محمدولی روزبهان عصر امروز در جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی و کارگروه اشتغال استان گلستان که با حضور وزیر تعاون در حال برگزاری است، اظهار کرد: سیلاب تأثیر منفی بر اقتصاد استان گلستان گذاشته و باید راهکارهایی اتخاذ شود تا اثرات منفی سیلاب بر بخشهای مختلف استان از بین برود.
وی تأکید کرد: اگر تمهیدات لازم برای جبران خسارات سیل اتخاذ نکنیم و اقداماتی برای مهار و جلوگیری از سیلاب دوباره اندیشیده نشود خسارات جبرانناپذیری را شاهد خواهیم بود.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان گلستان با بیان اینکه خسارت سیل تنها تخریب منزل مسکونی، اراضی کشاورزی، تأسیسات، راهها، پل و .. نیست، بیان کرد: کاهش درآمد استان گلستان و افت شدید گردش مالی و نقدینگی از دیگر آثار منفی سیل است.
روزبهان اضافه کرد: سیل آثار منفی در تمام زمینهها گذاشته و بسیاری از دستگاههای اجرایی، تجار، هتلها و بازرگانان که خود را برای ایام نوروز آماده کرده بودند بر اثر سیلاب متضرر شدند.
وی گفت: کاهش درآمد واحدهای تولیدی، صنعتی، گردشگری و ... از دیگر آثار سیل است، متأسفانه بیش از چندین هزار کارگر بر اثر سیل بیکار شدند که باید گفت این نوع خسارات به راحتی قابل جبران نیست.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان گلستان با تأکید بر اینکه وقوع سیل در فصل برداشت گندم، کلزا و .. بود و با نابودی مزارع بر اثر سیلاب بسیاری از کارگران این بخش بیکار شدند، یادآور شد: درصد اشتغال استان در بخش کشاورزی ۲۶ درصد، در صنعت ۲۷.۶ درصد و در بخش گردشگری و خدمات ۴۶.۴ درصد است.
روزبهان با بیان اینکه متأسفانه بیشترین خسارت سیل به کشاورزی گلستان بود، تصریح کرد: اگر تدبیری اندیشیده نشود روند بیکاری سرعت میگیرد و در فصل بهار، بیکاری گستردهای را در بخش کشاورزی و در کل استان خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه سیل زمینه مساعد از مهاجرت روستا به شهر را به وجود آورده است، افزود: ۴۷ درصد جمعیت استان روستایی است و در حالی که ۱۱ درصد ارزش افزوده کشور در بخش کشاورزی است در استان این مقدار ۲۲ درصد و دو برابر میانگین کشور است و آثار تخریب در این زمینه بیشتر است.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان گلستان از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی خواست تا نسبت به تخصیص مناسب اعتبارات تملکی، هزینهای و ردیفهای ملی و متفرقه تسریع شود تا از این طریق تخریب گسترده که بر ریل اقتصادی استان تأثیر گذاشته جبران شود و پرداخت کامل خسارتهای سیل در زمینههای هزینهای تملکی و تسهیلات بانکی جبران شود.
روزبهان بیان کرد: دولت برای جبران خسارتهای سیل ۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان مصوبه گذرانده که ۲ هزار میلیارد تومان آن مربوط به تسهیلات بانکی است و اگر در این روند دچار اخلال شویم روند تخریب استان سرعت میگیرد و بخشهای مختلف در استان دچار مشکل میشوند.
وی تأکید کرد: گلستان بیش از ۱۰ درصد گندم، ۴۴ درصد سویا و ۲۷ درصد کلزا کشور و حدود ۱۰ درصد گوشت مرغ کشور را تأمین میکند و اگر این روند به شرایط طبیعی برنگردد ضربات جبرانناپذیری به استان وارد میکند و آثار تورمی را به کشور میزند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان گلستان خطاب به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: از شما درخواست داریم ابتدای هر ماه یک جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در استان گلستان را با حضور شما و یا یکی از مدیران ارشد وزیر تعاون داشته باشیم تا بتوانیم پروژههای مهم استان و همچنین مسائل مربوط به سیل را دنبال کنیم.
