چند نرخی شدن ارز عامل ایجاد فساد و رانت است از این رو باید تلاش شود ارز آزاد به سمت نرخ نیمایی حرکت کند.

تاپ عید/15 فروردین/ایراد دارد// دلار به نرخ نیمایی می‌رسد؟به گزارش خبرنگار بورس،بانک و بیمه  گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، بازاری که هر روز اخبار ضد و نقیصی مبنی بر  گرانی  یا ارزانی آن در سال گذشته مطرح می شد و فضای واقعی و مجازی پیگیری های جدی در این باره انجام می داد. منظور همان بازار ارزی است با ایجاد سه شکاف به سه نرخ رسمی، نیمایی و آزاد تقسیم شد.

التهاباتی که بر اساس دخالت های خارجی ایجاد شد و سودجویان داخلی نیز به آن دامن زدند. برهمین اساس بانک مرکزی مجبور به ورود جدی و حمایت از واردکنندگان و صادرکنندگان شد و در ابتدای کار مکانی را تحت عنوان بازار ثانویه تشکیل داد تا بتواند ارز‌های مبادله شده بین تجار واقعی را مدیریت کند، همچنین از سوی دیگر برای واردات کالا‌های اساسی کشور از طریق بانک مرکزی و ثبت سفارش ارز رسمی را هم تخصیص می‌داد.

اما در ادامه مسیر مشخص شد به علت تلاطمات و همچنین نظارت ضعیف بانک مرکزی عده‌ای با دریافت ارز رسمی اقدام به واردات کالا‌های غیر ضروری کردند و همین موضوع منجر به ایجاد بحرانی جدی دربازار ارز شد. بانک مرکزی در میانه راه مجبور به تحویل صندلی ریاست بانک مرکزی به مدیری دقیق‌تر و متخصص شد. عبدالناصر همتی در ۹ مرداد ماه ۹۷ به میر داماد رفت تا مدیریت سیستم بانکی و بخصوص کنترل بازار ارز را بر عهده بگیرد.

تشکیل سامانه نیما و ورود صادرکنندگان و واردکنندگان در آن اقدامی بود که به طور جدی از سوی این مقام دنبال شد، اما هنوز شکایت وی مبنی بر عدم تزریق ارز حاصل از صادرات صادرکنندگان پابرجا بود.

این بین موضوعات زیادی منجر به طرح اشکالات مختلفی در خصوص بازار ثانویه شد. مواردی از قبیل عدم دسترسی به اطلاعات، مبهم ماندن سازمان‌های نظارتی، طرح پرداخت مالیات برای معاملات و همچنین فرمول تعیین نرخ مورد بحث بسیاری از کارشناسان قرار گرفت.

اما برای اینکه بازار آزاد هم به مانند نرخ سامانه نیما عمل کند و یا به این نرخ برسد چندین راهکار وجود دارد که یکی از این راه‌ها کاهش قدرت دلار در معاملات بازارهاست.

سید بهاء الدین هاشمی، کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار بورس،بانک و بیمه  گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اهمیت دلار در بازار‌های جهانی  اظهار کرد: با توجه به اینکه دلار قدرت بالایی در معاملات جهانی دارد و  نمی‌شود این ویژگی اش را در جهان نادیده گرفت باید برای کاهش نرخ ارز در بازار آزاد، قدرت تجاری این ارز(دلار) را کاهش داد.

وی افزود: بسیاری از کشور‌ها برای ثبت قدرت ارز خود تلاش کرده اند. کشور‌هایی نظیر چین، اتحادیه اروپا و همچنین روسیه تا حدودی هم موفق بوده اند. این یک چراغ سبز از سوی تمام کشورهاست یعنی آن‌ها می‌خواهند از تحت سلطه قرار گرفته شدن توسط آمریکا، خارج شوند.

