پرستو محمدخانی متخصص زنان و زایمان در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: ناباروری و نازایی مشکل تقریبا ۱۵ درصد زوجهاست، حدود نصف این نازایی به دلیل ناباروری مردان است، ناباروری به دلیل تولید کم اسپرم، ناقص بودن یا بی حرکتی اسپرم و یا انسدادی که جلوی رهایی اسپرم را میگیرد، رخ میدهد؛ بیماریها، صدمات، مشکلات مزمن قلبی، شیوه و سبک زندگی و سایر عوامل میتوانند بر ناباروری تاثیر داشته باشند، ناباروری میتواند استرس زا و ناراحت کننده باشد، اما تعدادی درمان برای حل این مشکل وجود دارد.
این متخصص زنان و زایمان بیان کرد: علامت اصلی ناباروری عدم توانایی باردار کردن همسر بعد از تلاشهای پی در پی است؛ مشکلات اساسی همچون اختلالات ارثی، عدم تعادل هورمونی و یا مشکلی که باعث بسته شدن مسیر اسپرمها میشود، میتوانند از نشانههای ناباروری باشند.
بیشتر بخوانید: عوامل موثر در ناباروری مردان+ درمان
محمدخانی ادامه داد: باروری مردان پیچیده است، برای باردار کردن باید اسپرمهای سالم تولید شوند و اسپرم باید شکلی صحیح و توانایی حرکت داشته باشد.
این متخصص زانان و زایمان تشریح کرد: واریکوسل، عفونت، مشکل انزال برگشت کننده، آنتی بیوتیکهایی که به اسپرم حمله میکنند، تومورهای سرطانی، بیضههای نازل نشده، اختلالات هورمونی، نقص مجرای اسپرم، نقص کروموزوم، مشکل در رابطه جنسی همچون اختلال نعوظ و انزال زودرس از دلایلی هستند که باعث ایجاد اشکال در باروری میشوند.
محمدخانی ادامه داد: بعضی از انواع داروها مانند استفاده از داروهای تستوترون دار، استفاده طولانی مدت از استروئید آنابولیک، داروهای درمان سرطان، بعضی از داروهای ضدقارچی خاص و بعضی دیگر از انواع داروها میتوانند باعث ناباروری شوند.
وی ادامه داد: مواد شیمیایی صنعتی، آلوده شدن به فلزات سنگین همچون سرب، اشعه ایکس، گرم شدن بیضهها، گذاشتن لپ تاپ روی پا، نشستن طولانی مدت، لباسهای تنگ در مدتهای طولانی میتوانند خطر ابتلا به ناباروری را افزایش دهند.
این متخصص زنان و زایمان گفت: استفاده از مواد مخدر و داروهای غیرمجاز مانند استروئیدهای آنابولیک و یا مصرف ماریجوانا و کوکائین میتواند باعث کاهش تعداد و کیفیت اسپرم شود.
محمدخانی افزود: مشکلات کبدی ناشی از مصرف الکل هم میتواند یکی دیگر از عوامل ناباروری باشد؛ مردانی که سیگار میکشند تعداد اسپرم کمتری نسبت به سایر مردان دارند، استشمام بوی سیگار دیگران هم میتواند تاثیر داشته باشد.
بیشتر بخوانید: عجیبترین دلایل ناباروری مردان/ آقایان، جایی که حشرهکش زده اید، نمانید!
وی تشریح کرد: مشکلات، فشارهای روحی و استرس میتواند باعث اختلال هورمونی شود؛ استرس شدید و یا طولانی مدت ممکن است باعث ناباروری شود، همچنین چاقی میتواند باعث تغییرات سطح هورمونی که کاهش دهنده باروری هستند، شود؛ دوچرخه سواری طولانی مدت هم به دلیل گرما و فشار وارد شده به بیضهها ممکن است باعث نازایی شود.
این متخصص زنان و زایمان گفت: برای تشخیص ناباروری آزمایش شدن توسط پزشک و انجام آزمایشهایی برروی اسپرم و خون ضروری است، بسته به شرایط، پزشک ممکن است سایر آزمایشها را تجویز کند.
محمدخانی درباره درمان ناباروری، گفت: پزشک برای بهبود باروری پس از شناسایی علت ناباروری با یکی از روشهایی که در زیر بیان میکنیم، اقدام به درمان میکند، این روشها شامل جراحی، برای مثال در مواقعی که واریکوسل علت بیماری است، درمان عفونت، درمان مشکلات فرد در رابطه جنسی، درمان هورمونی و دارویی، استفاده از فن آوری برای کمک به باروری است.
وی یادآوری کرد: بعضی اوقات با همه تلاشها درمان ممکن نیست؛ در این شرایط پزشک با بیمار و همسرش برای راههای جایگزین همچون دریافت اسپرم از دیگران مشاوره میدهد.
انتهای پیام/