سرپرست استانداری گلستان با ابراز گلایه از تخصیص دیرهنگام اعتبار برای پروژه های اولویت دار استان همچون سدهای نرماب و آقدکش خواستار تغییر این رویه به منظور مهار سیلاب ها شد.
میرمحمد غراوی عصر پنجشنبه در ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی و کارگروه اشتغال گلستان با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار کرد: اگر این پروژه ها در اولویت تخصیص اعتبار و تکمیل قرار می گرفت شاید خرابی های ناشی از سیل استان در این حد نبود.
به گفته وی در پیوست بودجه امسال هم رقم چندانی برای تکمیل سدهای گلستان پیش بینی نشده است بنابراین امکان تکمیل آن تا پایان سال وجود ندارد.
سرپرست استانداری گلستان اضافه کرد: سد آقدکش با هدف کنترل و مدیریت سیلاب آق قلا در دستور کار قرار دارد اما با اعتبار 10 میلیارد ریالی نمی توان آن را به سرانجام رساند.
غراوی با بیان این که از ۲۸۰ هزار هکتار اراضی اولویت دار گلستان برای زهکشی تنها ۳۴ هزار هکتار زهکشی شد، ادامه داد: برای جلوگیری از خسارت سیلاب های آتی این طرح باید در اولویت قرار گیرد و اجرای ۷۰ هزار هکتار که مصوبه سفر رییس جمهوری را دارد، باید در کمترین زمان تخصیص اعتبار یابد.
ابراهیم کریمی عصر امروز در جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی و کارگروه اشتغال استان گلستان که با حضور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ببرگزار شد اظهار کرد: باید نسبت به ضعف و نقصی که در مدیریت بحران کشور وجود دارد برنامهریزی شود.
وی ادامه داد: در استان گلستان سیل اتفاق افتاد و سه شهرستان درگیر سیل شدند، اما در حوزه رسانهای آنچنان به سیل پرداخته شد که ۹۰ درصد از گردشگران که اقامت در مراکز اقامتی و هتلهای استان را رزرو کرده بودند آن را کنسل کردند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان ادامه داد: فعالان بخش گردشگری و اقتصادی استان گلستان یک سال تلاش کردند و منتظر ارتزاق در ایام نوروز بودند، اما متأسفانه بر اثر حادثه سیل و اطلاعرسانی نادرست متضرر شدند.
کریمی افزود: هر چه تلاش کردیم گزارشی ارائه بدهیم و اعلام کنیم که شرایط برای پذیریش گردشگر در استان گلستان آماده است، اما موفق نشدیم و حتی یک گزارش به بخش گردشگری اختصاص نیافت.
وی تأکید کرد: باید مدیریت بحران به سمتی حرکت کند که در زمان بحران کارکرد بقیه حوزهها دستخوش تغییرات نشود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان با بیان اینکه سیلاب ۱۹۹ میلیارد تومان به بخش گردشگری گلستان خسارت وارد کرد، اذعان کرد: سیل به بیش از ۲۰ مورد از آثار تاریخی در حوزه میراث فرهنگی خسارت زد.
کریمی متذکر شد: راه و پل از دست رفته را میتوان دوباره ساخت و یا کشاورزی از دسترفته را میتوان احیا کرد، اما آسیب به آثار تاریخی و میراث فرهنگی مانند برج قابوس و پل تاریخی آققلا قابل بازگشت نیست.
وی ادامه داد: نگرانی عمده در خصوص برج قابوس، پل تاریخی آققلا و ... وجود دارد و غفلت از این آثار تاریخی و توجه به سایر حوزهها آینده ما را دستخوش تغییرات میکند و خسارات جبرانناپذیر و غیرقابل بازگشت بهوجود میآورد.
شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی امروز پنجشنبه از برخی مناطق سیل زده گلستان از جمله شهرک صنعتی آق قلا دیدن کرد.
شریعتمداری در جریان این بازدید اعلام کرد کشاورزان و کارگرانی که بخاطر سیل بیکار شده اند ؛ حقوق بیکاری می گیرند.
وی اضافه کرد: تخصیص اعتبار طرحهای مهم گلستان بویژه ساخت سدها هم شتاب می گیرد.