به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، درست هم زمان با نوروز و هنگامی که بسیاری از مردم ایران و خوزستان سفره هفت سین خود را چیده بودند تا سال نو را تحویل بگیرند، ناگهان سیل آمد و خود را سینِ بلا منازع میدان کرد و سیب و سرکه و سمنو و غیره را نیز از رده خارج نمود تا همه بدانند که کم آبی مصیبت؛ و پر آبی در صورت نبود دور اندیشی فلاکت است.
بر اساس اطلاعیه صلیب سرخ بین الملل، از هر ۴۰ ایرانی یک نفر؛ یعنی حدود ٢ ملیون آدم از سیل های اخیر آسیب دیده اند. نقش گیاهان در جلوگیری از ایجاد سیل بسیار مهم است، اما مدت هاست که درختان در مناطق مختلف ایران قاچاق می شوند و تدابیر اندیشیده شده در این زمینه کافی نیست.
درصد ویرانی خانه های روستایی طی سیلاب اخیر بسیار بیشتر از شهرها بوده است. منازلی که اگر تعمیر و یا بازسازی نشوند موجب روانه شدن سیل مهاجرت از روستا به شهرها، گسترش حاشیه نشینی و به وجود آمدن مسائل و مشکلات گوناگون اجتماعی می شوند. اما در صورت اقدام به ساخت و تشویق مردم به برپا کردن دوباره خانه های خود، نه تنها اهالی کار خواهند کرد، بلکه با سعی و کوشش، امید به زیست بهتر را سرلوحه کارشان قرار می دهند. زیرا حرکت و کنش معنا بخش زندگی است.
علی بلم چی، بخشدار مرکزی اهواز، در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، با بیان اینکه در سیل فروردین ماه خوزستان ٢۰ روستا به زیر آب رفته اند، گفت: از این تعداد، ۱۴ روستا در مسیر بامدژ، ۴ روستا بعد از شهر الهایی و یک روستا در نزدیکی تصفیه قند نیشکر و دیگری روستا سادات، جنب روستا «ام الطمیر» بوده است. البته تمام بخش کشاورزی و تولیدات روستاهای اهواز نیز از سیلاب آسیب دیده اند، اما سیل خوزستان با لرستان یک تفاوت اساسی داشته و آن اطلاع خوزستانی ها از رهاسازی آب در بالا دست بوده است که بنابراین هشدارهای لازم به مردم داده شده بود.
وی افزود: ۱۰۰ خانه در وضعیت «خیلی خطرناک» قرار دارند، که باید سریعا تخلیه و بازسازی شوند و لازم به ذکر است که این منازل سال ٩۵ هم به زیر آب رفتند. آب به مدت ٢۵ روز در بامدژ توقف داشته است که موجب آسیب دیدگی و ترک خوردگی ها در دیوارها گشته. البته از سوی بنیاد مسکن نیز تسهیلات خوبی برای تعمیر و بازسازی خانه ها ارائه شده، ولی روستاییان به منازل بزرگ عادت کرده اند و از وام ها استقبال نمی شود. هر چند در برخی موارد مانند خانه هایی که بالا ۵۰ درصد خطر ریزش وجود دارد مجبور به استفاده از زور برای تخلیه هستیم، ضمن آنکه برای اسکان موقت (در حد ۶ ماه) و مدت زمانی که افراد در حال ساخت منازل خود هستند، مبلغ ۱۰ ملیون تومان به سیل زدگان پرداخت می شود.
بلم چی در خصوص بهداشت مناطق سیل زده گفت: آماری از بیماری التور که ناشی از آب غیر آشامیدنی است در برخی مناطق وجود دارد که به دلیل آسیب دیدن دستگاه های آب تصفیه است و حل این مسئله زمان می برد اما برای جلوگیری از شیوع این بیماری، تمامی مسیرآب ها را آهک پاشی کرده ایم. بخشدار مرکزی اهواز در پایان از تخریب و بازسازی ۱۰ مدرسه و انجام تعمیرات در ٧ مدرسه از مناطق روستایی اهواز اطلاع داد و از مردم خواست تا سیل زدگان را فراموش نکنند.
