به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، حمید بعیدی نژاد، سفیر ایران در لندن در گفتوگوی اختصاصی با شبکه انگلیسی اسکاینیوز در تشریح وضعیت برجام پس از اقدام متقابل ایران مبنی بر کاهش سطح تعهدات برجامی خود و در پاسخ به این سوال که آیا برجام از بین رفته است، گفت: هنوز نه. ما بسیار امیدواریم که بتوانیم تصمیماتی بگیریم که بتواند اوضاع را بهبود ببخشد. اما تصمیماتی که ایران در حال حاضر اتخاذ کرده است در چارچوب برجام است.
وی در ادامه افزود: این تصمیمها برای تضعیف برجام اتخاذ نشده و در واقع در راستای این اجرای مؤثرتر برجام هستند. از آنجا که برجام مدتی است که اجرا نمیشود و ایران تمامی تعهدات خود را انجام میداده است، اما طرفهای دیگر [برجام]نتوانستهاند به تعهدات خود عمل کنند، این شرایط نمیتواند بدین شکل ادامه پیدا کند. ایران میخواست سیگنال بسیار مهمی بفرستد که وضعیت باید اصلاح شده و جبران خسارت به عمل بیاید؛ بنابراین ما از چارچوب خود برجام استفاده کردیم تا اخطار را بدهیم که از اعضای دیگر [برجام]میخواهیم تا به تعهدات خود عمل کنند.
بعیدینژاد در پاسخ به این سوال که با توجه به ضربالاجل ۶۰ روزه تعیین شده از سوی ایران برای اعضای برجام در راستای عمل به تعهداتشان، اگر اروپاییها موفق نشوند در این بازه کاری انجام دهند، اقدامات ایران چه چیزی خواهد بود گفت: همان طور که گفتم نوعی کمبود اعتماد میان اعضای توافق وجود دارد و ما در واقع منافعی را که در چارچوب برجام برای اقتصادمان تعریف شدهاند را کسب نکردهایم. ما تعهداتمان را بدون دریافت چیزی در قبالشان انجام دادهایم. امیدواریم شرکای اروپایی برجام بتوانند پس از یک سال شکیبایی ایران به راهکارهای مذاکره شده دست یابند که به ایران اجازه میدهد نفت خود را صادر کرده و سود آن را کسب کند.
سفیر کشورمان در لندن همچنین درباره کارهای دیگری که شرکای اروپایی برجام میتوانند انجام دهند گفت: آنها باید بتوانند قویتر باشد و بیشتر خطر کنند چرا که این مسائل چیزهای آسانی نیستند. آنها باید، برای نجات توافق هستهای، خطر کنند، وگرنه نمیشود به گونهای که اکنون هست ادامه پیدا کند.
وی درباره اینکه اگر اروپا نتواند این خواستهها را برآورده کند آیا ایران غنیسازی اورانیوم را از سر خواهد گرفت گفت: ما در حال حاضر هم در حال غنیسازی اورانیوم هستیم، اما محدودیتهایی وجود دارد و ما باید به تعهدات خود از جمله غنیسازی اورانیوم در آن چارچوب، عمل کنیم. اما گفتهایم که اگر از [اجرای امور یاد شده]حمایت نشود، ما برخی از آن چارچوبها را به حالت تعلیق درآورده و فراتر از چارچوب تعیین شده در توافق هستهای عمل خواهیم کرد.
بعیدی نژاد در ادامه درباره ابراز نگرانی اخیر جرمی هانت، وزیر امور خارجه انگلیس درباره عواقب این تصمیم برای ایران گفت: اگر آنها نتوانند راهکاری پیدا کنند پیامدهای خطرناکی از سوی ایران ایجاد خواهد شد و پیش از این نیز تشریح کردهایم که این پیامدها چه خواهند بود و اگر ظرف ۶۰ روز راهکاری در میان نباشد.
وی افزود: ایران مرحله دوم اقدامات خود را که اعلام شده است انجام خواهد داد؛ مطمئناً شرایط بدتر خواهد شد. امیدواریم این پیام ایران را بسیار جدی گرفته و راهکاری بیابند.
