به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، معافیت های نفتی ایران از چند روز پیش لغو شد اما ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در نیویورک تصریح کرد که ایران می تواند راه فروش نفت خود را پیدا کند و به عقیده برخی از کارشناسان تجربه طولانی جمهوری اسلامی از شرایط تحریم، باعث می شود بتوانیم این راه را به راحتی پشت سر بگذاریم. از طرف دیگر بحث کیفیت نفت هم مطرح بوده چرا که نفت ایران سنگین است در صورتی که بسیاری از کشورها دارای نفت سبک هستند. حال با توجه به اینکه زیرساخت بسیاری از کشورها با نفت ایران سازگاری دارد، آیا می تواند نفت کشورهای دیگر را جایگزین کرد؟
محمد ساجدی کارشناس مسائل بین الملل در گفت و گو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به تحریم های نفت آمریکا علیه ایران، خودداری آمریکا از تمدید معافیت های نفتی و راه برون رفت از شرایط فعلی، گفت: مجموعه شواهد نشان میدهد که به احتمال زیاد تحریم ها موفق نخواهد بود، با توجه به اینکه ما با ۱۵کشور جهان همسایه هستیم و راه های زیادی داریم، پیش بینی می شود که تحریم ها با شکست مواجه شود.
وی در ادامه افزود: البته فشارهای اقتصادی بر کشور ما اعمال خواهد شد که جای بحث و بررسی دارد، ولی در مجموع آمریکا در این زمینه زیاد نمی تواند مانور دهد.
ساجدی با اشاره به این موضوع که زیر ساخت بسیاری از کشورها با نفت ایران سازگاری دارد، و در رابطه با اینکه آیا به راحتی قابل جایگزین کردن است یا خیر، توضیح داد: خیر قابل جایگزینی نیست به این دلیل که نفت ایران شیرین است و حتی نفت کشورهای عربی (عربستان سعودی) نمی تواند جایگزین نفت ایران باشد و حتی کمپانی شل نیز اعلام کرده بود که تکنولوژی ای را در اختیار دارد که می تواند تولیدات نفت را دو برابر کند و ترامپ با تکیه بر این تکنولوژی اعلام کرد که تولیدات نفت را می توان افزایش داد و نبود این محصول ایران در بازارهای جهانی را جبران کرد.
این کارشناس مسائل بین الملل در ادامه عنوان کرد: اما مجموعه شواهد نشان می دهد که کیفیت نفت ایران با سایر نقاط جهان متفاوت است و بنابراین هیچ کشوری نمی تواند جایگزینی برای نفت ایران بیابد.
وی در پایان درباره راه حل های برون رفت از شرایط تحریم نفتی و فشار اقتصادی خاطر نشان کرد: بهترین شیوه برای توجه به تولیدات داخلی، جلوگیری از واردات کالاهای مشابه خارجی است؛ توجه به امکانات موجود، مسئله بازگشایی کارخانه ها، توجه به اقشار ضعیف تر، تولیدات ملی و عدم توجه به مسائل نفتی قسمتی از این راه حل ها است. گرچه برای رسیدن به نقطه مطلوب راه طولانی ای در پیش است اما راه کارهای ذکر شده بهترین گزینه برای رسیدن به اهداف و برون رفت از شرایط فعلی است.
انتهای پیام/