عزیزالله مهدیان، معاون بازسازیی و مسکن روستایی بنیاد مسکن کشور در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، با بیان اینکه بیش از ۱٩ هزار واحد مسکونی ارزیابی شده اند و حدود ۱٢ هزار و ۵۰ واحد آن خسارت دیده و نیازمند تعمیر و یا احداث هستند، گفت: بالغ بر ٣ هزار و ۵۰۰ واحد روستایی، تاکنون نیازمند بازسازی؛ یا اصطلاحا احداثی هستند. برخی از خانه ها که تعمیری تشخیص داده شده بعد از مدتی نشست کرده اند و تبدیل به احداثی شده اند. یعنی تعدادی از واحد های تعمیری بر اثر نشست زمین باید نوسازی شوند، زیرا اکثر منازل نیز سازه ندارند یا فنی ساخته نشده اند و این آمار احتمالا افزایش پیدا خواهد کرد.
وی با بیان اینکه ٨۰۰ واحد شهری نیز احداثی هستند افزود: در شهرها خسارت کمتر بوده، زیرا خانه ها اصولی تر ساخته شده اند. تسهیلات لازم برای بازسازی و کمک بلاعوض و قرض الحسنه از سوی دولت تامین شده و ما به مردم این اطمینان را می دهیم؛ کسانی که خانه های خود را تعمیر و تکمیل کنند اعتبارات پیش بینی شده برای ساخت منازل به آنان اعطا خواهد شد زیرا پرونده تشکیل شده و رقم نیز مشخص است. ضمن آنکه بر اساس اطلاعات داده شده، ساخت و ساز در حریم رودخانه ممنوع شده است.
مهدویان با اشاره به بعضی از خانه ها که کرسی چینی داشته اند و مشکلی برایشان پیش نیامده، بیان کرد: طبیعتا ما الزام می کنیم تا ارتفاع مناسب برای کرسی چینی (ایجاد سطح صاف و محکم و با ارتفاع مدنظر به وسیله آجر) اجرا شود. در برخی نقاط که حاشیه رودخانه اند، مانند روستاهایی که احتمال و ارتفاع آبگرفتگی در آنان بالاتر است، حتما بررسی می شود تا یک طبقه پیلوت در نظر بگیرند و در مصوبه دولت نیز این موضوع پیش بینی شده و کسانی که یک طبقه پیلوت برایشان الزام شده، یک وام اضافه نیز دریافت خواهند کرد.
معاون بازسازیی و مسکن روستایی بنیاد مسکن کشور اظهار داشت: تسهیلات برای روستاها ۴۰ میلیون تومان وام قرض الحسنه بعلاوه ۱۰ میلیون تومان کمک بلاعوض است و به کسانی که لوازم زندگی شان از بین رفته، ۵ میلیون تومان کمک بلاعوض و ۱۵ میلیون تسهیلات قرض الحسنه پرداخت می گردد. وام ارائه شده به واحد های تجاری نیز همان سقف واحد های تعمیری است، ضمن آنکه این اعتبارات همگی قرض الحسنه هستند و اکنون در بنیاد مسکن ذخیره اند تا هر کس تصمیم به بازسازی بگیرد و پرونده تشکیل دهد؛ هم زمان با پیشرفت کار، وام و بلاعوض به آنان تعلق بگیرد.
این مقام مسئول در پایان تصریح کرد: پیش بینی می شود که بازسازی واحد های تعمیری بر اساس برنامه ارائه شده تا پایان تیر ماه به سرانجام برسد و واحدهای احداثی تا اتمام سال جاری ساخته شوند. البته در استان خوزستان و با توجه به اینکه فصل گرما در پیش است ممکن است در یک مقطعی ساخت ساز به تعویق افتد، ولی به هر صورت تا پایان سال به کمک مردم به اتمام می رسد ضمنا سیمان و حمل آن را بنیاد مستضعفان رایگان در اختیار مردم قرار می دهد و در هر زمینه ای که نیاز باشد در کنار مردم هستیم.
