محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات، در هیئت عمومی سازمان نظام صنفی رایانهای کشور گفت: سال آینده باید در پارلمان اقتصاد توسعه فضای مجازی تصمیمات هماهنگ بگیریم.
به گزارش حوزه دنیای ارتباطات گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، محمدجواد آذری جهرمی، صبح امروز با حضور در هیئت عمومی سازمان نظام صنفی رایانهای کشور در ابتدای سخنان خود با یادآوری تاریخ امروز گفت: امروز ۲۱ اسفند مصادف است با یکصد و چهل و دومین سال تأسیس وزارت ارتباطات که این روز را به همکاران در وزارت ارتباطات تبریک میگویم. همچنین امروز دوازدهم مارس سالروز ابداع وب در ۳۰ سال پیش است که طبیعتا این ابداع مبنای تحولی بزرگ در تاریخ فناوری اطلاعات محسوب میشود.
وی با اشاره به اثرات تکنولوژی بر تحولات گفت: تلفن ثابت زمانی که آمد فاصله شهرها را بهشدت کوتاه کرد. تلفن همراه که آمد فاصله افراد را کاهش داد. اینترنت اشیا که در حال ظهور و بروز است میخواهد اشیا را به یکدیگر نزدیک کند. تصور کنید چه رخداد عظیمی قرار است رخ دهد.
وزیر ارتباطات افزود: پس ما با یک تحول مواجه هستیم که صرفا در حوزه فناوری هم نیست. تحول فناوری روی فرهنگ، زندگی، اجتماع، اقتصاد و سیاست اثر میگذارد و تک بعدی هم نیست. وی ادامه داد: هرکسی یک گفتمانی را تعریف و تلاش میکند تحولات را به سمت سبک گفتمانی خودش نزدیک کند. یکی طرفدار لیبرالیسم است، طبیعتا این تحولات را به سمت لیبرالیسم میبرد و تلاش میکند که آن را با گفتمان خودش توسعه دهد. طرفداران کمونیسم هم به همین ترتیب؛ بنابراین هرکسی میخواهد متناسب با گفتمان خودش حوزه را به سمت خودش هدایت کند.
وزیر جوان دولت تدبیر و امید با طرح این سؤال که ابزارهای موجود در تحول دیجیتال در حوزه تکنولوژی چیست، گفت: این ابزارها زیرساختهایی هستند به اسم 5G، اینترنت اشیا، بیگ دیتا، هوش مصنوعی. ما برای در اختیار گرفتن این ابزارها چه اقداماتی انجام دادهایم؟ ۴۳ درصد سرمایهگذاری توسعه فناوری هوش مصنوعی در دنیا توسط ایالات متحده آمریکا انجام میشود و با اختلاف فاحش با رقم ۸ درصد کشور بعدی چین است.
وی افزود: وضعیت ما در این حوزه چیست؟ کل اعتبارات تخصیص یافته به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از ابتدای سال ۹۷ تا امروز هزار میلیارد تومان بیشتر نبوده است که با این رقم باید حقوق کارمندان را بدهیم، صنعت فضایی و دسترسی همگانی را توسعه دهیم و انتظارات دیگران را هم مدنظر داشته باشیم. چقدر از این بودجه وزارت ارتباطات را به توسعه هوش مصنوعی تخصیص دادهایم؟ چقدر صرف حوزه اینترنت اشیا شد؟ اینها مسائلی است که باید از بعد کلان مورد توجه قرار گیرند.
وزیر ارتباطات گفت: همانطور که ماشین بخار و لوکوموتیو و سایر تکنولوژیها آمدند و ما از آنها استفاده کردیم، نمیشود در حوزه تحول دیجیتال خودمان را محدود کنیم. منتها در این حوزه باید ایدئولوژیها و بایدونبایدهای خودمان را داشته باشیم؛ بایدونبایدهایی متناسب با توانمندیهای خودمان.
آذری جهرمی تصریح کرد: سال ۱۳۸۹ اپل ایران را تحریم کرد، ولی نهتنها تقاضای گوشیهای اپل در بازار ما کم نشد بلکه بیشتر هم شد. چون مردم میخواستند فقط از این گوشی برای شبکههای اجتماعی و سرگرمی استفاده کنند؛ اما بر اساس آماری که سازمان تنظیم مقررات رادیویی در اختیار ما قرار داده است پیش از اعمال محدودیتهای اخیر اپل، روزی ۷ هزار گوشی اپل وارد شبکه میشد. روزی که محدودیتهای اپل اعمال شد در ۵ روز متوالی ما نهتنها رشد ۷ هزار گوشی اپل در شبکه را نداشتیم بلکه حدودا روزی ۷۰ هزار گوشی اپل فعال داخل شبکه خاموش میشد.
