به گزارش خبرنگار حوزه حوادث و انتظامی گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، هیچ بهانه ای بهتر از تعطیلات نوروز برای انجام یک مسافرت به یاد ماندنی به همراه خانواده نیست. تعطیلات دو هفته ای که این امکان را برای افراد جامعه فراهم می کند، که در یک برنامه ریزی منظم به چندین نقطه از کشور سفر کنند.
سفر در ایام نوروز، زمانی به یک خاطره خوب تبدیل می شود که در کنار برنامه ریزی برای چگونگی انجام سفر، برخی از مسائل ایمنی به ظاهر ساده اما پیشگیرانه، نیز رعایت شود.
سردار علیرضا لطفی، رئیس پلیس آگاهی تهران بزرگ به منظور پیشگیری از وقوع برخی سرقتها در ایام پایانی سال اظهار کرد: رعایت برخی نکات کوچک اما مهم میتواند بیشترین تاثیر را در ناکام گذاشتن سارقان در سرقتها را داشته باشد.
در این گزارش به برخی از روشهای رایج سرقت از منازل و خودروها در ایام نوروز می پردازیم که توجه و رعایت به آن میتواند موجب انجام مسافرتی ایمن و خاطره انگیز برای هموطنان شود.
استفاده از درهای ضدسرقت امروزه سبب شده، برخی از افراد به بستن و قفل کردن این درها اکتفا کنند، اما گزارش های متعددی در پلیس آگاهی وجود دارد که سارقان با تخریب درهای ضد سرقت، وارد منازل شده اند.
در کنار تخریب درهای ضد سرقت، مسیرهای ورودی دیگری از جمله بالکن، پارکینگ و پشت بام، وجود دارد که سارقان با استفاده از آنها به داخل منزل ورود می کنند. خانوادهها باید پیش از سفر نسبت به بسته بودن تمام درهای ورودی اطمینان حاصل کنند و در صورت وجود حفاظهای آکاردئونی، پس از قفل درب ورودی، از حفاظ آکاردئونی نیز استفاده شود.
برخی از گزارشهای واصله به پلیس از سرقتهای به وقوع پیوسته، نشان میدهد که برخی از خانواده ها اقدام به نصب کاغذهایی بر روی در ورودی خانه خود میکنند و روی آن جمله "ما مسافرت هستیم" می نویسند که سارقان با مشاهده این نوع یادداشتها اطمینان خاطر را پیدا میکنند که خانه برای مدتی خالی از سکنه است. نصب هرگونه کاغذ با این مضمون بر روی در خانه، موجب میشود که سارقان با خیالی آسوده اقدام به سرقت از منازل هدف کنند.
سردار علیرضا لطفی ریاست پلیس آگاهی تهران بزرگ اطمینان از بسته بودن و قفل بودن تمام درهای ورودی خانه، تعویض قفلها و دستگیره های معیوب و ضربه خورده را جزء مواردی دانست که توجه به آن احتمال طعمه قرار گرفتن منازل هدف توسط سارقان را به کمترین میزان می رساند.
وی ادامه داد: اقدام به تعویض مغزی درهایی که کلید آنها توسط اشخاص خانواده مفقود شده است هم از دیگر روش های افزایش ایمنی منازل است.
در زندگی آپارتمان نشینی همواره هستند کسانی که برنامه ای برای مسافرت در ایام نوروز ندارند. در جریان گذاشتن این دسته از افراد، نسبت به برنامه ریزی سفر خود، این امکان را فراهم می کند که در ایام مسافرت این افراد، رفت و آمدها به منزل شما را با دقتی بیشتر تحت نظر داشته باشند.
رئیس پلیس آگاهی تهران بزرگ در این باره گفت: انتخاب همسایه به عنوان معتمد جهت در اختیار گذاشتن کلید منزل جهت سرکشی منزل، جزء مواردی است که احتمال سرقت از منازل را به حداقل خواهد رساند، اما نکته حائز اهمیت این موضوع است که در انتخاب امین، تمام جوانب امر از طرف مالک سنجیده شود و سپس کلید در اختیار معتمد قرار بگیرد.
علاوه بر این برخی از سارقان برای ورود به منزل، اقدام به سوء استفاده از اسامی نوشته شده بر روی آیفون می کنند. بدین صورت که با اعلام یکی از نامهای نوشته شده بر روی زنگ، خود را از اقوام آنان معرفی می کنند و با جلب اعتماد دیگر همسایگان به محیط داخلی ساختمان ورود می کنند، که شناخت و عدم اطمینان همسایگان به این افراد، نقش مهمی در شکست سارقان در استفاده از این شگرد دارد.
