به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، واقعیت این است که دوست داشتن یا دوست نداشتن آدمها در عرض چند ثانیه روی میدهد؛ در این ثانیههای طلایی که کسی را برای اولین بار ملاقات میکنید یا در دنیای مجازی میبینید ممکن است از او خوشتان بیاید یا برعکس، از او رویگردان شوید. این حس به رفتار، حرف زدن یا حتی لباس، بوی لباس و بوی بدن طرف مقابل بستگی دارد.
بیشتر بخوانید: ترفندهایی که مرد زندگیتان را شیفته شما میکند!
در زیر فهرستی از یافتههای علمی در مورد رفتار و منشهای آدمی نوشته شده که تمامی آنها باعث میشوند تا مردم از کسی بدشان بیاید؛ چه در دنیای واقعی چه جهان آنلاین!
برای آشنایی با این موارد تا انتهای مطلب با روزیاتو همراه باشید.
۱- به اشتراک گذاشتن عکسهای زیاد در شبکههای اجتماعی
بر اساس تحقیقی که در سال ۲۰۱۳ میلادی در دانشکده تجارت بیرمنگهام صورت گرفت مشخص شد به اشتراکگذاری عکسهای زیاد در فیسبوک و دیگر شبکههای اجتماعی به روابط افراد در زندگی واقعی آسیب جدی وارد میکند. دلیلش هم این است که به غیر از تعداد اندکی از نزدیکان بقیه افراد ارتباطی با این عکسها برقرار نمیکنند و همرسانی پیوسته و همیشگی عکس برای آنها نه تنها جذاب نیست که آزاردهنده هم به نظر میرسد.
سرپرست این تحقیقات، دکتر دیوید هاگتون در این رابطه گفته: دوستان از عکسهای خانوادگی فرد و اعضای خانواده از تصاویر دوستان او خوششان نمیآید و برایشان جالب نیست.
به همین خاطر بسیار مهم است زمانی که قصد به اشتراکگذاری آلبوم عکس جدیدی را دارید به تبعات آن فکر کنید. همرسانی بیش از معمول عکس در شبکههای اجتماعی مسبب اصلی خراب شدن رابطههای واقعی زندگی شما هستند!
۲- فاش کردن اطلاعات کاملا خصوصی و شخصی در همان روزهای اول دوستی و رابطه
به طور کلی مردم وقتی به مرحله اعتماد و اطمینان از هم میرسند بیشتر همدیگر را دوست دارند. صحبت کردن در مورد خود و فاش کردن مسایل فردی هم میتواند چهره جدید و مثبتی به دوستیها ببخشد. اما برخی روانشناسان بر این باور هستند کسانی که در همان ساعات و روزهای اولیه دوستی در مورد مسایل خیلی شخصی و خصوصی زندگی خود و خانوادهشان حرف میزنند در واقع در حال خراب کردن رابطه خود هستند. این افراد بدون این که بدانند با حرفهای اضافهای که بیان میکنند از میزان جذابیت خود برای طرف مقابل میکاهند.
نه خیلی محتاط و محافظهکار باشید نه خیلی شفاف. لازم نیست تمام زیر و بم زندگیتان را در همان ابتدای دوستی مطرح کنید. لازم نیست در مورد زندگی خصوصی خواهر یا برادر خود به دوست جدیدتان توضیح دهید. برای حرف زدن بهتر است سراغ علاقهمندیهای شخصی خود بروید. در مورد جزئیات سرگرمیهایتان حرف بزنید، از خاطرات شیرین کودکی بگویید و …. این صحبتها باعث میشود دوستداشتنی، صمیمی و گرم به نظر برسید.
۳- سوال پرسیدن از دیگران بدون بیان کلمهای در مورد زندگی خود
حتما شما هم در زندگی با افرادی مواجه شدهاید که در مورد همه چیز زندگی شما سوال میپرسند اما حتی یک کلمه در مورد زندگی خود حرف نمیزنند! این افراد واقعا دوست نداشتنی و غیر قابل اعتماد هستند.
برای یک دوستی سالم باید همه چیز دو طرفه باشد. در یک تحقیق علمی از تعدادی شرکت کننده که هیچ شناختی از هم نداشتند درخواست شد تا به مدت ۱۲ دقیقه برای طرف مقابل در مورد خود صحبت کنند در حالی که یکی از طرفین فقط شنونده باشد. همچنین گروهی هم به طور چرخشی با هم صحبت میکردند. نتیجه نشان داد آنهایی که به صورت چرخشی در مورد خود صحبت کرده بودند (یعنی هر دو طرف جزئیاتی در مورد زندگیشان مطرح کرده بودند) علاقه بیشتری بینشان به وجود آمده است.
یعنی برای ایجاد اعتماد و علاقه در یک رابطه باید هر دو طرف به یک اندازه در تعامل و معاشرت شریک باشند.