وی در ادامه درباره این که این اقدام متقابل ایران از سوی شرکای اروپایی برجام یک اولتیماتوم تلقی شده است توضیح داد: این یک اولتیماتوم نیست بلکه تنها درخواستی برای اجرای مؤثر توافق هستهای میباشد. توافقی در میان است که دستاوردی چندجانبه و موفقیتی در دیپلماسی چندجانبه بوده است و آنچه ایران میخواهد، اجرای این توافق است.
سفیر کشورمان در لندن درباره جنگ روانی اخیری که آمریکا از طریق اعزام برخی ادوات جنگی به خاورمیانه فرستاده است، احتمال وقوع جنگ و آمادگی ایران برای آن گفت: من فکر میکنم این بخشی از تمرین نظامی نمایشی دولت آمریکا است. تحلیل ما این است که آمریکا یا حداقل رئیس جمهور ترامپ، نمیخواهد وارد یک درگیری نظامی با ایران شود به دلیل این که میداند این اقدام تا چه اندازه میتواند برای آمریکا و منطقه [خاورمیانه]فاجعهبار باشد. اما با وجود این که ما از هرگونه گسترش دامنه تنش نظامی در منطقه دوری جستهایم، من اطمینان میدهم که دولت و نیروهای مسلح ایران برای هر احتمالی در منطقه آمادگی کامل دارند؛ بنابراین آنها نباید عزم ایران را برای مقابله با گسترش تنشها در منطقه بیازمایند.
وی گفت: ما برای هرگونه احتمالی آماده هستیم. برای اولین بار میتوانم با اطمینان به شما بگویم که مردم ایران از حکومت خود در راستای آماده شدن برای چنین احتمالات و سناریوهایی مختلف کاملاً حمایت میکنند.
سفیر کشورمان در لندن همچنین درباره ادعای نقش داشتن ایران در بروز خرابکاریهای اخیر در چند نفتکش در خلیج فارس و حمله به خط انتقال نفت در عربستان گفت: متأسفانه این چیز جدیدی نیست که هر مشکلی در منطقه به ایران یا آنچه نیروهای نیابتی ایران میخوانند، نسبت داده شود. ما همیشه این احتمالات را رد کردهایم و ایران اولین کشور خواهان حفظ صلح و ثبات در منطقه است.
بعیدی نژاد اظهار کرد: ما از حساسیت اوضاع آگاهیم و نسبت به این اقدامات، بسیار نگران و بدگمانیم. متأسفانه سوء برداشتهایی وجود داشت و کشورهای درگیر این اقدامات احتمال بروز چنین خرابکاریهایی را رد میکردند. اما ناگهان اخباری پیرامون این منتشر میشد که پیام را به شکلی مخابره میکردند که سعی داشتند ایران را درگیر این اتفاقات کنند. ما کاملاً این را رد میکنیم و این [مسئله]برایمان بسیار مشکوک است و امیدواریم که کمیسیون بینالمللی بررسی حقایق، بتواند دلیل این خرابکاریهایی را که برای ما بسیار مشکوک به نظر میرسند، پیدا کند.
سفیر کشورمان در لندن در پاسخ به این سوال که آیا ایران به گونهای ناعادلانه برای این اتفاقات مقصر دانسته میشود، توضیح داد: ایران همواره به گونهای ناعادلانه برای بسیاری از چیزها در منطقه مقصر تلقی شده است.
وی اضافه کرد: ما کشوری بودهایم که در ارتباطی خوب با همسایگانمان و در خلیج فارس، هزینه زیادی برای صلح و ثبات منطقه پرداخته است. ما به تعهدات بینالمللی خود و همچنین مسئولیت خود برای حفظ صلح و ثبات در منطقه پایبند خواهیم بود.
