رشد قیمت مسکن و سطح تورم از یک سو و کمبود واحد مسکونی اجاره‌ای متناسب با تمکن دهک‌های متوسط و پایین جامعه از سوی دیگر باعث شده قیمت مسکن اجاره‌ای در زاهدان روند صعودی به خود بگیرد.

سایه سنگین قیمت مسکن بر سر اجاره نشین‌های زاهدانی / افزایش ۵۰ تا ۱۰۰ درصدی قیمت مسکن از پارسال تاکنونبه گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان،  شاید یکی از پرحاشیه‌ترین بازار این روزها، بازار مسکن باشد. قصه پرماجرایی که متأسفانه با قیمت‌های نجومی و سر به فلک کشیده فضا را برای قشر متوسط و ضعیف جامعه هر روز تنگ‌تر از قبل می‌کند.

این بازار هیچگاه وضعیت عادی نداشته و این روز‌ها با بالا رفتن قیمت دلار متأسفانه قیمت اجاره مسکن نیز سیر صعودی پیدا کرده و برای اجاره نشین‌ها مشکل ساز شده است.

هزینه سنگین مسکن باعث شده این روز‌ها کمتر کسی به فکر خرید خانه باشد، زیرا با وجود درآمد کم و قیمت‌های بالا دیگر مردم توان خرید مسکن را ندارند.

این هزینه تأثیر زیادی در زندگی خانواده‌های مستأجر دارد، زیرا مجبورند سهم بیشتری از درآمد خود را برای اجاره بها اختصاص دهند که همین امر باعث شده بسیاری از مستأجران امید صاحبخانه شدن را از دست بدهند.

افزایش قیمت مسکن یکی از مهمترین علت‌های افزایش تعداد شهروندان زیر خط فقر در کلان شهر‌ها است که در این مورد طبقات ضعیف‌تر بیشتر تحت تأثیر قرار می‌گیرند و درصد بیشتری به زیر خط فقر کشیده می‌شوند.

در پی افزایش اجاره بها مستأجران به خانه دوشانی تبدیل شده‌اند که هرسال با اتمام قرارداد و افزایش اجاره چاره‌ای جز کوچ کردن به خانه‌های کوچک‌تر و حاشیه‌ای را ندارند.

برای کسانی که توان خرید منزل شخصی را ندارند اجاره نشینی به یک کابوس تبدیل شده و هرچه به ماه‌های پایان قرارداد نزدیکتر می‌شوند این کابوس وحشتناک‌تر نیز می‌شود.

تسهیلات مسکن هم دیگر کارساز نیست، زیرا بانک‌ها با سود‌های بالا و وثیقه‌های سنگین این وام‌ها را در اختیار مشتریان قرار می‌دهند که بازپرداخت آن‌ها با افزایش هزینه‌های زندگی بسیار مشکل شده است.

یکی از دلایلی که آمار سن ازدواج را بالا برده همین موضوع مسکن است که سد بزرگی را پیش روی جوانان ایجاد کرده است.

گرانی مسکن و هزینه سنگین زندگی در استانی مانند سیستان و بلوچستان که جزو استان‌های محروم به شمار می‌رود مردم را دچار مشکلات فراوانی کرده به گونه‌ای که برای پرداخت اجاره مسکن، خانواده‌ها باید از بسیاری خواسته‌های خود و فرزندانشان بگذرند تا بتوانند در آخر ماه اجاره بها را پرداخت کنند.

به دلیل بالا بودن غیر قانونی اجاره مسکن در زاهدان حاشیه نشینی در این شهر روز به روز گسترده‌تر می‌شود که قطعاً این امر خطرات و آسیب‌های اجتماعی زیادی را نیز درپی خواهد داشت.

**درد دل اجاره نشین‌ها از وضعیت آشفته و نابسامان این روز‌ها

وقتی پای درد دل مستاجرانی می‌نشینیم که با هزینه‌های سنگین زندگی این روز‌ها دست و پنجه نرم می‌کنند و مجبورند اجاره‌های سرسام آور را نیز پرداخت کنند دلت به درد می‌آید و می‌گویی‌ای کاش نهادی برای رسیدگی به این وضعیت قدم پیش می‌گذاشت و باری از دوش هموطنانمان برمی داشت.

یکی از این اجاره نشین‌های زاهدانی  گفت: ۲۵ سال است که مستاجرم و با وجود چهار فرزند هنوز نتوانسته‌ام اقدامی برای خرید خانه انجام دهم.