۴- منتشر کردن عکسهای بسیار نزدیک در پروفایل شبکههای اجتماعی
اگر عکس پروفایل شما یک تصویر بسیار بزرگ و نزدیک از صورتتان است همین الان آن را عوض کنید. سعی کنید تصاویری از خود به اشتراک بگذارید که از فاصله حدود ۴۵ سانتیمتری از چهرهتان گرفته شده باشد.
۵- پنهان کردن احساسات
محققان و روانشناسان زیادی بر این باور هستند که با نمایش احساسات واقعی خود، مردم بیشتر شما را دوست خواهند داشت. احساسات و هیجانات واقعی خود را نشان دهید و از بروز آن هراس نداشته باشید.
بدنبال تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۶ میلادی در این زمینه و در دانشگاه اورگان صورت گرفت، برای شرکت کنندهها دو صحنه احساسی از دو فیلم نمایش داده شد تا واکنش تماشاگرها سنجیده شود. برخی از افراد احساسات واقعی خود را نشان دادند و برخی دیگر آن را سرکوب کردند.
محققان با بررسی رفتارهایِ دیگر این دو گروه ثابت کردند کسانی که احساسات واقعی خود را پنهان نکرده بودند بیشتر از بقیه دوستداشتنی و مورد قبول دیگران بودند.
نتیجه این مطالعه علمی ثابت کرد مردم اصولا بر اساس رفتارهای همدیگر با هم تعامل دارند. یعنی اگر متوجه شوند که طرف مقابل سعی در مخفی کردن احساسات خود دارد آن را به این تفسیر میکنند که او برای برقراری ارتباط اجتماعی یا همکاری مقابل تمایلی ندارد و در نتیجه به چنین فردی نزدیک نمیشوند.
۶- بیش از حد خوب بودن
شاید تصور کنید که هر چقدر خوب و مهربان باشید مردم بیشتر از شما خوششان خواهد آمد. اما علم نظر دیگری دارد.
در تحقیقی در دانشگاه واشنگتن که با همکاری موسسه تحقیقاتی دیزرت برگزار شد، از شرکتکنندهها درخواست شد تا هر نفر به همراه ۴ نفر دیگر تقلب یک بازی کامپیوتری انجام دهند که توسط محققان دستکاری شده بود. به این صورت که:
هر شرکتکننده در یک گروه ۵ نفره حضور داشت اما دیگر همگروهیهای خود را نمیدید. به هر کدام از آنها این فرصت داده شده بود تا در نوبت خود حق ادامه دادن یا بازگشت (از تمام بازی یا بخشی از آن) را داشته باشند. چندین انگیزه و محرک برای افزایش داراییهای هر بازیکن هم وجود نداشت اما واضح و شفاف نبود.
(به شرکتکنندهها که دانشجویان همان دانشگاه بودند گفته شده بود در پایان هر نیمسال با قرعهکشی به آنها جوایزی اهدا خواهد شد که میتوانند آنها را به کوپنهای خریدنی سلف سرویس دانشگاه تبدیل کنند)
در این بازی برخی از شرکتکنندههای غیرواقعی از گرفتن امتیازات بیشتر خودداری کردند و در نتیجه ووچر کمتری بدست آوردند – این کار آنها بر اساس رفتار بشردوستانه و بر اساس نوعدوستی صورت گرفت. اما نتیجه امر این شد که بقیه اعضای گروه از اینکه این انسانِ غیرخودخواه در تیم آنها باشد ناراضی بودند و دوست نداشتند که دوباره با او همگروه شوند.
در چندین تحقیق دیگر هم ثابت شده که در کار گروهی آنهایی که زیادی خوب و نوعدوست هستند از نظر دیگر اعضای گروه بد و دوست نداشتنی به حساب میآیند.
۷- انتقاد از خود برای جلب نظر دیگران
برخی از مردم سعی میکنند با انتقاد از خود و نکوهش رفتارهای اشتباهشان رضایت اطرافیان یا مدیران خود را جلب کنند. این رفتار را میتوان نوعی لاف زدن فروتنانه تفسیر کرد که چندان خوشایند نیست. باید بدانید اغلب کارفرماها ترجیح میدهند کسانی را استخدام کنند که صادق هستند و به مهارتهای خود ایمان دارند و از کسانی که مثلا میگویند: «من این ایراد را دارم که نمیتوانم همیشه منظم باشم» یا «من در برخی شرایط بیش از حد احساسات نشان میدهم» استقبال نمیکنند.
۸- بیش از حد عصبی بودن
هرگز اجازه ندهید کسی بوی عرق شما را متوجه شود. دانشمندان ثابت کردهاند بوی عرقِ افراد عصبانی به طور ناخودآگاه روی قضاوت دیگران در مورد آنها تاثیر میگذارد. در سال ۲۰۱۳ میلادی محققان در مرکز حسهای شیمیایی مونِل از شرکتکنندهها درخواست کردند تا به تماشای فیلم زنان در موقعیتهای معمولی زندگی بنشینند، از کار در شرکت گرفته تا نگهداری از بچهها.
