به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، پیروز حناچی، شهرداری تهران در همایش فصلی مدیران شهرداری در اظهار نظری تامل برانگیز از معیار سنجش آلودگی هوا بهصورت نقطه به نقطه سخن گفت.
وی در این باره گفت: "مقایسه سطح آلودگی هوا در شهر تهران بهصورت نقطه به نقطه نسبت به روز مشابه در سال گذشته و کاهش میزان آلودگی جزء عملکرد مثبت شهرداری تهران در این موضوع است و باید گفت که شهرداری تهران در این موضوع موفق عمل کرده است."
پیروز حناچی شهردار تهران در این باره توضیح نداد که برای سنجش یک عامل متغیر مثل آلودگی هوا چگونه می توان با استناد به شاخص نقطه به نقطه میزان آن در سال گذشته استناد کرد و چگونه می توان کاهش آن را جزء موفقیت شهرداری تهران دانست.
پیش تر شاهد این موضوع بودیم که از شاخص نقطه به نقطه بانک مرکزی و نهاد های آماری در موضوع تورم استفاده می شود.
اما استفاده از شاخص نقطه به نقطه در موضوع سنجش میزان آلودگی هوا تا چه اندازه درست است؟
زهرا صدراعظم نوری عضو شورای شهر تهران در گفتگویی با خبرنگار حوزه شهری باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: این موضوع که میزان آلودگیها در سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶ کاهش داشته است قابل کتمان نیست و این موضوعی است که شهروندان در طول سال ۹۷ بارها شاهد آن بودند.
این عضو شورای شهر تهران ادامه داد: بهبود وضعیت آلودگی هوا در سال ۹۷ به دو علت اتفاق افتاد که علت اول آن، بارشها و وضعیت جوی حاکم بر شهر تهران بود که تبادل هوا از طریق وزش باد اتفاق افتاد و این تبادل هوا نقش موثری در بهبود وضعیت آلودگی شهر تهران داشته است.
وی ادامه داد: دومین دلیل در بهبود شرایط آلودگی هوای شهر تهران اقدامات گسترده شهرداری بود که میتوان به مهمترین آنها از جمله: ایجاد ۱۶ مرکز معاینه فنی در سطح شهر، محدوده طرح ترافیک، تلاش برای استفاده از سوخت وسایل نقلیه با استاندارد بالا، از رده خارج کردن ناوگان حمل و نقل عمومی از چرخه خدمت رسانی، اشاره کرد.
صدر اعظم نوری در رابطه با سنجش نقطه به نقطه شاخص آلودگی هوا نسبت به سال ۹۶ گفت: میزان آلودگی در یک مقطعی از سال ۹۶ با همان مقطع زمانی در سال ۹۷ مورد قیاس قرار گرفت، و آمار نشان دهنده این موضوع است که آلودگی هوا کاهش داشته است.
وی درخصوص اینکه آیا میتوان یک شاخص متغیر که تحت تاثیر دلایل متعدد محیطی است را بصورت روزانه مورد قیاس قرار داد، گفت: این آمار به شکلی است که شهرداری تهران میتواند آن را به صورت هفتگی و حتی روزانه مورد قیاس قرار دهد و ارائه کند.
عضو شورای شهر تهران در پاسخ به این سئوال که قرار گیری روزها در تقویم هر سال در ایام هفته مختلف است، گفت: در مواردی محدود شاهد این موضوع هستیم که روزهای تقویم در هر سال در تغایر باشد و شاخصهای متعدد دیگری نیز در این ارایه آمار دخیل است.
وی ادامه داد: در مقایسه روزانه شاخص آلودگی در سال ۹۷ نسبت به سال ۹۶ شاهد این موضوع هستیم که تعداد روزهای سالم از روزهای ناسالم بسیار بیشتر است، و از دیگر نقاط قوت مدیریت شهری در سال ۹۷ این موضوع بود که تهران هیچ روز تعطیلی را به علت آلودگی هوا تجربه نکرد.
این عضو شورای شهر تهران با بیان لزوم حمایت از مدیریت شهری گفت: برای ادامه پیدا کردن این اتفاقات خوب در حوزه کاهش آلودگی مدیریت شهری باید حمایت مستمری از اجرا طرحهای جدید و ادامه طرح آغاز شده صورت بگیرد.
صدر اعظم نوری ادامه داد: تلاشها برای رسیدن به هوای پاک باید در زمینه خروج اتوبوسهای فرسوده از ناوگان حمل و نقل عمومی، کاهش تقاضای سفر با گسترش و ادامه طرح ترافیک و مدیریت میزان ترافیک، گسترش مراکز معاینه فنی و تشدید برخورد با خودروهای فاقد معاینه ادامه پیدا کند.
وی در پاسخ به این سئوال که در رسیدن به هوای پاک در سال ۹۷ نسبت به سالهای گذشته عوامل محیطی بیشتر موثر بوده است یا مدیریت شهری، گفت:سازمان حفاظت محیط زیست در گزارش خود اعلام کرد ۵۰ درصد این وضعیت ناشی از اقدامات شهرداری تهران است و با استناد به این گزارش میتوان گفت اقدامات شهرداری تهران موثر است.
عضو شورای شهر تهران ادامه داد: باید توجه داشت که بیشترین منبع آلودگی در سطح تهران منابع آلاینده متحرک است و مهتمرین این منابع خودرو است.
صدراعظم نوری عضو شورای شهر تهران بیان کرد: نقش نهادهای نظارتی در بخش صنعت خودرو بسیار چشمگیر است و هرچقدر خودرو مرغوبیت بیشتری داشته باشد آلودگی کمتری ایجاد میکند و هرچه قدر سوخت استفاده شده در خودروها دارای استاندارد بالاتری باشند شاهد این موضوع هستیم که روزهای پاک بیشتری را در سال ۹۸ شهر تهران تجربه خواهد کرد.
شایان ذکر است با استناد به آمار ارایه شده توسط مرکز کنترل کیفیت هوای استان تهران در ۱۹ روز نخست سال ۹۸، پایتخت ۱۶ روز هوای پاک را تجربه کرد و ۳ روز دیگر سالم گزارش شد. این در حالی است که این آمار در مقایسه با تعداد روز مشابه در سال ۹۷ بدین صورت است که پایتخت تنها ۸ روز پاک را تجربه کرد و ۱۱ روز دیگر سالم گزارش شد.
در مقایسه کیفیت هوای سال ۹۶ با سال ۹۷ میتوان گفت، در سال ۹۶ پایتخت تنها ۱۴ روز پاک را تجربه کرد و ۲۴۳ روز سالم، ۱۰۰ روز برای گروهای حساس ناسالم و ۸ روز دیگر ناسالم گزارش شد، این آمار در سال ۹۷، بدین صورت گزارش شد که پایتخت ۲۸ روز هوای پاک، ۲۷۸ روز سالم و ۵۹ روز برای گروهای حساس ناسالم را تجربه کرد.
اما در این مورد کسی نمیتواند اظهار نظر دقیق کند که بهتر شدن وضعیت هوای پایتخت به علت سیاستهای اتخاذی بوده و نقش شرایط جوی نادیده گرفته شود.
انتهای پیام/