مسعود انصاریان، مدیر کل بنیاد مسکن خوزستان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: ارزیابی خانه های خسارت دیده را بلافاصله بعد از فرو نشست آب در شهرها و روستا ها آغاز کردیم و بازسازی نیز کلنگ زنی شده است. اصل مهم ما برای ساخت و ساز؛ رعایت مقررات ایمنی ساختمان است. اصول حاکم کار در طراحی و بازسازی خانه ها توجه به اقلیم و معماری، رعایت ضوابط و مقررات ملی سازه ها و ایمن سازی در مقابل حادثه های طبیعی است.
وی با بیان اینکه برای بازسازی با سازمان آب و برق خوزستان هماهنگ شده و آن ها ضوابط مربوطه را به ما ابلاغ می کنند افزود: ما ارتفاع کرسی چینی و شناژ واحد های مسکونی را افزایش خواهیم داد و اگر جایی ضرورت پیدا کند به صورت اسکلت بتونی و روی پیلوت ساخته می شود. ما تا کنون نزدیک به ٢۰ هزار واحد را ارزیابی کردیم، تعداد واحدهای تعمیری و تخریبی که نیاز به احداث مجدد دارند مشخص شده، مسئله نظام مهندسی نیز حل شده است و تنها از مردم تقاضا داریم که سریعا در تحویل مدارک و تشکیل پرونده اقدام کنند.
شناژ قسمتی از ساختمان است که برای متصل کردن کلیهی پیها به همدیگر ایجاد میشود. در اثر وجود شناژ، قسمتهای ساختمان بطور یکپارچه عمل نموده و تمامی نشستها یکنواخت شده و نیروهای واردهی اتفاقی مانند زمین لرزه و باد به جای فشار روی یک نقطه ساختمان، به تمام قسمتهای سازه منتقل می گردد، در نتیجه از شدت نیروی وارده در یک نقطه کاسته شده و مانع خرابی ساختمان میشود.
با وجود توضیحات مسئولین مربوطه و خوش بینی آنان نسبت به روند موجود اما بسیاری از مردم اعتراض دارند و از آن ناراضی هستند. مرتضی سلیمانی از افراد سیل زده یکی از روستا های خوزستان می گوید: جمع آوری اطلاعات از خانه های خسارت دیده انجام شده اما وام نداده اند.
سلیمانی در خصوص تسهیلات به سیل زدگان بیان می کند: «یک روز می گویند وام ۶۰ میلیون است و روز دیگر ٧۰ میلیون» او در ادامه مدعی می شود که «به یک نفر وام می دهند و به شخص دیگر نمی دهند و می گویند مرحله بعد. «به ما گفتند خانه های شما سالم است در حالی که دیوار ها ترک برداشته اند و امکان ریزش وجود دارد.»
زهرا خلیفی، یکی دیگر از سیل زدگان که خانه و وسایلش تقریبا نابود شده است و حالا در یک کانکس زندگی می کند وقتی به سمتش می روم با اشاره به کانکس می گوید: «٨ نفر در این مکان زندگی می کنیم.» آنقدر از وضعیت موجود ناراحت است که ناگهان شروع به گریه می کند و اشک هایی او همچون سیلی بود که دوباره جاری شد. وی می گوید چون محل زندگی مان آهنی است شب ها سرد است و روزها گرم، هزار پا و عقرب نیز ما را تهدید می کنند.
ساخت و ساز در بسیاری از مناطق خوزستان شروع شده و حالا این استان بیش از هر موضوعی به کار، تلاش، ایجاد روحیه، نیرو های جهادی و هماهنگی میان دستگاه ها و ارگان ها نیاز دارد تا وضعیت مردم دوباره به حالت عادی بازگردد. کار سختی نیست و امید همچنان در دل ها باقی است، کافی است مسئولان نیز کمی همت گمارند و کوشش بیشتری را به خرج دهند تا مردم خوزستان مانند نخل ها سرافراز بمانند.
گزارش از ساسان ناصری زاده
انتهای پیام/