هاشمی تاکید کرد: آن ها معتقدند هربار که آمریکا می‌خواهد کشوری را مورد تنگنا قرار دهد، از طریق کاهش عرضه دلار و عدم تبادل این ارز وارد جنگ اقتصادی می‌شود. بهترین راه برای کاهش تاثیر دلار و پایین آمدن نرخ این ارز، کاهش قدرت آن و استفاده بیش از پیش از ارز‌های کشور‌های مبدا معاملات است.


بیشتر بخوانید: کاهش فاصله دلار نیمایی با آزاد/ زمزمه‌های تک‌رقمی شدن نرخ دلار به گوش می‌رسد


وی با اشاره به اینکه تضعیف قدرت دلار در تجارت ایران نرخ آن را در بازار ارز پایین می آورد، افزود: باید به سمت ارزی حرکت کرد که مقبولیت عمومی و راه انتقال مناسب تری نسبت به دلار  داشته باشد.

این کارشناس بانکی گفت: دلار در حال از دست دادن قدرت جهانی خود است زیرا بزرگترین تهدید برای این ارز، خارج شدن کشورها از استفاده آن برای مبادلات تجاری خودشان است؛ تهدید دیگری که دلار را تضعیف می کند ورود ارزهای دیجیتال (رمز ارزها) در بازار مبادلات و سرمایه گذاری هاست.

هاشمی در پایان تاکید کرد: باید دلار را حذف کرد اما نه به صورت یکجا و برای همیشه بلکه باید برای قسمت خاصی از واردات و مبادلاتمان این ارز را در نظر بگیریم. یکی از راهکارهای مناسب  برای خروج از سلطه دلار، پیمان های دوجانبه و چند جانبه پولی است که در حال حاضر ایران با دو کشور ترکیه و روسیه این پیمان را منعقد کرده اما هنوز موفق به فعال بودن این پیمان نشده است. امیدواریم بانک مرکزی برای ایجاد این پیمان های پولی دو جانبه تلاش بیشتری را در پیش بگیرد و همانطور که رئیس کل بانک مرکزی نوید کاهش استفاده از دلار در مبادلات را داده، به آن عمل شود.

نرخ ارز باید کماکان کاهشی باشد

محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به نوسانات بازار ارز  افزود: در سال گذشته ، بیشتر التهابات بازار ارز ناشی از عوامل خارجی بود و به واقعیت‌های اقتصادی ایران ارتباطی نداشت.

وی ادامه داد: تحلیل‌ها حاکی از این است که نرخ ارز باید کماکان کاهشی باشد و آثار ناشی از آن باید در بهبود شرایط، تقویت و افزایش ارزش پول ملی تاثیر بگذارد.

رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه با توجه به شرایطی که در بازار وجود داشته و مدیریت بانک مرکزی روند کاهشی استمرار می‌یابد، تصریح کرد: با سیاست‌هایی که بانک مرکزی اتخاذ می‌کند، می‌توان نرخ ارز را به زیر ۱۰ هزار تومان سوق داد.

گزارش برتر عید/// دلار به نرخ نیمایی می رسد؟
* نمودار فروش یورو  در سامانه نیما در سالی که گذشت
 
آخرین معاملات در بازار ثانویه نرخ یورو را ۹ هزار و ۳۰۰ تومان اعلام کرده است این درحالی است که در این رقم در بازار آزاد به ۱۴ هزار تومان رسید. در واقع تفاوت ۴ هزار و ۷۰۰ تومانی منجر می‌شود تا شگرد‌های زیادی برای دریافت ارز در بازار ثانویه رخ بدهد در نتیجه به نظر می‌رسد دولت‌ها باید برای کاهش نرخ ارز و رساندن  آن به نرخ  بازار ثانویه برنامه‌های جدی را تعبیه کنند.

بسیاری از کارشناسان دلیل فساد‌های بالا در امور ارزی را همین چند نرخی بودن ارز می‌دانند و خواستار تشکیل بازار متشکل ارزی برای حضور همه معامله کنندگان ارزی است در واقع در این بازار همه کسانی که خریدار ارز و فروشنده هستند در یک مکان جمع می‌شوند تا خرید و فروش را در قالب یک نرخ تعاملی انجام دهند.
 
همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با  خبرنگار بورس،بانک و بیمه  گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، بیان کرد: در سراسر دنیا چند نرخی شدن ارز عاملی برای توسعه فساد و رانت است. نرخ دولتی، نرخ نیمایی و نرخ آزاد همگی راه را برای افزایش شگردهای سوء استفاده باز می کند.
 
وی افزود: برخی با گرفتن نرخ رسمی ارز، اجناس وارداتی خود را با نرخ آزاد به فروش می رسانند و عده ای هم برای ورود به سامانه نیما از راه های مختلف استفاده می کنند. در نتیجه شایسته نظام بانکی و ارزی کشور است که یک مکان آزاد اما نظارت کامل بانک مرکزی برای عدم بروز تخلفات شکل بگیرد.

گزارش از نرگس معززی
انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۷
در انتظار بررسی: ۰
United States of America
اکبر
۱۷:۱۰ ۲۶ تير ۱۳۹۸
سلام نمیدونم چراکقتی دلار به کوچولو میره همه چیز سرسام آور گران میشه ولی وقتی دلارارزون میشه هیچ چیز ممجله ماشین ومسکن پایین نمیاد کی میدونه دلیش چیست؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
پدرام
۲۳:۳۹ ۱۹ فروردين ۱۳۹۸
به زیر 10تمونش خیلی جالب بود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۰۵ ۱۶ فروردين ۱۳۹۸
دلار رفت بالا جنسا گرون کردن اومد پایین بازم گرون شد ما که نفهمیدیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۰ ۱۶ فروردين ۱۳۹۸
دلارب نرخ نرسه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۲ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
دلار باید برگرده به ۳۵۰۰تومن اگه غیر این باشه ما تو جنگ اقتصادی شکست خوردیم
Iran (Islamic Republic of)
علیرضا
۲۲:۵۶ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
با وجود حدود ۷۰۰ صرافی نیازی به شکل گیری یک مکان آزاد نیست. منافع ارز آزاد از قبیل رونق کشاورزی و در نتیجه مهاجرت معکوس، اقتصاد را در مسیر درست قرار می دهد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۳۰ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
قیمت دلار دست بانک مرکزیه
Iran (Islamic Republic of)
مهران
۲۱:۱۵ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
دلار به بيست هزار تومن هم خواهد رسيد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۳۵ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
چرا الکی جو منفی میدی ؟حتما"زیاد دلار ذخیره کردی
Iran (Islamic Republic of)
mehdi
۱۹:۵۴ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
دلار بیاد پایین وضعیت اقتصادی مردم حالا حالاها درست نمیشه اختلاف قیمیت خیلی فاحشه
Germany
ناشناس
۱۶:۰۶ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
دلار ۲۰ تومنی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۴ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
مزدور کجایی ؟
Iran (Islamic Republic of)
شيخ كاظم حسين پور
۱۶:۰۴ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
اقاى سيد حسين كاظم پور احتمالا گزينه خوبى براى رياست يا حد اقل مشاورت در بانك مركزى است هر چند اقاى رئیس جمهور از وعده كارى اقاى همتى راضی هست و تعويض نخواهد كرد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۵۸ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
کمترازدوماه دیگرسرقضیه fatfوتشدیدشدن تحریم ها وکاهش فروش نفتی قطعانرخ دلاربه 18الی20میرسددرضمن اگرfatfتصویب شودبعدش چندبارتحریم پیش روداریم واگرتصویب نشود هیچ فرقی ندارددرهرحال قیمت دلارقطعاتادوماه دیگربه بالای18000میرسد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۳۳ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
دولت و مجلس عمل کنن تا بدتر نشده .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۹ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
متاسفم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۳۸ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
چرا نميتوانند يك تصميم درست بگيرند و روي تصميم درست خودشان بايستند؟ چرا بايد مثل كنكور كه يك سال در ميان دو مرحله اي و يك مرحله اي ميشد در مسائل ارزي و ساير مسائل هم مذبذب باشيم و دائما تصميمات را عوض كنيم؟ سعي و خطا تا كي بايد باشد و چه وقت جاي خود را به حل مسائل به روش علمي خواهد داد؟
Iran (Islamic Republic of)
خدیجه