سفیر کشورمان در لندن در پاسخ به این سوال که آیا این تصور آمریکا مبنی بر این که اعمال فشار بر ایران در حال نتیجه دادن است گفت: شاید نه در تمام سیستم آمریکا بلکه در قسمتی از آن متأسفانه سادهسازی این خیال باطل وجود دارد که آنها در حال اعمال فشار بر حکومت و مردم ایران هستند و میتوانند منتظر تغییر حکومت بر ایران باشند، اما من میگویم که مردم ایران در این برهه منسجم هستند و حتی آن دسته از عناصر و احزاب سیاسی که اندکی نسبت به رویکرد اتخاذ شده دولت نامطمئن بودند، از دولت این گونه حمایت میکنند که باید در مقابل هر گونه تحریک از سوی آمریکا ایستادگی کنند چراکه ایران به سهم خود در اجرای تعهداتش بسیار وفادار بوده است.
وی ادامه داد: اکنون نیز زمان آن فرارسیده است که کشورهای دیگر، مسئولانهتر در منطقه رفتار کرده و اعضای اصلی برجام نیز به تعهدات خودشان عمل کنند.
بعیدینژاد در ادامه این گفتگو به درباره فردی که به تازگی به اتهام جاسوسی در ایران بازداشت شده است و درباره مواضع ایران در مواجهه با افراد دوملیتی، مطرح کرد: هر روزه هزاران نفر از افراد دوملیتی ایرانی از جمله افراد دوملیتی انگلیسی از طریق پروازهای متعددی به ایران سفر میکنند.
سفیر کشورمان در لندن تاکید کرد: ما هرگز سیاستی مبنی بر ترساندن افراد دوملیتی نداشتهایم چراکه آنها ایرانیهایی بسیار قابل احترام هستند و ما قدردان فعالیتهای آنها در انگلیس هستیم. اما نباید این سوء تفاهم به وجود بیاید.
وی گفت: اگر افراد بخصوص دو ملیتی در فعالیتهایی غیرقانونی دست داشته باشند، باید انتظار این را داشته باشند که با مجازات قانونی مواجه شوند. بنابراین، این اتفاقی است که به دنبال دستیابی به اطلاعت بیشتری درباره آن از تهران هستیم. اما این نباید به عنوان سیاستی برای اعمال فشار بر افراد دوملیتی تلقی شود.
سفیر کشورمان در لندن اظهار کرد: ایران در موقعیتی حساس است و اگر هر یک از این افراد دوملیتی یا افراد با ملیت ایران تصمیم به تخلف از قانون بگیرد وبه طوری غیرقانونی با سرویسهای اطلاعات سری ارتباط داشته باشند تا تصمیماتی علیه کشورشان بگیرند باید منتظر مواجهه با قانون باشند.
وقتی از بعیدینژاد درباره دیدگاه شخصی او درباره اوضاع کنونی با وجود دولت ترامپ و موقعیت توافق هستهای پرسیده شد، وی توضیح داد: واقعیت این است که پس از خروج آمریکا از توافق هستهای شرایط مفیدی وجود نداشته است چرا که ما انتظار داشتیم سطح همکاریهای اقتصادی و تجاری، میان دو کشور ارتقا پیدا خواهد کرد.
وی افزود: توافقهای خوبی میان دو طرف امضا شده بود که دلگرمکننده بودند، اما متأسفانه پس از این اتفاقات، شرکتهای اروپایی تحت فشار زیادی بودهاند تا ارتباطشان با ایران را قطع کنند که نشان میداد ما نمیتوانیم تحت این شرایط ادامه دهیم؛ بنابراین کشورهای E۳ کاملاً مسئول هستند اقداماتی انجام دهند که شرکتهای انگلیسی را حمایت کنند تا روابطی عادی با ایران داشته باشند. این چیزی است که ما خواهانش هستیم. امیدوار هستیم روابط میان دو کشور در زمینههای تجاری، اقتصادی و بخشهای دیگر، شکوفایی و شادمانی برای دو کشور فراهم کند. امیدواریم شرایط بهتر و بهتر شود و بتوانیم از طریق مذاکره به راهکارهایی دست پیدا کنیم که به شرکتهای انگلیسی اجازه دهد روابط بهتری با شرکای ایرانی خود داشته باشند.
انتهای پیام/