یکی از روشهایی که سارقان نسبت به شرایط خانه اطمینان حاصل پیدا میکنند روشنایی منازل است. خاموش بودن تمام لامپ ها و چراغ های منزل برای طولانی مدت برای سارقان این اطمینان را حاصل می کند که در حال حاضر خانه هدف، خالی از سکنه است.
برای خنثی کردن این ترفند سارقان، وسایل برقی منزل خود را به سیستمهای دارای زمانبندی مجهز کنید. این سیستمها با توجه به زمانی كه برای آنها تنظیم میكنید، در طول شبانه روز وسایل برقی شما را به صورت خودکار روشن و خاموش میكنند. روشن گذاشتن برخی از نقاط منزل و تامین روشنایی محیطی که از پنجره به بیرون دید دارد در کاهش احتمال دستبرد به خانه شما در ایام نوروز نقش بسازیی دارد.
از سوی دیگر افزایش قیمت طلا و ارز، خانواده ها را بر این داشت تا با خرید طلا و ارز سرمایه ریالی خود را به سرمایه افزایشی تبدیل کنند. برخی از خانواده ها با خرید طلا و ارز اقدام به نگهداری آن در منزل می کنند.
آمارهای پلیس نشان می دهد که با افزایش قیمت طلا و ارز، هدف سارقان از دستبرد به منازل در چند سال اخیر، سرقت طلا و ارز بوده است. نکته جالب در این باره این است که برخی از گزارش ها نشان می دهد سارقان برای یافتن طلا، در دستبردهای خود به منازل از طلا یاب نیز استفاده می کنند.
برخی از بانک ها اقدام به نگهداری طلا و ارز مشتریان خود برای کوتاه مدت در صندوق امانات خود می کنند. استفاده از این صندوق امانات می تواند آسایش سفر شما در ایام نوروز را دو چندان کند.
همچنین در ایام نبود خود درمنزل می توانید تلفن منزل خود را به شماره تلفن همراهتان انتقال دهید تا در صورت تماس دیگران با خط ثابت منزل شما، بتوانید پاسخ تماس را داده و هرگونه شگردی در این شکل از سرقت را خنثی کنید.
یکی از روشهایی که سارقان از خالی بودن منازل اطمینان حاصل پیدا می کنند با استفاده از تراکت ها و کارت های تبلیغاتی است. سارقان در این شگرد شروع به توزیع و قرار دادن اتیکت ها و کارت های تبلیغاتی در منازل می کنند. پس از مدتی با سرکشی مجدد از محل هایی که در آنجا توزیع تراکت ها و یا کارت های تبلیغاتی کرده اند اقدام به شناسایی خانه هایی می کنند که هنوز کاغذ های تبلیغاتی لای در های ورودی باقی مانده است.
باقی ماندن کاغذهای تبلیغاتی در بین درها برای سارقان بیانگر این مطلب است که رفت و آمدی در این مدت به منازل صورت نگرفته و خانه های هدف خالی از سکنه است. توجه به این کاغذهای تبلیغاتی که بر در منازل قرار داده می شود و برداشتن آنها در صورت وجود، می تواند خنثی کننده این شگرد سارقان در شناخت و شناسایی خانه های خالی از سکنه باشد.
پس از تامین امنیت منزل خود نوبت به تامین امنیت خودرو شخصی است. سارقان در ایام تعطیلات نوروز تنها به سرقت از منازل اکتفاء نمیکنند و در کنار سرقت از منازل از سرقت خودرو نیز غافل نیستند.با ورود خودروهای خارجی و ارتقاء ایمنی خودروهای داخلی در برابر سرقت، سارقان هم مجبور به تغییر در روش های سرقت خود شده اند.
سرقت وسایل نقلیه شخصی به ایام نوروز و تعطیلات محدود نمی شود و در تمام سال صورت می گیرد؛ اما در ایام نوروز به علت هیاهوی سال نو و عدم توجه به برخی از مسائل ساده این امکان را برای سارقان ایجاد کرده است که دراین ایام، زحمت آنچنانی به خود در جهت سرقت خودرو به خود ندهند.
یکی از مسائل سادهای که احتمال سرقت را کاهش می دهد، استفاده از قفل پدال و قفل فرمان است. برخی از صاحبان وسایل نقلیه زحمت نصب قفل پدال و قفل فرمان را در توقف های کوتاه مدت به خود نمی دهند، اینجاست که سارقان وارد می شوند در همان زمان توقف کوتاه اقدام به سرقت وسیله نقلیه می کنند. هرچه زمان توقف برای صاحبان وسایل نقلیه کوتاه باشد، زمان سرقت وسیله نقلیه هم برای سارقان کوتاه است.