در زمان تماشای ویدئو سه نوع بوی عرق انسان برای آنها منتشر میشد: بوی عرق ناشی از فعالیتهای ورزشی، عرق ناشی از قرارگیری در موقعیتهای پراسترس و عرق استرسی که با مام یا اسپری خوشبو کننده پوشید شده بود.
از شرکتکنندهها درخواست شد تا به میزان مهارت، اعتمادبهنفس و صداقت زنان رای بدهند.
نتیجه نشان داد که رای همه شرکتکنندهها در زمانی که بوی عرق ناشی از استرس به مشامشان خورده کمتر از دیگر موقعیتها بوده است. اما در زمانی که بوی مخلوط عرق و مام (یا اسپری) را استشمام کردهاند، میزان رایهای مثبتشان بیشتر بوده است.
۹- نخندیدن
سعی کنید در جمعهایی که حضور دارید یک لبخند کوچک و محو گوشه لبهایتان داشته باشید. محققان دانشگاه استنفورد و اِسِن ثابت کردهاند که وقتی در اولین برخورد با غریبهها لبخند به لب دارید برای مدت زمان طولانیتری در ذهن و یاد آنها باقی خواهید ماند. لبخند انرژی مثبتی به مخاطب القا میکند و حس خوبی برای تعامل ایجاد میکند.
۱۰- استفاده از ایموجی خنده در ایمیل
شاید اینجا کمی گیج شوید، همانطور که لبخند زدن در دنیای واقعی میتواند شما را دوستداشتنی کند، اما استفاده از شکلکهای خنده در نامههای الکترونیک دقیقا اثر عکس دارد؛ مخصوصا اگر ایمیل رسمی باشد.
در یک مقاله تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۷ منتشر شده بود، نوشته شده استفاده از ایموجیهای خنده (شکلک) در ایمیلهای کاری شما را بیکفایت و نالایق نشان میدهد و برعکس تصورتان نشانهی صمیمیت نیست.
۱۱- داشتن اسمی که تلفظ آن آسان نیست
میدانیم که این گزینه به هیچ عنوان منصفانه نیست زیرا اسمتان را خودتان انتخاب نمیکنید. اما بر اساس یک مطالعه علمی که در سال ۲۰۱۲ در دانشگاه ملبورن صورت گرفته بود، مشخص شد افرادی که نام پیچیده و سخت دارند اصولا بیشتر از بقیه افراد مورد قضاوتهای منفی مردم قرار میگیرند.
۱۲- استفاده از شهرت دیگران برای جلب توجه
شاید برایتان جالب باشد در مورد پسرخاله، عمو، عمه، خاله یا دوستی که شهرت زیادی در کشور یا جهان دارد صحبت کنید و به واسطه اسم او خودتان را مهم جلوه دهید. اما باید بدانید که دانشمندان دانشگاه زوریخ در تحقیقات خود ثابت کردهاند استفاده از این ترفند برای جلب نظر اطرافیان نتیجه معکوس دارد.
یعنی اگر بخواهید به واسطه نسبت داشتن با یک سلبریتی خودتان را در مرکز توجه قرار دهید، تلاشتان دقیقا برعکس جواب خواهد داد و مردم به جای دوست داشتن از شما بدشان خواهد آمد.
۱۳- بیحال و شُل دست دادن
تحقیقات علمی در دانشگاه آلاباما ثابت کرده افرادی که سفت و محکم دست میدهند انرژی مثبت بیشتر و اضطرابهای اجتماعی کمتری دارند. این افراد همچنین بیشتر از کسانی از کسانی که شل دست میدهند دوستداشتنی به نظر میرسند.
۱۴- رفتار کردن به گونهای که از کسی خوشتان نمیآید
روانشناسان اصطلاحی دارند به نام «دوست داشتن متقابل» به این معنی که وقتی متوجه شویم کسی ما را دوست دارد، ما هم در مقابل او را دوست خواهیم داشت.
در سال ۲۰۰۹ میلادی، محققان دانشگاه واترلو و دانشگاه مانیتوبا متوجه شدند وقتی انتظار داریم کسی ما را دوست داشته باشد، سعی میکنیم با او گرمتر و مهربانتر رفتار کنیم. با این ترفند شانس دوست داشته شدن از طرف آن شخص را افزایش میدهیم. بنابراین، زمانی که مطمئن نیستید طرف مقابل چه احساسی به شما دارد فقط کافیست با او خوش رفتاری کنید تا همین واکنش را از او دریافت کنید.
همچنین، اگر با سردی یا تردید با کسی رفتار کنید باعث میشوید تا او نیز دیگر به سمت شما نیاید و با سردی با شما رفتار کند.
منبع: روزیاتو
انتهای پیام/