در این گزارش نگاهی به لایه‌های عمیق‌ بازار یعنی جایی که در آن قیمت گذاری دلار شکل می‌گیرد، خواهیم داشت.

آخرین تلاش های آمریکا در جنگ ارزی/ پشت پرده افزایش نرخ ارز تا بیش از ۱۴ هزار تومان چه می‌گذرد؟به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  در روز‌های اخیر نرخ اعلامی دلار و ارز در بازار آزاد، رقم‌های جدید و افزایشی است به طوری که برای دلار، دیروز ارقامی بین ۱۴ هزار تا ۱۴ هزار و ۵۰۰ نیز اعلام شد. اگر چه هنوز دقیقاً معلوم نیست که آیا نرخ‌های اعلامی واقعاً خریدار دارد یا نه، این سوال پیش می‌آید که دلیل این افزایش‌ها چیست؟ آیا واکنش بازار به بیانیه جدید کاخ سفید علیه سپاه است؟ موج جدیدی از رشد قیمت در راه است یا عوامل دیگری موثر بوده اند؟

در این خصوص نگاهی به لایه‌های عمیق‌تر بازار یعنی جایی که در آن قیمت گذاری دلار شکل می‌گیرد و مقایسه تحولات در آن در مقایسه با موارد فوق، نشان می‌دهد که باید وزن کمی را به فرضیه‌های فوق داد. چرا که به عنوان مثال، پیش از این آمریکا، سپاه پاسداران را در فهرست تحریم‌های موسوم به کاتسا قرار داده بود؛ بنابراین باید گفت که قرار گرفتن این نهاد در فهرست مد نظر، تاثیری در فرایند اقتصاد مرتبط با سپاه نخواهد داشت.

به استناد گزارش‌های منتشر شده، باید گفت: بخش عمده ماجرا به جنگ ارزی بر می‌گردد که آمریکا در روز‌های ابتدایی امسال نیز مشابه سال قبل، آن را به راه انداخته و چند روز قبل هم رئیس کل بانک مرکزی از خبر‌های محرمانه در این خصوص گفته بود.

طبق اعلام افراد مطلع، افزایش نرخ ارز روز‌های اخیر ریشه در تحولات نرخ خرید و فروش درهم به ریال در بازار دبی دارد. اهمیت دبی در بازار ارز ایران تا همین اواخر از آن جاست که این شهر در چندین دهه گذشته و همزمان با افزایش مبادلات مالی و تجاری ایران با امارات، به یکی از مهم‌ترین کانال‌های ارزی ایران تبدیل شد. با این حال، در دور قبلی تحریم ها، این کانال‌های مالی در حوزه بانکی در سال‌های ۸۹ و ۹۰ کاملاً مسدود شد و کانال انتقال ارز صرافی‌ها نیز در سال‌های ۹۶ و ۹۷ با اعمال قانون مالیات بر ارزش افزوده و مشخص شدن تراکنش‌های مالی و صرافی غیر رسمی در این شهر، تا حد زیادی از کار افتاد.

به همین دلیل بانک مرکزی به دنبال جایگزین کردن کانال‌های مالی رفت و با توجه به شرایط و ویژگی‌ها و وضعیت اقتصادی، مالی و ارزی عراق، تلاش کرد کانال‌های مالی و ارزی خود را به این کشور منتقل کند. اما به رغم این که عراق در حال تبدیل شدن به هاب ارزی ایران است و سطح مبادلات مالی و ارزی با دبی به‌شدت کاهش یافته و به حداقل رسیده است، درهم امارات همچنان یک مبنا برای قیمت‌گذاری ارز در بازار داخلی است و آثار تغییر در نسبت برابری ریال به درهم به سرعت در بازار ارز ایران نمایان می‌شود.

خبرگزاری فارس در این زمینه گزارش داده است که از چهار روز گذشته تقاضا‌های عمده با نرخ‌های پیشنهادی بالایی برای خرید درهم با ریال ایران در دبی شکل گرفته است و شکل گیری این تقاضا‌های بزرگ برای خرید درهم با ریال ایران در دبی منجر به افزایش نرخ درهم در بازار فوق شده و همین موضوع، نرخ ارز در بازار داخل را در مسیر افزایش قرار داده است. در حالی که در عمل، معامله‌ای انجام نشده و درهمی وارد کشور نشده است؛ بنابراین به نظر می‌رسد هم اکنون که شکل گیری کانال‌های مالی ایران با عراق در حال پیشرفت است و بازار متشکل ارزی نیز طبق اظهارات رئیس کل بانک مرکزی تا اواخر فروردین راه اندازی می‌شود، این فشار دبی بر بازار ارز ایران، آخرین تلاش‌های بازوی تحریمی آمریکا از مسیر دبی برای ایجاد تلاطم ارزی در کشور است چرا که ازاین پس تاثیر دبی بر بازار ارز ایران بسیار کاهش خواهد یافت.

از سوی دیگر با توجه به روابط استراتژیک ایران و عراق، ضریب نفوذ ۱۰ درصدی شبکه بانکی در این کشور و سهم بالای اسکناس دلار در مبادلات داخلی این کشور، به نظر می‌رسد آمریکا به این آسانی‌ها و همچنین به این زودی‌ها امکان اعمال فشار بر کانال‌های مالی ایران از طریق عراق را نخواهد داشت و تلاطم این روز‌های بازار ارز در روز‌های آتی شکل متفاوت و آرام تری به خود خواهد گرفت.

منبع:خراسان

انتهای پیام/

پشت پرده افزایش این روز‌های نرخ ارز تا بیش از ۱۴ هزار تومان

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
علی
۱۷:۴۷ ۲۱ فروردين ۱۳۹۸
چه چیزا