۱۶:۱۶ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
چون هریک به منافع خود فکر کرده نه منافع ملی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۵ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
منافع حزبی شان اولویت دارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۲۴ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
دلارو ،هی دلار دلار
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۲ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
چرا ؟
Iran (Islamic Republic of)
مهربان
۱۳:۰۵ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
باید همه چیز به قبل باز گردد ارزون بشه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۳۹ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
چرا به سمت 4200 و حتی پایین تر حرکت نکند
آیا ما کارمندان و کارگران تا کنون کم ضربه گران شدن ارز را خورده ایم ؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۲۶ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
نرخ دلار تا آخر امسال به 20 تومن و پوند به 30 تومن میرسه حالا ببینید.
Iran (Islamic Republic of)
م
۱۴:۵۹ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
واقعا که
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۵ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
بطور یقین و حتما دلار به زیر 7000 تومان می رسه
United States of America
ناشناس
۲۰:۳۵ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
قطعا خیلی دلار خریدی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۳ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
ما که مثل بعضی ها نیستیم بخریم به کشورمون ضربه بزنیم
Iran (Islamic Republic of)
دانشجو
۱۱:۱۵ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
به خدا هروقت هرجی گفتن برعکس و بدتر شد گرون تر شد .
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۱۰:۴۶ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
دلار اگر هم پایین بیاد با تقاضای زیاد به دلیل حجم نقدینگی بالا در قیمت پایین دوام نمیاره
Iran (Islamic Republic of)
سید حسین کاظم پور
۱۲:۴۶ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
پس تنها راه این است که تفاضل قیمت ارز 4200 تومانی و آزاد را به صورت عادلانه بین همه مردم تقسیم کنند و نرخ ارز را آزاد کنند و برنامه ریزی دقیق نیز جهت تولید رقابت پذیر هم از نظر کیفیت و هم از نظر قیمت داشته باشند تا به جای واردات از کالای با کیفیت و با قیمت ارزان داخلی استفاده شود و بدین صورت تقاضا برای واردات و ارز مورد نیاز آن کاهش یافته و قیمت ارز به دلیل کاهش چشمگر تقاضا یایین خواهد آمد و پول ملی تقویت خواهد شد
رو رونق تولید را در برخواهد داشت
Iran (Islamic Republic of)
شيخ كاظم حسين پور
۱۵:۵۷ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
انچه فرموديد يكى از راه هاست يا واقعا تنها راه است ؟ اگر واقعا تنها راه است عبدالناصر همتى كه نتوانست كارى بكند ولى الله سيف را روسفيد كرد شما بياييد جاى اين رييس بانك مركزى را كه بگيريد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۳۷ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
بخداخودتان هم موندین چکار کنین
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۵۱ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
عامل اصلی این همه گرونی مردم که ایجاد نکردن ... از خود دولت این همه مشکلات به وجود امده کسی هم پاسخگو نیست ......
Iran (Islamic Republic of)
...
۲۱:۰۷ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
سلام. موقع انتخابات کمتر به برنامه های اقتصادی و جنبه های عملی ان توجه می شد.اکثر مردم و عده ای به اصطلاح هنرمند،به جای بررسی و تحلیل واقعی و عملی بودن وعده ها در گیر جو و هیجانات کاذب بودند. به قول وزیر سابق بهداشت، انتخاب خودتان است.باید بپذیرید.به امید مسئولیت پذیری و بصیرت یافتن همه مان.
United States of America
ناشناس
۰۹:۴۰ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
از کجا معلوم نرخ نیمایی به سمت دلار آزاد تغییر نکنه؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۲۸ ۱۵ فروردين ۱۳۹۸
خب معلومه که گرون میشه هروقت گفتن ارزون میکنیم گرون شده
آخرین اخبار