وی که خود را محمود مقیمی معرفی کرد افزود: با دنیایی مشکل و قرض توانستم خانه‌ای با ۷۰ میلیون تومان پول پیش و اجاره ماهانه یک میلیون تومان تهیه کنم که با این وضعیت گرانی و تورم کم کم به فکر چادرزدن افتاده‌ام.

وی اظهار داشت: برای دریافت تسهیلات مسکن نیز یکبار مراجعه کردم که باوجود سود بالا و وثیقه‌های سنگین قید خرید خانه را زدم.

مستأجر دیگری که خود را حمید ریگی معرفی کرد گفت: سال ۸۵ ازدواج کردم و از همان ابتدا اجاره نشین بودم و درحال حاضر باوجود سه فرزند و قیمت‌های بالای مسکن با مشکلات زیادی رو به رو شده‌ام.

وی افزود: بعد از چندین ماه گشتن به دنبال خانه به زور توانستم منزلی با اجاره ماهانه یک و نیم میلیون تومان پیدا کنم که با توجه به هزینه‌های بالای زندگی فشار زیادی را به خانواده ام تحمیل کرده است.

مستأجر دیگری بیان کرد: چهار سال است که اجاره نشینم و بعد از مدت زیادی جستجو خانه‌ای با مبلغ ماهانه ۸۰۰ هزار تومان اجاره کردم که آن هم بعد از اتمام یکساله قرارداد صاحبخانه به یکباره مبلغ اجاره را به یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان افزایش داد و وقتی مخالفت کردم به راحتی گفت اگر این شرایط را دوست ندارید خانه را تخلیه کنید.

سمیه موسوی گفت: متأسفانه هیچ نظارتی در بازار مسکن وجود ندارد درحالی که لازم است این بازار نیز مانند سایر بازار‌ها تحت کنترل قرار گیرد تا سوداگری در آن به حداقل برسد.

** اجاره از سال پیش تاکنون حداقل ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش داشته است

یکی از بنگاه داران زاهدانی که از این وضعیت آشفته بازار مسکن گلایه‌مند بود گفت: اجاره مسکن از پارسال تاکنون ۳۰ تا ۴۰ درصد رشد کرده است.
مهدی خواجه  اظهار داشت: متأسفانه این روز‌ها نظارت خاصی در این بازار صورت نمی‌گیرد و مالکان؛ خود اجاره‌های نجومی و غیر قانونی را تعیین می‌کنند.

وی افزود: بهای اجاره خانه با توجه به شرایط کنونی و رکود بازار افزایش یافته و این درحالیست که تمایل صاحبخانه‌ها به دریافت رهن کامل به شدت کاهش یافته است و دلیل دریافت ودیعه‌ای که به عنوان پول پیش دریافت می‌شود را عدم اعتماد به مستأجر یا نیاز مالی عنوان می‌کنند.

این مدیر معاملات ملکی ادامه داد: این مبالغ بالا در حالی اعمال می‌شود که قیمت اجاره و فروش مسکن نسبت به متراژ خانه و امکانات بسیار بیشتر است.

خواجه در خصوص اقدامات دولت در زمینه بازار مسکن نیز گفت: تسهیلاتی که دولت برای رونق بازار مسکن پرداخت می‌کند تأثیر زیادی برای خروج این بازار از رکود نداشته است.

بنگاه دار دیگری با بیان اینکه در زاهدان حدود ۱۰ درصد آپارتمان‌ها و منازل خالی از سکنه است،اظهار داشت: نرخ کرایه به دلیل افزایش قیمت مصالح ساختمانی نسبت به سال گذشته بسیار افزایش داشته و زمانی که مستأجران قیمت‌های بالای اجاره را می‌شنوند ترجیح می‌دهند در حاشیه شهر دنبال خانه با حداقل امکانات بگردند.

حسین پریدخت با بیان اینکه بنگاه داران هیچ‌گونه دخالتی در افزایش قیمت‌ها ندارند، افزود: مالکان خود کرایه و رهن را به دلخواه تعیین می‌کنند و هیچ ارگانی در این زمینه نظارت ندارد.

**افزایش ۵۰ تا ۱۰۰ درصدی قیمت مسکن از پارسال تاکنون

رئیس اتحادیه املاک زاهدان نیز گفت: با توجه به اینکه تورم در کشور هرسال رو به افزایش است، اجاره بها نیز یکی از مواردی است که با افزایش سالانه مواجه می‌شود.

محمدرضا رخشانی افزود: قیمت مسکن در مناطق مختلف زاهدان بین ۵۰ تا ۱۰۰ درصد رشد داشته است که اجاره بها نیز به همان نسبت افزایش بیشتری در مقایسه با سال‌های قبل پیدا کرده و یکی از دلایل این امر براساس قوانین اقتصاد جهانی میزان عرضه و تقاضاست.

