گفت: برای اجرایی شدن دوباره طرح آموزش شنا در مدارس، بایستی مدیران کل آموزش و پرورش و ورزش و جوانان با برگزاری نشست‌هایی به تفاهم نامه مشخصی برسند.

وی با اشاره به کمیسیون ماده ۸۸ یا الحاقی ماده ۵ گفت: برطبق این ماده، اماکنی که متعلق به دولت است با قیمت کارشناسی دادگستری و طی مزایده، به بخش خصوصی، هیئت‌های ورزشی و افراد حقیقی به صورت یک ساله جاره داده می‌شود.

فرهاد نژاد فصیحی با اشاره به اینکه امکان واگذاری استخر‌های در قالب بخش خصوصی وجود دارد؛ اما، مشکل است، افزود: واگذاری استخرها، در قالب بخش دولتی راحت‌تر است و این مهم، با انجام تفاهم نامه بین دو اداره کل امکان پذیر است.

همراهی ارگان‌ها برای آموزش شنا به دانش آموزان

اما، در مواقعی که فردی دچار غرق شدگی می‌شود یا در معرض خطر غرق شدن است، چه باید کرد؟

سیدمحمد صابری رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر مرکز حوادث دانشگاه علوم پزشکی کرمان شنا نکردن در مکان‌های ناامن، استفاده از پوشش جلیقه نجات و حضور در مکان امن برای شنای کودکان، شنا نکردن در دریا، رودخانه و استخر بدون حضور غریق نجات، پرهیز از انجام حرکات و شوخی‌های خطرناک در هنگام شنا که باعث بر هم زدن تعادل افراد می‌شود، یادآوری خطرات شنا کردن در استخر‌های غیر استاندارد به دوستان و یادگیری اصول کمک‌های اولیه برای نجات غریق را از جمله نکاتی دانست که افراد باید در قبل و حین شنا رعایت کنند.

وی با بیان اینکه به دنبال غوطه ور شدن انسان در آب و کمبود تهویه و نهایتا کاهش شدید میزان اکسیژن و افزایش میزان اسید در بدن، فرد دچار ایست قلبی و مرگ می‌شود، افزود: هیچگاه فکر نکنید، کسی که زیر آب مانده؛ حتی، برای چند دقیقه حتما مرده است، بعضی از افراد؛ حتی، بعد از نیم ساعت که از زیر آب ماندنشان در آب سرد گذشته است، زنده مانده اند. این امر به این علت امکان پذیر است که در آب سرد، روند سوخت و ساز بدن کند شده و مغز می‌تواند با وجود فقدان اکسیژن برای مدت طولانی تری زنده بماند.

سیدمحمد صابری به مردم توصیه کرد در مواجهه با فرد غرق شده یا فردی که در معرض خطر غرق شدن است، تا قبل از رسیدن نیرو‌های اورژانس، کمک‌های اولیه زیر را به کار ببندند:
ـ ضمن حفظ خونسردی هر چه سریعتر درخواست کمک کنید و با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید.
ـ در صورت امکان با حفظ ایمنی خود، دست فردی که در معرض خطر غرق شدن است را بگیرید و اگر این امکان وجود ندارد، طناب یا چوبی درون آب بیندازید تا او را بیرون بکشید.
ـ اگر دوره غریق نجات دیده اید، می‌توانید برای نجات غریق وارد آب شوید؛ وگرنه، احتمال آسیب به شما بیشتر است.
ـ اگر نیاز است برای رسیدن به غریق شنا کنید، جلیقه نجات بپوشید و وارد آب شوید، غریق را از پشت بغل کرده و به او نزدیک شوید. سعی کنید او را آرام نمایید؛ زیرا، فرد در حال غرق شدن پریشان و آشفته است و ممکن است شما را هم به عمق آب کشیده و غرق کند.
ـ در فردی که به داخل آب‌های کم عمق شیرجه رفته و با سر به زمین برخورد کرده است، خطر قطع نخاع گردنی و فلج اندام‌ها وجود دارد. در مواجهه با چنین مواردی، هنگام جابجایی باید بسیار احتیاط نمود و سعی کنید تا کوچکترین حرکتی به سر و گردن وی وارد نشود.
ـ اگر تصور می‌کنید که ستون مهره وی آسیب دیده است، دستتان را زیر چانه وی قرار داده و صورت او را بالا بگیرید به گونه‌ای که سر، گردن و بدن در یک راستا قرار گیرد.
ـ بهترین راه برای نجات غریق، قرار دادن وی بر روی یک تخته شناور است.
ـ زمانی که غریق را از آب بیرون کشیدید، سر و گردن او را حمایت کرده و بی حرکت نگاه دارید؛ زیرا، احتمال آسیب به سر و گردن وی بسیار زیاد است.
ـ اگر گل ولای در دهان و راه هوایی وی وجود دارد، آن را تخلیه کنید.
ـ به او تنفس دهان به دهان دهید.
ـ برای تخلیه ریه‌ها از آب، وقت صرف نکنید و به شکم و پهلو‌ها فشار وارد نکنید و در صورت امکان او را بی حرکت نگه دارید.
ـ در صورتی که مصدوم استفراغ کرد؛ اگر، ترومای گردن و ستون فقرات نیست، فورا او را به پهلو، وضعیت بهبودی (ریکاوری) برگردانده تا مواد برگشت پذیر وارد ریه‌ها نشود.
ـ یادمان باشد آب سرد می‌تواند منجر به افت دمای بدن بیمار شود؛ بنابراین، لباس‌های سرد و خیس را خارج کنید و مصدوم را با پتو بپوشانید و او را گرم نگه دارید.

همراهی ارگان‌ها برای آموزش شنا به دانش آموزان

وی با بیان اینکه باید شرایط انتقال فوری غریق به بیمارستان مهیا شود، بیان داشت: نکته بسیار مهم، برای کلیه افراد غرق شده پس از نجات و اقدامات اولیه این است که حتی؛ اگر، فرد کاملا هوشیارست، باید به سرعت به بیمارستان منتقل شود؛ چرا، آب جذب شده می‌تواند عوارض خطرناک و کشنده‌ای برای فرد داشته باشد.

گرچه همکاری و همیاری ارگان‌های مسئول برای به حداقل رساندن تلفات جانی در حوزه غرق شدگی یکی از اصول اساسی است؛ اما، هم اکنون مهم‌تر از همه این ها، احتیاط و هوشیاری خانواده هاو به کارگیری اصول و نکات ایمنی از طرف آن هاست که می‌تواند نجات بخش جان فرزندان شود.

گزارش از معصومه یحیی زاده
انتهای پیام/ی

 

برچسب ها: حوادث ، اورژانس
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.