وی در این جلسه با تأکید بر لزوم تحول در نظام آموزشی و پژوهشی کشاورزی، گفت: در یک نظام مدیریتی، سختترین نقطه را باید برای تحول انتخاب کرد چرا که اگر این تحول صورت گیرد، به تبع آن مراحل آسانتر نیز متحول خواهد شد. درواقع باید نقطه آسیبپذیر مجموعه را برای تحول انتخاب کرد. از این رو ما رشته کشاورزی را در نظام آموزشی به عنوان نقطه تحول در نظر گرفتهایم.
طهرانچی با بیان اینکه کشاورزی مملو از فرصتها و تهدیدهاست، اظهار کرد: این موضوع که جامعه نسبت به رشتههای کشاورزی اقبال نشان نمیدهد، یک تهدید به حساب میآید و در مقابل، بازار غذا و محصولات کشاورزی در کشور، فرصت بزرگ این حوزه است. از آنجا که کار یک مدیر تبدیل تهدید به فرصت است، دانشگاه آزاد اسلامی به این حوزه وارد شده تا تهدیدهای حوزه کشاورزی را به فرصت تبدیل کند.
رئیس دانشگاه آزاد ضمن آسیبشناسی دلیل عدم اقبال به رشتههای کشاورزی در کشور، گفت: یکی از این دلایل، نداشتن انطباق فعالیتهای اساتید این حوزه با فعالیتهای فرصتآفرین است و موضوع دیگر این است که نظام آموزشی و پژوهشی ما فرصتآفرین نیست. همچنین استارتآپهای زیادی در این حوزه فعالیت نمیکنند که نشان میدهد فناوری در حوزه کشاورزی در بستر تهدید عمل میکند.
وی با تأکید بر اینکه در حوزه کشاورزی به یک انقلاب، تحول و صیروریت درونی صددرصدی در رفتار، آموزش، پژوهش و فناوری نیاز داریم، تصریح کرد: اگر این رویه اصلاح نشود و این انقلاب صورت نگیرد، کاری از پیش نخواهد رفت. باید قبول کنیم که در این حوزه تغییر واکنشی پاسخگو نیست و ما به یک خلق آفرینش جدید و برنامهریزی فعال نیاز داریم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه مشکل آینده حوزه کشاورزی در کشور، نبود فناوران مسلط به دانش کشاورزی است، گفت: دانشگاه آزاد با بررسی این موضوع در پی حل آن است و برای آن برنامه دارد. البته تصمیماتی که امروز در دانشگاه گرفته میشود و اتفاقاتی که به تبع آن صورت میگیرد، بیست سال بعد در جامعه بروز و ظهور مییابد و ما باید با دقت عمل در این زمینه کار کنیم.
طهرانچی با تأکید بر لزوم بازمهندسی کشاورزی، اظهار کرد: دانشگاه آزاد اسلامی در این راستا یک طرح ویژه دارد که با آموزش، پژوهش و فناوری کار میکند و برای عبور از بحران، یک کمیته تخصصی تشکیل داده است.
عضو هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه روش آموزش در علوم کشاورزی صحیح نیست، گفت: دانشجو امروز تاب کار در محیط گلخانه را ندارد و این موضوع نیازمند یک تحول در نوع تربیت، آموزش و پژوهش دانشجویان این رشته است. ضرورت دارد این تحول در مقطع زمانی فعلی صورت بگیرد چرا که ممکن است در آینده با مشکلات بیشتری مواجه شویم. من اعتقاد دارم اگر در این حوزه یک قدم برداریم، هفتاد قدم ما را به هدف خود نزدیکتر میکند.
وی با تأکید بر اینکه اعضای کمیتههای تخصصی دانشگاه آزاد اسلامی انرژی، تخصص و وقت کافی برای ایجاد تغییر و تحول در حوزه کشاورزی اختصاص میدهند، بیان کرد: دانشگاه آزاد اسلامی پرچمدار تحول در حوزه کشاورزی خواهد شد.
طهرانچی با اشاره به سیستم آموزشی کشور، تصریح کرد: ما در نظام آموزشی دو مسیر طی کردهایم؛ یک مسیر مهندسی که توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری طی شده و دیگری مسیر پزشکی که مسئولیت آن با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بوده است. وزارت بهداشت با یک نظام تربیتی درست، نیروی حرفهای متناسب با شغل تربیت کرده و وزارت علوم در تربیت پژوهشگر فعال بوده است. بدون شک پژوهشگر برای کشور لازم است، اما تربیت نیروی حرفهای و کارآمد و متناسب با شغل، ضرورت بیشتری دارد. از این رو به دنبال این هستیم که آموزش کشاورزی را در چارچوب سیستم آموزشی پزشکی دنبال کنیم.
رئیس دانشگاه آزاد ادامه داد: دانشجوی رشته کشاورزی باید پس از فراگیری علوم پایه، بتواند در مزرعههای آموزشی حضور یافته و به طور عملی کار را فراگیرد تا بتواند با توانمندی وارد بازار کار شود. این موضوع نیاز به یک تحول بنیادین جدی دارد.
وی با بیان اینکه دانشگاه آزاد اسلامی تمام امکانات خود را برای تحول کشاورزی در کشور به کار خواهد گرفت، گفت: ایده اولیه این تحول از سوی دانشگاه ارائه شده و اکنون زمان تلاش بیوقفه و مستمر است. البته اتفاقات خوبی نیز افتاده، اما هنوز تا هدف نهایی فاصله داریم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه در آینده باید دانشجویان رشته کشاورزی افزایش یابد، گفت: حوزه کشاورزی و غذا دارای بازار خوبی است. ۵ میلیون خانواده به طور مستقیم با این حوزه مرتبط هستند. طبق برنامهریزیهای صورتگرفته این تعداد باید افزایش یابد.
طهرانچی در پایان تأکید کرد: به صورت صریح و روشن سیاست دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه کشاورزی این است که در درآمد حاصل از کشاورزی، استاد و دانشجو باید ذینفغ باشند و این باعث ایجاد انگیزه و حرکت خواهد شد.
انتهای پیام/