وزیر خارجه گفت: اروپاییها را هم ما همچنان برای اجرای تعهداتشان تحت فشار قرار میدهیم. یعنی اروپا باید بداند که نمیتواند فقط با چند اظهارنظر و یا چند طرح اجرانشده از زیر بار مسئولیتهایش شانه خالی کند.
به گزارش حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، در حاشیه دیدار امروز مسؤولان نظام با حضرت آیتالله خامنهای، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در گفتوگوی کوتاهی با پایگاه اطلاعرسانی KHAMENEI.IR، به سؤالی درباره بیانات نوروزی رهبر انقلاب پیرامون رفتار اروپاییها در قبال برجام پاسخ گفت.
متن این گفتگو به این شرح است:
جناب آقای دکتر ظریف، وزیر محترم امور خارجه؛ سال نو و سالروز بعثت پیامبر گرامی اسلام را خدمت شما تبریک عرض میکنم. همانطور که حضرت آیتالله خامنهای در سخنرانی نوروزیشان در حرم مطهر رضوی فرمودند: در قضیه برجام، وظیفهی اروپاییها این بود که در مقابل آمریکا میایستادند، امّا با بهانههای مختلف نَایستادند و علاوه بر این، و علیرغم اینکه خودشان هم مدام به ما تأکید کردند و میکنند که «مبادا از برجام خارج بشوید»، عملاً از برجام خارج شدهاند؛ یعنی حتّی تحریمهای جدیدی را علیه ایران به وجود آوردهاند. به گفتهی رهبر انقلاب اسلامی، اروپاییها در این قضیه هم مثل گذشته، به ما خیانت کردند و نمیتوان از اینها توقّع داشت و به آنها اعتماد کرد. لطفاً نظرتان را درباره رفتار دولتهای اروپایی و برنامهی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی در قبال آن تشریح فرمایید.
بسم الله الرحمن الرحیم. بنده، هم سال نو را تبریک عرض میکنم، هم مبعث پیامبر اکرم صلواتاللهعلیه را.
اروپاییها از ابتدا به برجام بهعنوان یک دستاورد نگاه میکردند، اما شاید آنها آمادگی نداشته باشند و قطعاً توان کافی نداشتند برای اینکه در مقابل تحریمهای آمریکا ایستادگی بکنند؛ تلاشهایی کردند، اما همانطوری که رهبر معظم انقلاب فرمودند، این تلاشها کافی نبود و حتی در بعضی موارد میشود گفت که این تلاشها نشاندهندهی عدم آمادگی اروپاییها برای هزینه کردن در یک حوزهای که خودشان ادعا میکنند اهمیت استراتژیک برای آنها دارد، بود؛ لذا این واقعیت را رهبر انقلاب از ابتدای خروج آمریکا از برجام مطرح کردند.
ما هم با توجه به اینکه ضرورت داشت اروپاییها را ناگزیر کنیم بر اینکه به تعهداتشان عمل بکنند، در بُعد دیپلماتیک، کار با اروپا را ادامه دادیم، کماکان هم ادامه میدهیم؛ اما هیچگاه امید به اروپا نبستیم. برای همین هم هست که در سالهای گذشته حتی در ابتدای برجام، بیشترین رفتوآمدهای ما -رفتوآمدهای آقای رئیسجمهور، رفتوآمدهای بنده- با کشورهای همسایه بوده، با کشورهایی بوده که شرکای قدیمی ما هستند مثل روسیه، مثل چین، مثل ترکیه، مثل عراق و توجه ما برای آیندهی روابط خارجی به این سمت بوده است. از ابتدای کار دولت یازدهم و بهویژه پس از خروج آمریکا از برجام، توجه ما روی کشورهایی که نزدیک ما هستند، در کنار ما بودهاند -حالا من نمیخواهم از کلمهی «دوست» استفاده کنم- کشورهایی که در شرایط دشواری با ما همکاری کردهاند، متمرکز بوده است.
اروپاییها را هم ما همچنان برای اجرای تعهداتشان تحت فشار قرار میدهیم. یعنی اروپا باید بداند که نمیتواند فقط با چند اظهارنظر و یا چند طرح اجرانشده از زیر بار مسئولیتهایش شانه خالی کند؛ لذا وظیفهی ما بهعنوان دستگاه دیپلماسی این است که کار اروپاییها را پیگیری کنیم، به آنها تذکر بدهیم، فشار بیاوریم که شما موظفید تعهداتتان را انجام بدهید؛ اما هیچگاه به آنها چشم امید نباید داشته باشیم.
انتهای پیام/
حالا برجام اصن یعنی چی تو این شرایط
اصن تعهد به چیزی که وجود نداره معنی نداره برجام خیلی وقته نقض شده توسط آمریکا که بزرگترین مدعی دروغین بوده حالا مگه بقیه کشورا دنبال برجام بودن مسئولین دنبال چی هستن؟
ضعف خودشونو نمیخوان قبول کنن
از اول هم معلوم بود در قضیه برجام اروپا با آمریکا همراهی میکنه شما و مسئولان در مجلس نمیخواین که اعتراف کنید اروپا داره اذیت می کنه
مذاکره کننده خوبی نبودید شما و تیم همراهت
برام بیست دقیقه ای
ضمنا در صورتی که این موضوع مغایرتی با قطعنامه 2231 و سه قطعنامه مرتبط با موضوع هسته ای ایران ایجاد نمی کند در پاسخ به خروج ایالات متحده از تعهداتش ایران هم اعلام کند که از یکی از تعهدات بین المللی خارج خواهد شد و اولین قدم هم به جای خروج از برجام، تهدید و در صورت لزوم اجرای فرایند خروج از npt خواهد بود. البته تا پایان تعهدات ایران به برجام همه موارد به دقت اجرایی خواهند شد که آنهم بدلیل وجود قطعنامه سازمان ملل ایران خود را متعهد به اجرا می داند ولی با توجه به الزامی نبودن npt می تواند از آن خارج شود(البته با مطالعه کامل همه جوانب آن)
آقای ظریف دیگر چگونه میخواهید طرف اروپایی را تحت فشار قرار دهید جز با خروج از برجام نافرجام!
اینجاست که به یک اصل مسلم میرسیم و آن علم و هنر سیاست است. هنر سیاست یعنی ضمن پایبندی به حفظ استقلال و عدم وابستگی و حمایت از مظلومین جهان , یک سیاستمدار باید تلاش کند مردم آسیب نبینند.
تو هم نظرت را صریح بگو
اگر با حرفهای ایشان مخالفی بگو
و چرا مخالفی و راهکارش چیه
در لفافه سخن گفتن دردی را دوا نمیکند دو پهلو حرف زدن کافی نیست
در عمل باید ثابت کند حرف باد هواست هر چقدر زیبا و قاطع باشد.
زیانهای برجام که بر همه عیان ن است ولی عدهای هنوز خوابند.
برادر یا خانم هموطن اصل موضوع اصلن بمب اتم و موشک و ایکس و ایگرگ نیست موضوع سر دو نوع تفکر برای زندگی و مدیریت در واقع اونها با تفکر اسلامی مخالفن و هروز یه چیزی رو بهونه میکنن بنابراین مطمئن باشید بعد هسته ایی یه چیز دیگه رو بهونه میکنن مثلن موشک و هی بهونه پشت بهونه حالا بنظرت تو همچین شرایط اگه تن به خواسته هاشون داد چه اتفاقی میوفته پس چه بهتر هسته ایی و موشک و...داشت ولی سر استفاده و بهربرداری باهم پیمان امضا کنن مثلن محدودیت در استفاده ول باید داشت در این دنیای بی منطق