از دیگر روش های سرقت دستبرد به وسایل ماشین است، سرقت قطعاتی چون، کامپیوتر و باطری وسیله نقلیه جزء پرتکرار ترین وسیله سرقت شده از اتومبیل است. نصب قفل بر روی کاپوت خودرو می تواند نقش بسزایی در کاهش آمار سرقت باطری و کامپیوتر خودرو داشته باشد.
روشن گذاشتن خودرو و پیاده شدن از آن جزء رایج ترین اشتباهاتی است که مالکان وسایل نقلیه مرتکب می شوند که همین امر سبب می شود، سارقان با ترفند هایی ویژه سعی در پیاده کردن شما از خودرو کنند.
یکی از این ترفندها که برای سرقت خودرو پر استفاده است، قرار دادن بطری پلاستیکی بین لاستیک و گلگیر وسیله نقلیه است! قرار گرفتن بطری پلاستیکی ما بین لاستیک و گلگیر اتومبیل سبب ایجاد صدایی ناهنجار در حین حرکت می شود که همین صدا سبب می شود، مالک خودرو بدون خاموش کردن آن جهت بررسی چرایی صدای ایجاد شده از ماشین پیاده شود، اینجاست که سارقانی که درکمین نشسته اند به سرعت اقدام به سوار شدن و سرقت خودرو می کنند.
پارک خودرو در مناطق خلوت و کم رفت و آمد نیز این فرصت را برای سارقان فراهم میکند که با زمان بیشتری به سرقت و یا دستبرد از ماشین اقدام کنند. پارک خودرو در مناطق پر رفت و آمد موجب این می شود که سارقان نتوانند اقدام به سرقت وسیله نقلیه بکنند.در کنار ذکر این موارد برای پارک ایمن اولویت استفاده از پارکینگ های عمومی است.
پلیس در این باره گفت: شهروندان خودروهای خود را در پارکینگ های درنظر گرفته شده یا محلهای ایمن پارک کرده و از پارک خودرو در مکانهای پرت و خلوت خودداری کنند. مالکان وسیله نقلیه به هیچ عنوان مدارک، وسایل با ارزش ، ضبط و پنل را داخل خودرو قرار ندهند و خودرو را مجهز به سیستم های ایمنی چون قفل مرکزی و دزدگیر کنند.
تصادف های ساختگی نیز جزء آن دسته از مواردی است که با صحنه سازی از شما می خواهند که از خودرو پیاده شوید و بعد از پیاده شدن شما، سارقان سوار بر خودرو شما می شوند و از صحنه متواری می شوند.
این شکل از سرقت همواره بصورت گروهی انجام می شود، در صورت ایجاد صحنه سازی با تصادف ساختگی، با کنترل بر روی شرایط طراحی شده بعد از خاموش کردن اتومبیل و برداشت سوئیچ خودرو از وسیله خود پیاده شده و صحنه تصادف را بررسی کنید.
سردار رحیمی فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ درباره طرح نوروزی پلیس اظهار کرد: در ایام نوروز ۱۰ هزار نفر از نیروهای پلیس با تقسیم بندیهای صورت گرفته برای تامین امنیت پایتخت، در آماده باش کامل هستند. در این طرح در هر محله ۴ گشت حضور دارند که دو گشت موتوری و ماشینی و ۲ گشت پیاده در ایام تعطیلات مشغول به خدمت رسانی به مردم پایتخت هستند.
وی همچنین درباره برقراری ایستگاههای پلیس سیار در ایام نوروز گفت: در تهران ۳۱۳ ایستگاه نوروزی ایجاد شده که هرکدام ضمن ارائه خدمات به مردم و مراجعین، مسئول کنترل و سرکشی از منطقه مسئولیت خود نیز هستند.
فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ، خاطر نشان کرد: تا پایان روز ۱۵ فرودین سال ۹۸ انجام هرگونه اسباب کشی در پایتخت ممنوع است و افرادی که قصد اسباب کشی در این ایام را دارند، باید با مراجعه به کلانتری محل خود نسبت به دریافت مجوز اقدام کنند.
در این گزارش به گوشهای از روشهای سرقت خودرو و نحوه تامین امنیت منزل در ایام نوروز اشاره شد، مواردی که در عین سادگی میتواند مانعی محکم در مقابل سارقان در اجرای اهداف آنها باشد. اهتمام و توجه به توصیههای پلیس در این ایام ضامن داشتن یک نوروز ایمن است.
انتهای پیام/