معبد هندو‌ها از بنا‌های تاریخی متفاوت در کشور است که هر ساله گردشگران زیادی از آن بازدید می‌کنند.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان  از بندرعباس،معبد هندو‌ها یکی از بنا‌های تاریخی با معماری منحصر به فرد و متفاوت در بندرعباس و کشور است که توجه هر کسی را به خود جلب می‌کند.
این معبد در ضلع شمالی خیابان امام خمینی شهر بندرعباس، در مقابل بازار روز واقع شده است که بنای آن در دوران قاجاریه سال ۱۳۱۰ و در زمان حکومت محمد حسن خان سعدالملک حاکم وقت بندرعباس ساخته شد.
هندو‌ها که در دوران قاجاریه برای انجام تجارت درسال هاى ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴ شمسی در بندرعباس سکونت داشتند این بنا را به عنوان پرستشگاه با کمک معماران هلندی با معماری به سبک هندی ساختند که در اواخر دوره ناصر الدین شاه و در زمان مظفر الدین شاه مورد بهره بردارى قرار گرفت.

معبد هندوها بنایی بی همتا از معماری هندی در جنوب ایران
عباس نوروزی معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان  از بندرعباس، اساس ساختمان این معبد عبارت است از یک اتاق چهارگوش میانی که روی آن گنبدی قرار گرفته است وگنبد معبد و مقرنس‌های پیرامونی گنبد معبد هندو‌ها شبیه هیچ یک از گنبد‌های سواحل خلیج فارس نیست و با گنبد‌های سراسر کشور نیز تفاوت دارد.
معماری این بنا نشان از باور‌های سربازان هندی دارد که تحت امر ارتش استعماری انگلیس به جنوب ایران لشکر کشی کردند و در این شهر ماندگار شدند.

معبد هندوها بنایی بی همتا از معماری هندی در جنوب ایران
وی افزود: بنای معبد هندو‌ها معروف به بَت گوران از لاشه سنگ، ملات گل و ساروج، سنگ هاى مرجانى خاک و گچ هاى ضخیم ماده و گچ لویى استفاده شده است.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان بااشاره به وجود موزه دراین پرستشگاه گفت: این معبد شامل طاقچه ها، قاب ها، محراب و چهار راهرویی که روزگاری زوار به دور آن می‌چرخیدند و حجره‌هایی که بت‌ها و مجسمه‌ای آیینی بودایی‌ها و هندو‌ها در آن قرار دارند همچنین روی برخی از دیوار‌ها نقاشی‌های مذهبی و نقش و نگار یی ترسیم شده است.
نوروزی افزود:معبد هندو‌ها تزئینات گچبری و مقرنس‌کاری‌های منحصر به فردی دارد که مهمترین تزئینات به کار رفته در آن نقاشی‌های هندی است که نشانگر مذاهب هندو‌ها است.

معبد هندوها بنایی بی همتا از معماری هندی در جنوب ایران

وی گفت:در سالن مجلس معبد هندو‌ها انواع مجسمه‌های آیینی از جمله مجسمه بودای چینی و هندی، مجسمه شیوا و مجسمه گانیش، برهما، ویشنو و تسیوا قرار دارد و در موزه معبد گردنبند‌ها و دستبند‌های هندی، مجسمه‌های ساخته شده از عاج فیل و ظروف و مجسمه‌های آیینی هندی‌ها به نمایش گذاشته شد ه. است.
از داخل راهرو غربى راه پله هاى مارپیچى وجود دارد که به سمت بالا است و به بام معبد منتهى مى‌شود که ساق معبد است و با جرزهاى پس رونده که الهام از معمارى ایرانى است تشکیل شده است که ۴ نورگیر در ۴ طرف این فضاى چند ضلعى روى جرز‌ها و جود دارد و گنبد عظیمى با لایه هاى ذوزنقه اى و تزئینات آیین هندویى دیده مى شود.
همچنین اطراف و در ۴ طرف گنبد حدود ۷۲ برجک مخصوص هندویى وجود دارد که در وسط گنبد میله بزرگى قرار گرفته که در حقیقت محور زمین و آسمان را نشان مى دهد.
در قسمت ضلع شرقى گنبد نیز تالار بزرگى وجود دارد که تالار اجتماعات بوده و در این تالار نقاشى هاى مختلفى به چشم مى خورد که هر کدام از آن‌ها بیانگر فلسفه خاصى از اعتقادات مختلف مردم هند است.

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان با اشاره به ترمیم ۷۰ درصدی قسمت‌های داخلی و بیرونی معبد از جمله دیواره بیرونی گنبد، آتشدان و نقاشی‌های دیواره‌های داخلی با هزینه ۱۵۰ میلیون تومان درسال ۹۷ گفت: به زودی سایر قسمت‌های معبد مرمت می‌شوند.

معبد هندوها بنایی بی همتا از معماری هندی در جنوب ایران

وی گفت:در ایام نوروز بازارچه ویژه صنایع دستی نیز در محوطه این معبد راه اندازی شده است.

معبد هندو‌ها از سال ۱۳۷۳ که اداره میراث فرهنگی بندرعباس راه‌اندازی شدو به تملک میراث فرهنگی درآمد و در سال ۱۳۷۷ توسط سازمان میراث فرهنگی و گردشگری با شماره ۱۹۹۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.


انتهای پیام/ر

پرستشگاه هندوها در جنوب ایران  مقصدی برای گردشگری

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.