به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، به نقل از وزارت جهاد کشاورزی، محمد پورکاظمی رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور اظهار کرد: طبق جلسهای که در ستاد زیست فناوری برگزار شد، قرار است طرح پایلوت تولید جلبک و محصولات جانبی آن از سال آینده به طور جدی آغاز شود.
وی با اشاره به اینکه حداقل ۲ طرح پایلوت جهت الگوسازی اجرا خواهد شد، افزود: هر کدام از این طرحها در نظر است، دستکم در سطح یک هکتار اجرا شود که در مجموع میتوان ۱۰۰ تن جلبک در مرحله نخست از این طریق برداشت کرد.
به گفته پورکاظمی، مدت هاست که تولید جلبک و استحصال فرآوردههای جانبی از آن در دستور کار موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور قرار گرفته که به صورت کشت در کانالهای خروجی مزارع پرورش میگو و یا از طریق کشت در مناطق مناسب و عاری از آلودگی دریایی میتوان آن را انجام داد.
بیشتر بخوانید: ضرورت توسعه تولید غذای زنده آبزیان در داخل/ سرانه مصرف ماهی در ایران 10 کیلوگرم
وی ادامه داد: یکی از اولویتهای سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تولید انبوه و تجاری جلبک است که با تلاش محققان علوم شیلاتی و دیگر موسسات تابعه سازمان، این امر امکان پذیر خواهد بود. زیرا این محصول دریایی، حداقل حاوی ۲۰ درصد پروتئین است و میتواند به عنوان مکمل غذایی، جایگزین مطلوبی برای کنجالهها باشد. به همین منظور به زودی، طرح جامع تولید انبوه ماکرو جلبک که با حمایت دولت توسط بخش خصوصی اجرا میشود، تدوین و به سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ارائه خواهد شد.
رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، ادامه داد: طبق آمارهای رسمی، سالانه چند میلیون تن ذرت و انواع دانههای روغنی به کشور وارد میشود که ارز فراوانی را از سرمایههای داخلی کسر میکند. بر این اساس، تولید بخشی از نیاز مکملهای غذایی دام در داخل و حتی تولید دهها فراورده دیگر از جلبک، هم قادر است از خروج مقدار قابل توجهی ارز از کشور جلوگیری کند و هم تاسیس خطوط فراوری و تولید محصولات جانبی کمک بزرگی به اشتغالزایی خواهد بود؛ دستیابی به این هدف، یعنی پاسداری از فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر اقتصاد مقاومتی و توجه به سرمایههای داخلی.
وی معتقد است به غیر از تولید مکمل و کنسانتره، محصولات دیگری مانند آگار، کودهای مایع، لوازم آرایشی و بهداشتی، آلژینات سدیم و موارد دیگر قابل استحصال از جلبک است که به ترتیب اولویت، در راس برنامههای کاری موسسه تحقیقات علوم شیلاتی قرار خواهد گرفت.
پورکاظمی، در بخش دیگری از سخنان خود، بیان کرد: اولویت دیگری که طبق هماهنگی با ستاد زیست فناوری برای برنامه کاری سال ۹۸ در کشور مشخص شد، فراوری آبزیان و استفاده از ضایعات انواع ماهی و ایجاد ارزش افزوده از آنهاست. البته هم اکنون سرمایه گذارانی هستند که کارخانجات فراوری متعدد احداث کرده اند و پژوهش محققان میتواند پشتوانهای برای استفاده حداکثر از پسماند و ضایعات صنایع فراوری که محصولات ارزشمندی در آن نهفته است و هدر میرود، باشد.
رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، گفت: استفاده از آبهای غیرمتعارف و به عبارتی شورورزی، از دیگر اولویتهایی است که در راستای سیاستهای کلان وزارت جهاد کشاورزی به طور جدی دنبال میشود. مصداق بارز آن را میتوان در پرورش ماهی، میگو و آرتمیا در آبهای شور و اجرای پایلوت و پروژههای کاربردی توسط محققان علوم شیلاتی دید.
پورکاظمی در پایان با اشاره به اینکه نیروی انسانی متخصص، زیرساختها و اعتبارات، ۳ رکن توسعه و دستیابی به اهداف موسسه تلقی میشود، تصریح کرد: حضور موثر برای توسعه پایدار پرورش ماهی در قفس، تنوع در گونههای پرورشی میگو، تولید انواع کیت و واکسن، ادامه فعالیتهای مربوط به فناوری تولید تیلاپیا در شرایط گلخانهای و آکواپونیک، اصلاح نژاد و بهگزینی انواع ماهی و میگو و پایش ذخایر آبزیان جهت مدیریت فصل صید، از مهمترین فعالیتهایی است که علاوه بر موارد گفته شده توسط پژوهشکدهها و مراکز تابعه موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور پیگیری میشود.
انتهای پیام/