برنامه گفتوگوی ویژه خبری امشب با موضوع تحولات شمال آفریقا از الجزایر تا سودان برگزار شد.
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، تحولات شمال آفریقا از الجزایر تا سودان امشب ۲۶ فروردین ماه با حضور دو تن از کارشناسان روابط بین الملل مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
عباس خامه یار کارشناس روابط بین الملل در ابتدای برنامه با اشاره به اینکه مردم الجزایر در این مرحله توانستند از حوادث گذشته درس بگیرند؛ گفت: آنها توانستند با حالت مسالمتآمیز خواسته هایشان را مطرح کنند؛ البته نداشتن رهبر واحد میتواند مشکلساز شود؛ لذا آمریکا و غرب به دنبال ایجاد و ترسیم نقشه جغرافیایی جدید هستند به طوری که طرح اولیه توسط عمر البشیر صورت گرفت.
وی با بیان اینکه نقش عمر البشیر در تجزیه سودان آشکار است افزود: مردم خواهان محاکمه عمر البشیر هستند، یکی از مسائل عمده تحولات امنیتی به تغییرات بر میگردد لذا باید از حوادث درس گرفت و این درس باید عبرت آمیز باشد.
این کارشناس روابط بین الملل با اشاره به اینکه حسنی مبارک به صورت دربست در اختیار آمریکا بود ادامه داد: قذافی زمانی توسط آمریکا کشته شد که پروژه هستهایش را به صورت کامل تحویل ایالات متحده داد، ژنرالهای ارتش این کشورها توسط آمریکا ترور شدند.
خامه یار با اشاره به اینکه در قیام های صورت گرفته پرچم ها و شعارها به نفع محور مقاومت و فلسطین بوده است گفت: اگر رهبران جنبش ها و جریان ها آگاه باشند میتواند این موضوع سبب گسترش جبهه مقاومت شود.
وی با اشاره به اینکه چند ماه پیش تظاهرات و اعتراضات مردمی را در اردن شاهد بودیم که تا حدودی مدیریت شد گفت: عوامل مختلف داخلی و خارجی در این تظاهراتها دخیل است لذا نباید مسائل داخلی را نادیده گرفت به طوری که در هر سه کشور سودان، لیبی و الجزایر اکثرا نظامیان حاکم بودند.
این کارشناس روابط بینالملل با اشاره به اینکه سودان کشوری بود که نقشی تعیین کننده در دامداری و کشاورزی داشت به طوری که این کشور را به عنوان سبد غذایی آفریقا قلمداد میکردند.
وی با اشاره به اینکه پناه بردن به قدرتهای بزرگ به عنوان عامل ثبات دهندهی این گونه رژیمها نیست افزود: قدرتهای بزرگ از تحولات ایجاد شده موج سواری میکنند، به طوری که فرانسویها مخالف سرسخت بحث عربی ساختن فرهنگ الجزایر هستند و لذا در این رابطه میجنگند و میخواهند الجزایر را زیر یوغ و فرهنگ فرانسوی خود قرار دهند.
خامه یار با اشاره به اینکه در کشورهای عربی آفریقایی احتمال قیام مردمی وجود دارد، گفت: این گونه کشورها سازمان یافته هستند و احزاب دیرینهای دارند. در سودان پاتکهای بزرگی از سوی کشورهای دیگر انجام میشود که به صورت جدی باید به آن توجه کرد.
سید امیر موسوی کارشناس مسائل غرب آسیا در ادامه برنامه با اشاره به اینکه الجزایر، لیبی و سودان مستعمره سه قدرت اروپایی وحشی بودند عنوان کرد: الجزایر مستعمره فرانسه، لیبی مستعمره ایتالیا و سودان مستعمره انگلیس بوده است لذا هر سه ملت انقلابی هستند و بسیار مستحکم پیگیر آرمانهای انقلابی خودشان هستند.
وی با بیان اینکه هر ۳ کشور دارای فرهنگی قرآنی و صوفی مسلک هستند خاطرنشان کرد: در سودان ۱۰ میلیون نفر حافظ قرآن هستند، امارات نقش اساسی در هدایت تحولات اخیر داشته است به طوری که به نوعی دخالت مستقیم دارد، در سودان آمریکا و امارات اجازه نمیدهد سودانیها از ائتلاف علیه یمنیها جدا شود لذا عربستان، امارات، انگلیس و فرانسه در این قضیه فعال هستند به طوری که آنها نمیخواهند تجربهی تونس و مصر در سودان و الجزایر تکرار شود.
موسوی با اشاره به اینکه متأسفانه در پنج، شش سال اخیر بسیاری از پروژههای نظامی در اختیار امارات قرار گرفته است گفت: در سودان، اماراتیها و سعودیها کودتا کردند به طوری که قانون اساسی را معلق نگه داشتند و گام به گام حرکت کردند لذا امارات و عربستان اجازه نخواهند داد ملت سودان در خیابانها باقی بمانند.
این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه در سودان احزاب سنتی ۷۰ ساله وجود دارد افزود: در الجزایر چنین چیزی وجود ندارد و لذا حضور مردم در خیابانها مهم و سرنوشت ساز است، در این کشور دو پرچم بربرها و الجزایر برافراشته میشود به طوری که بربرها حدود ۴۰ تا ۵۰ درصد جمعیت الجزایر را تشکیل میدهد و آنها تسلط زیادی بر روی مسائل اجتماعی و دولتی دارند و از سوی فرانسه حمایت میشود.
وی با بیان اینکه رژیم صهیونیستی تحمل کشورهای بزرگ را ندارد گفت: آنها میخواهند همه مثل قطر و بحرین شوند به طوری که در عراق و سوریه هزینههای زیادی کردند.
موسوی با اشاره به اینکه اکنون ملتها بیشتر آگاه شده اند عنوان کرد: رژیم صهیونیستی و امارات نمیگذارند تا اهداف ملت الجزایر به نتیجه برسد، زیرا به نتیجه رسیدن اهداف ان ملت به معنای پیوستن به محور مقاومت است، آنها خواهان برقراری رابطه جدی با ایران هستند.
انتهای پیام/