وی ادامه داد: هرچه تقاضا افزایش یابد عرضه کم می‌شود و برعکس؛ که این موضوع در ماه‌های شهریور و مهر بیشتر نمود پیدا می‌کند، زیرا تقاضا برای اجاره مسکن بسیار بیشتر از ماه‌های دیگر سال است و همین امر باعث می‌شود در مدت کوتاهی بیشترین افزایش قیمت را داشته باشیم.

رخشانی با اشاره به افزایش قیمت ۳۰ تا ۱۰۰ درصدی مصالح ساختمانی اظهار داشت: زمانی که تورم بالا می‌رود ساخت و ساز‌ها کاهش می‌یابد و یکی از دلایل افزایش اجاره نیز همین موضوع است، زیرا که با کاهش ساخت و ساز قیمت ساختمان افزایش می‌یابد.

رئیس اتحادیه املاک زاهدان یکی از مواردی را که نقش بسزایی در کاهش اجاره بها داشته مسکن مهر و تعاونی‌های دولتی عنوان کرد و گفت: وقتی دولت عرضه را زیاد کند قیمت کاهش می‌یابد و طرح مهر یکی از بهترین طرح‌ها جهت افزایش عرضه مسکن بود، اما این طرح به دلیل ساخت و ساز غیر تخصصی و نداشتن زیربنا مشکلات بسیار زیادی برای دولت و مردم به وجود آورد که تا سال‌های آینده نیز دامن گیر مردم خواهد بود.

وی با بیان اینکه در زاهدان تعداد خانه‌ها به نسبت جمعیت زیاد است، افزود: طرح مهر جوابگوی مردم این شهر بود، اما ۵۰ درصد آن توسط کسانی خریداری شده که در این شهر ساکن نیستند و فقط به دلیل سفر‌های کوتاه مدت این خانه‌ها را خریداری کردند.

رخشانی با بیان اینکه ۳۰ تا ۴۰ درصد منازل این شهر اضافه و خالی از سکنه است، افزود: با توجه به تورم اجاره مسکن، تاکنون اکثر افرادی که در مناطق بالای شهر سکونت داشتند به مناطق درجه ۲ و کسانی که در مناطق درجه ۲ ساکن بودند به مناطق حاشیه شهر مهاجرت کردند و بعضی از خانواده‌ها نیز به دلیل نبود خانه‌ای مناسب برای اجاره به صورت مشترک زندگی می‌کنند یعنی مجبورند به صورت نصفه از یک منزل مسکونی استفاده کنند.

وی گفت: مسکن با توجه به ارزش افزوده‌ای که دارد تنها وسیله‌ای است که می‌توان بدون هیچ دغدغه‌ای در آن سرمایه گذاری کرد و امنیت داشت به همین دلیل اکثر افرادی که در این زمینه سرمایه گذاری می‌کنند نیازمند نیستند بلکه افرادی هستند که می‌خواهند ارزش افزوده ملک داشته باشند که در همین زمینه ممکن است فردی در پنج شهر پنج خانه خالی داشته باشد فقط به این دلیل که ممکن است ۱۰ روز برای تفریح به آنجا برود این در حالیست که ممکن است یک زوج جوان به دلیل نداشتن خانه‌ای مناسب به حاشیه شهر یا روستا‌ها عزیمت کنند.

رئیس اتحادیه املاک زاهدان با بیان اینکه بالا رفتن قیمت مسکن هیچ‌گونه ارتباطی به بنگاه‌های املاک ندارد، اظهار داشت: اگر دولت طرحی را جهت تعدیل و تصویب اجاره ارائه دهد و کل نیاز مردم را براساس تحقیقات و بررسی‌ها بسنجد و بعد زیربنا و بستر را برای ساخت مسکن فراهم کند بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.

وی افزود: اگر همه مردم برای رفع و حل معضلات جامعه قوانین اسلام را رعایت کنند و دست به دست هم دهند بسیاری از مشکلات مادی، معنوی و سیاسی در جامعه حل خواهد شد، زیرا یکی از مشکلاتی که به وجود آمده عدم تعادل اقتصادی افراد است که این امر باعث ایجاد تورم و شکاف طبقاتی بین اقشار مختلف مردم شده است.

منبع : ایرنا

انتهای پیام/ع

 

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۳:۰۰ ۱۹ خرداد ۱۳۹۸
دست یکی دوتابنگاه داراگرجلوبنگاهشان قطع می شد همه چیزبه روال عادی برمی گشت.امتحان کنید.