کوه‌های مینیاتوری یا مریخی جاذبه‌ای شگفت انگیز در طبیعت بکر جنوبی‌ترین نقطه سیستان و بلوچستان چابهار خاطره‌ای مسرت بخشی را برای گردشگران نوروزی فراهم می‌کند.

سرزمین کوه‌های مریخی گردشگران را فرامی خواندبه گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان،  سیستان و بلوچستان سرزمین گسترده‌ای از هامون تا پهنه آب‌های نیلگون دریای عمان با قامتی به بلندای کوه تفتان در کویری گرم و آرام به تفتیدگی صداقت و بردباری مردمانش که صبر را بر لوح فرهنگ خویش حک کرده اند، همواره در تمام فصول سال با جاذبه‌های متعدد تاریخی و طبیعی آماده پذیرایی از مهمانان داخلی و خارجی است.

در میان آثار زیبا در سرزمین نخل و آفتاب کوه‌های مریخی یا مینیاتوری چابهار با ساختار ویژه شکل بی نظیری از عظمت خداوند را به نمایش گذاشته به طوریکه هر فردی با نظاره بر این کوه‌ها خود را در میان شاهکار بزرگ خلقت تصور می‌کند.

کوه‌های مینیاتوری که در میان مردم محلی منطقه به «کلانی» مشهور هستند از سلسله کوه‌هایی است که از منطقه کچو تا خلیج گواتر و به موازات دریا پیش رفته اند.

این کوه‌ها در جاده ساحلی چابهار- گواتر بعد از تالاب لیپار به طول حدود ۴۵ کیلومتر قابل مشاهده است، جاده چابهار به طرف گواتر بعد از روستای رمین و تالاب لیپار رنگ سبز و آبی دریا، سواحل زرد ماسه‌ای و کوه‌های سفید مینیاتوری یکی از تابلو‌های معجزه وار طبیعت ایران را در ذهن نشان می‌دهند.

این کوه‌ها یکی از مناطق دیدنی و تفریحی منحصربفرد در حوزه چابهار هستند که سالانه گردشگران و طبیعت دوستان زیادی از داخل و خارج کشور از آنان دیدن می‌کنند.

ایجاد شیار‌ها و تراش‌های زیبایی در بین این کوه‌ها وجود دارد که برای هر بیننده‌ای جالب توجه بوده و انواع فسیل‌های حیوانات دریایی در این کوه‌ها قابل مشاهده است که نشان از زیر آب بودن این منطقه در سال‌های دور دارد.

این کوه‌ها مناظری از سطح کره ماه را برای انسان تداعی می‌کند و جنس رسوبی و همچنین فرسایش خاص آن‌ها موجب ایجاد شیار‌ها و تراش‌های زیبایی شده به گونه‌ای که گویی نقاشی ماهر این کوه‌ها را به تصویر کشیده است.

این کوه‌ها چاک چاک هستند و اشکالی نامانوس و فاقد پوشش گیاهی دارند به دلیل همین غیرعادی بودنشان در سال‌های اخیر و در میان گردشگران به کوه‌های مریخی شهرت یافته اند.

فرآیند‌های تکتونیکی به دلیل فرورانش پوسته عمان به زیر مکران و فرسایش آبی و بادی مهمترین دلایل شکل گیری این کوه‌ها بوده که سبب به وجود آمدن یکی از جذاب‌ترین و کم نظیر‌ترین پدیده‌های زمین شناسی شده است.

کوه‌های مریخی از جنس سنگ‌های رسوبی با ترکیبات مارن، رس و آهک به رنگ سفید مایل به طوسی است که در اثر فرسایش، شیار‌های زیبایی بر آن‌ها ایجاد شده است.

ارتفاع کوه‌های مریخی در نقاط مختلف متفاوت است به طوری که برخی از آن‌ها پنج متر و برخی دیگر بیش از ۱۰۰ متر ارتفاع دارند.
نظیر این رشته کوه‌ها را می‌توان در هزار دره در شرق تهران که از کنگلومرا که از ماسه سنگ‌های کنگلومرائی و به مقدار کمی رسوبات رسی تشکیل شده است، یافت.

کوه‌های مریخی از نظر اقتصادی برای مردم منطقه اهمیت ویژه‌ای دارد به طوری که می‌توان از مواد اصلی سازنده آن‌ها که به طور عمده مارن، رس و ترکیبات آهکی است در تولید سیمان و همچنین ساخت آجر استفاده کرد.

به گفته کارشناسان، این منطقه باید به عنوان یک ژئوپارک ثبت جهانی شود، زیرا ظرفیت‌های زیادی برای جذب گردشگر و درآمدزایی برای مردم منطقه دارد.

کوه‌های زیبای مریخی از نوع رسوبی هستند و به علت فرسایش سریع در برابر باد و باران به شکل دندانه دندانه و پر از لبه‌ها و چاک‌های مکرر درآمده اند که بومیان این منطقه به سبب شکل غیرعادیشان، از آن‌ها با عنوان کوه‌های مریخی نیز یاد می‌کنند.

شیار‌ها و تراش‌های زیبای این کوه‌ها که فاقد هر گونه پوشش گیاهی هستند منظره‌ای رویایی و خیال انگیز را خلق کرده است.

انتهای پیام/ع

سرزمین کوه‌های مریخی گردشگران را فرامی خواند

برچسب ها: نوروز ، میراث فرهنگی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.