وزیر جوان کابینه تأکید کرد: دلیلش مشخص است، چون این گوشیها کاربرد خود را از دست داده بودند. مردم میخواستند از این گوشی برای خدمات بانکی، بهداشتی، خرید و یا سایر خدمات مبتنی بر تلفن همراه استفاده کنند که نمیتوانستند. البته این به معنای آن نیست که همه، گوشی اپل خود را خاموش کردند و کنار گذاشتهاند. ولی این اتفاق نشان داد که اپل دارد بازار خود را در ایران از دست میدهد، چون چسبندگی سرویسهای ایرانی ارائهدهنده خدمات به مردم رونق پیداکرده است.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه معتقدیم آن بخشی که قابلتوجه است و میتواند ثروت ساز باشد بخش خدمات است گفت: آن چیزی که دیگرانهم به دنبالش هستند تا بازار ما را در اختیار بگیرند همین بخش است. البته با توجه به اینکه آنها تحریمهایی بر بازار ایران اعمال کردهاند خودشان برای تصاحب بازار ایران موانعی ایجاد کردهاند و این فرصتی است که شرکتهای داخلی ما بتوانند رشد کنند و همین امر باعث شده است هر روز خدمات متنوعی در بازار ایران شکل بگیرد.
وی افزود: نشانه این رشد هم این است که ۱۳۰ هزار اپلیکیشن در یک سال به رقم ۲۵۰ هزار اپلیکیشن رسیده است؛ بنابراین برای این موضوع حتما باید برنامه داشته باشیم. به همین خاطر از پیشنهاد نظام صنفی برای معرفی نماد «بیستون» به عنوان هدفگذاری استقبال میکنیم و طبیعتا در اولین جلسه شورای فنی وزارت ارتباطات در سال ۹۸، هیئتمدیره نظام صنفی رایانهای را دعوت میکنیم تا این برنامه را مورد بررسی قرار دهیم. تا برای رسیدن به اهدافی که در این جلسه اشاره شد و جزء برنامههای ما نیز هست با برنامهریزی مشترک آن را محقق کنیم.
وزیر ارتباطات با تاکید بر اینکه حوزه بینالملل هم برای توسعه اقتصاد دیجیتال مورد توجه وزارت ارتباطات است، گفت: در اینباره مذاکرات جدی با کشورهای همسایه داریم و امیدواریم بتوانیم الکامپ سال آینده را با حضور چند تن از وزرای کشورهای منطقه برگزار کنیم.
وی تأکید کرد: بهطورجدی به توسعه بازار خودمان در منطقه توجه داریم، برای برخی از تکنولوژیها، بازار داخلی کفایت نمیکند و هم برای فراگیری برخی موضوعات ضروری است در بازارهای بینالمللی حضور پیدا کنیم.
وزیر ارتباطات با تأکید بر اینکه در کنار همدیگر باید تعیین کنیم چه اهدافی میتوانیم داشته باشیم گفت: نخستین هدف باید این باشد که در مسیر استقلال کشور پیشرفت کنیم آن هم با توجه به تحولاتی که در فضای اطراف کشور ما رخ داده و میدهد. این یک هدف غایی و بزرگ است که همه باید برای آن تلاش کنیم. در تحول دیجیتال هم شرایط ما نباید بدتر شود. قطعا باید شرایط مثبتتر از قبل شود و آن را بهبود ببخشیم.
وی افزود: نکته دوم این است که با توسعه فناوری و تحول دیجیتال به سطح رفاه مردم کمک کنیم، بهرهوری در کشور را بالا ببریم، محیطزیست را بیشتر حفظ کنیم، بتوانیم اشتغال را توسعه دهیم، بتوانیم شفافیت و مقابله با فساد را رشد دهیم. اینها اهدافی است که باید به آن برسیم و با تحقق اینها بتوانیم اقتصادمان را بزرگتر و شکوفاتر کنیم.
وی افزود: قطعا با همه بلندپروازیها و همه تلاشها نمیتوانیم تا سال ۲۰۲۵ به ۲۰ درصد جی دی پی اقتصاد دیجیتال برسیم و این واقعیت است، چون تحقق این رقم نیازمند یکسری مؤلفهها است. این اقتصاد برای رشد به بخش خصوصی فعال، سرمایهگذار فعال، همراهی اجتماعی و همسویی سیاسی نیاز دارد.
وزیر ارتباطات ادامه داد: اگر همافزاییها شکل نگیرد اقتصاد دیجیتال رشد نخواهد کرد. انشا الله سال آینده بتوانیم یک تصمیم هماهنگ و متمرکز در پارلمان اقتصاد توسعه فضای مجازی کشور بگیریم و با همسویی که ایجاد خواهیم کرد و با ظرفیتهایی که خواهیم داشت به این سمت برویم که مابقی را توجیه کنیم تا اینگونه نباشد. امروز در اقتصاد، یک موضوعی به اسم ستاره، مربع از اقتصاد اپلیکیشنها و خدمات واقعی مردم بزرگتر باشد این یعنی رشد کاریکاتوری.
وزیر جوان دولت تدبیر و امید در خاتمه با تبریک سال نو پیشبینی کرد علیرغم مشکلات حاکم بر فضای اقتصادی کشور بخش خصوصی حوزه فناوری اطلاعات سال آینده سال پررونقی خواهند داشت.
انتهای پیام/